Recept voor temaki sushi

Recept voor temaki sushi De temaki sushi is in Nedeland een geliefde soort sushi die is oorspronkelijk bedacht door de Amerikanen. Het lijkt op een puntzakje gevuld met rijst en andere ingrediënten. Het is gemakkelijk met een hand te eten en wordt daarom in de westerse wereld ook wel handroll genoemd. Vanwege de eenvoudige manier van rollen is de temaki sushi ideaal om zelf thuis te maken. Een bamboe matje is hierbij niet eens nodig. Er bestaan vele variaties voor de temaki rol, van simpel tot exclusief.

Temaki

Temaki sushi, in Europa ook wel vaak handroll genoemd, is een afwijkende vorm van de maki sushi. Hoewel ze qua vorm niet op elkaar lijken, zijn de hoofdingrediënten hetzelfde. De temaki bestaat net als de maki uit nori, meshi, en een of meerdere andere ingrediënten om de temaki mee te vullen, zoals rauwe vis, ei of groente. In tegenstelling tot de maki die recht opgerold wordt, wordt de temaki in de vorm van een puntzak gerold. Een doorsnee temaki is ongeveer 10 centimeter lang. De temaki wordt daarna niet meer gesneden, maar in zijn geheel opgediend.

Basis ingrediënten

De basis ingrediënten voor temaki sushi zijn:
  • Meshi: rondkorrelige en plakkerige sushi rijst.
  • Mirin: Rijstazijn om de meshi mee op smaak te brengen. Deze wordt vaak gemengd met suiker en zout.
  • Nori: zeewier. Het wordt in Japan gekweekt, gedroogd en in dunne plakken verkocht.
  • Overig: vulling van rauwe vis, groente, ei of iets anders naar keuze.

Temaki kan op smaak gebracht worden met de volgende ingrediënten:
  • Wasabi: groene scherpe pasta die is gemaakt van de zeldzame Japanse groene wortel Wasabia japonica, Vaak wordt er imitatie wasabi gebruikt op basis van mierikswortel, radijs, mosterd en kleurstof.
  • Japanse sojasaus: zoute saus op basis van soja. Hier wordt sushi in gedoopt.
  • Gari: dunne plakjes ingemaakte gember, met vaak felroze of beige kleur. Gari is bedoeld om de smaak te neutraliseren.
  • Daikon: ingemaakte rettich.

Sushi eten

In Japan eten de meeste mensen sushi niet met stokjes, maar met de hand. De kleine sushi soorten, zoals de maki, steken ze in een keer in hun mond. Temaki sushi is daarvoor wat te groot, hier wordt dan ook een hap afgenomen. Veel Nederlanders eten sushi vaak met stokjes. Een temaki is vanwege zijn formaat echter moeilijk met stokjes te eten. Vandaar dat temaki sushi hier de bijnaam handroll heeft gekregen. Een temaki sushi wordt in Nederland dus net als in Japan met de hand gegeten.

Werkwijze temaki sushi

De werkwijze voor temaki sushi lijkt veel op de werkwijze voor maki sushi. Het is dus ideaal om deze twee soorten met elkaar te combineren in een sushigerecht.
  1. Was de rijst en laat deze een half uur weken in water. De rijst moet een vingerkootje onder het water staan. Voor een rol Maki sushi heb je ongeveer 25 gram gekookte sushirijst nodig.
  2. Kook de rijst in 10 minuten gaar en laat de rijst hierna 10 tot 15 minuten staan.
  3. Los suiker en zout op in mirin en meng deze door de rijst. Laat de rijst verder afkoelen.
  4. Leg een half norivel op een bamboematje of een plankje. Leg het vel met de glimmende kant naar beneden. Temaki sushi is ook makkelijk zonder bamboe matje te rollen. Voor extra knapperige nori kun je de vellen kort bakken in een droge koekenpan.
  5. Verdeel een dunne laag rijst over de linker helft van het norivel en laat de rechter helft leeg.
  6. Leg de ingrediënten in een diagonale lijn op de rijst, van linksboven naar rechtsonder.
  7. Rol de temaki sushi in de vorm van een puntzak. Doe dit door vanaf de linker zijkant te beginnen met rollen. Sla het norivel schuin om het ingrediënt heen en druk het aan. Rol nu verder en zorg dat de sushi mooi strak gerold wordt. Plak eventueel het einde vast met wat rijst.
  8. Dien de sushi direct op zodat de nori nog krokant is.

Maki recepten

Temaki sushi is vrij eenvoudig te maken. De basis voor de temaki is altijd hetzelfde, maar er kan volop gevarieerd worden met de inhoud. Hier volgen een paar populaire recepten.

California Temaki Sushi

Voor vier temaki's

Ingrediënten
  • 100 gram meshi
  • 2 norivellen
  • mirin
  • suiker, zout
  • 1 avocado
  • wasabi
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 4 surimi sticks
  • 1/4 komkommer
  • 1 eetlepel sesamzaadjes

Bereidingswijze
  • Verwijder de surimi sticks uit de verpakking.
  • Snij de avocado door midden, verwijder de pit en haal met een lepel het vruchtvlees uit de schil.
  • Snij de helften ieder in vier gelijke stukken.
  • Snij de komkommer in de lengte door in vier kwarten. Deze moeten ongeveer zo lang zijn als een half norivel.
  • Meng de mayonaise met een beetje wasabi.
  • Volg de bereidingswijze voor temaki sushi. Bij stap zes voeg je bovenstaande ingrediënten toe. Besprenkel de ingrediënten met sesamzaad en een beetje wasabi mayonaise. Maak in totaal vier rollen.
  • Serveer de sushi met wasabi, Japanse sojasaus, gari en daikon.

Gezonde volkoren temaki sushi

Voor vier temaki's

Ingrediënten
  • 50 gram meshi
  • 50 gram zilvervliesrijst
  • 2 norivellen
  • mirin
  • suiker, zout
  • 1 avocado
  • wasabi
  • 50 gram zalm
  • 1 komkommer

Bereidingswijze
  • Snij de vis in vier lange repen. Bij voorkeur moeten de repen net zo lang zijn als een half norivel. Als dit niet gaat kun je ook een aantal dunne repen van gelijke dikte tegen elkaar aanleggen om zo tot de juiste lengte te komen
  • Snij de avocado door midden, verwijder de pit en haal met een lepel het vruchtvlees uit de schil.
  • Snij de helften ieder in vier gelijke stukken.
  • Meng mirin met suiker en zout. Door de mirin te verwarmen lost dit beter op.
  • Snij de komkommer in reepjes en besprenkel met mirin dressing. Houd wel wat dressing achter voor de rijst.
  • Volg de bereidingswijze voor temaki sushi. Bij stap een meng je de meshi met de zilvervliesrijst. Bij stap zes voeg je de zalm en avocado toe. Maak in totaal vier rollen.
  • Serveer de sushi met wasabi, Japanse sojasaus, gari en komkommersalade.

Pittige tonijn temaki

Voor vier temaki's

Ingrediënten
  • 100 gram verse tonijn
  • Meshi
  • 2 norivellen
  • mirin
  • suiker, zout
  • 1/4 Komkommer
  • 1 Groene ui
  • Sesamzaadjes
  • 2 eetlepels Mayonaise
  • 2 theelepels sriracha of andere hete chili saus

Bereidingswijze
  • Snij de vis fijn en leg het in de sriracha.
  • Snij de ui heel fijn.
  • Snij de komkommer in reepjes.
  • Volg de bereidingswijze voor temaki sushi. Bij stap zes voeg je bovenstaande ingrediënten toe. Maak in totaal vier rollen.
  • Serveer de sushi met wasabi, Japanse sojasaus, gari en daikon.

Lees verder

© 2014 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe maak je sushi?Sushi is een Japans gerecht dat tegenwoordig in Nederland ook veel gegeten wordt. Bij sushi geldt meestal: je vind het e…
Oorsprong en soorten sushiHet woord 'sushi' wordt vaak verkeerd geïnterpreteerd door niet-Japanners. Als we het woord sushi horen denk we direct a…
De wereldkeuken: sushi lekker en gezond uit JapanDe wereldkeuken: sushi lekker en gezond uit JapanMeer en meer landgenoten kiezen voor een exotische ver- weg vakantie. De wereldkeuken komt daardoor steeds dichterbij. D…

Enkele recepten uit het WaaslandEnkele recepten uit het WaaslandHet Waasland is een geografische en historische streek gelegen in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. Het bestaat ui…
Gezonde hamburgersGezonde hamburgersWie aan hamburgers denkt, denkt aan fastfood. Hamburgers worden geassocieerd met ongezond en vet voedsel. Dit kan ook an…
Bronnen en referenties
Mrst (283 artikelen)
Laatste update: 14-07-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.