InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Gezonde tosti's

Gezonde tosti's

Gezonde tosti's Een tosti wordt vaak gegeten tijden de lunch maar veel mensen zien een standaard tosti als een ongezonde lunch. Door te kiezen voor het juiste soort brood en het goede beleg kan een tosti een echte gezonde vitaminebom worden. Een tosti hoeft namelijk niet een saaie witte boterham met ham en kaas te zijn, het kan ook veel exotischer en verrassender!

De broodrooster

In 1893 werd de eerste broodrooster uitgevonden. Dit apparaat werkte nog niet naar behoren. De eerste commercieel succesvolle elektrische broodrooster werd pas geïntroduceerd in 1909 door General Electric. Niet heel ontoevallig stamt de eerste tosti, in België ook wel croque monsieur genoemd, waarschijnlijk uit 1910, waar deze in een café in Parijs gemaakt werd.

De tosti

De naam Tosti komt uit Italië. Het is meervoud van tosto dat afgeleid is van tostato waarvan het voltooid deelwoord tostare ‘roosteren’ betekent. Tosti betekend dus "geroosterde sneden brood", en dat is precies wat er met dit gerecht bedoeld wordt: twee geroosterde boterhammen met beleg er tussen. Dit is een breed begrip waar je dus volop mee kan variëren. Om een gezonde versie te maken kun je volkoren- of speltbrood gebruiken. Als beleg kun je volop variëren met groente, vis en magere vlees en kaas soorten.

Bereiding

De meest bekende manier om een tosti te maken is in een tosti-ijzer. Dit is ook een heel verantwoorde manier omdat er geen vet nodig is. Andere manieren om een tosti te bereiden zijn:

In een grillpan

De grillpan kun je het beste even insmeren met wat (olijf)olie. Op deze manier krijgt je tost mooie goudbruine grillstrepen. Het voordeel van deze methode is dat ook dikker belegde tosti's geroosterd kunnen worden. Het nadeel is dat het langer duurt omdat er maar een kant tegelijk geroosterd wordt, maar als je een grote grillpan hebt kun je er natuurlijk wel meerdere tegelijk maken.

In een broodrooster

In een broodrooster kun je de boterhammen los roosteren. De geroosterde boterhammen beleg je pas na het roosteren. Dit is een snelle manier voor als je één tosti wil maken. Het nadeel is natuurlijk dat het beleg niet mee verwarmt, en als je kaas gebruikt smelt deze ook niet. Deze methode is wel ideaal voor tosti's met koud beleg, zoals gerookte zalm of avocado.

Boven het vuur

Als de tosti in een klem wordt gedaan kan deze makkelijk boven het vuur geroosterd worden. Dit geeft een echte rooksmaak aan de tosti en is ook leuk om een te proberen als bijgerecht op de barbecue. Nadeel is dat het brood sneller zal verbranden. Je kunt het verpakken in aluminium, maar gewoon goed opletten helpt natuurlijk ook.

Spelttosti met kip, tomaat en mozzarella

Spelt is een oeroude graansoort dat veel werd gebruikt voordat de tarwe bestond. Spelt bevat veel eiwitten, vitaminen E, vitamine B3, B1, B6 en B11 en mineralen, vooral mangaan, ijzer, magnesium en fosfor. Spelt bevat daarnaast zes van de acht essentiële aminozuren bevat, die in het lichaam de productie van hormonen activeert waardoor we ons gelukkig en blij te kunnen voelen. Spelt reinigt de bloedvaten en vermindert de kans op een hartinfarct. Genoeg redenen om voor spelt te kiezen!
In combinatie met magere kip, tomaat en wat mozzarella vormt deze tosti een lekker en gezonde maaltijd.

Ingrediënten

  • Voor 4 tosti's
  • 8 sneeën spelt brood
  • 1 kipfilet van ongeveer 150 gram
  • 2 tomaten
  • 1 bolletje mozzarella
  • basilicum
  • olijfolie
  • peper, zout

Bereiding

  • Snij de kipfilet in kleine reepjes en bak in een koekenpan met wat olijfolie gaar.
  • Snij de tomaat in blokjes en bak even mee met de kip.
  • Voeg wat peper en zout toe en roer goed.
  • Snijd de mozzarella in 8 plakjes.
  • Beleg 4 sneeën brood met het kipmengsel en leg hierop een plakje mozzarella en wat blaadjes basilicum.
  • Leg de andere snee brood erboven op en rooster de tosti's in een grillpan die ingesmeerd is met olijfolie.
  • Als beide kanten goudbruin en krokant zijn, en als de mozzarella gesmolten is, is de tosti klaar.
  • Serveer de tosti's in zijn geheel op een bordje.

Volkorentosti met avocado en garnaal

Een avocado is een vrucht die heel weinig suiker bevat. Ze bestaan voor 75% uit enkelvoudig onverzadigde vetzuren en omega-3 en omega-6 vetzuren, dit zijn vetten die je lichaam nodig heeft. Avocado bevat veel kalium dat kan helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Verder bevat avocado veel vitamine en mineralen zoals vitamine B6, C, D, riboflavine en mangaan. Samen met vezelrijk volkorenbrood en eiwitrijke garnalen is dit een gezonde tosti voor bijvoorbeeld het ontbijt.

Ingrediënten

  • Voor 4 tosti's
  • 8 sneeën volkorenbrood
  • 2 avocado's
  • 200 gram Hollandse garnaal
  • 4 blaadjes sla
  • olijfolie
  • balsamicoazijn
  • mosterd
  • peper, zout

Bereiding

  • Rooster het brood in een broodrooster
  • Verwijder ondertussen de pit van de avocado's. Haal het vruchtvlees met een lepel uit de schil en snij het in blokjes.
  • Meng in een kommetje 2 eetlepels olijfolie met een eetlepel balsamicoazijn, een theelepel mosterd en wat peper en zout.
  • Meng deze dressing door de avocado.
  • Beleg een geroosterde snee brood met een blaadje sla, een kwart van het avocadomengsel en een kwart van de Hollandse garnalen. Leg een andere geroosterde boterham erop.
  • Herhaal dit voor de andere 3 tosti's
  • Serveer de tosti's in zijn geheel op een bordje.

Appeltosti

Een rijpe appel bevat vitamine B1, B2, B6, C en E. Daarnaast bevat hij een aantal mineralen, zoals calcium, magnesium en kalium, en met name veel vezels. Het beste is om de appel met schil te eten, deze bevat namelijk de meeste vezels en vitamine. Appelstroop is een bron van ijzer, dat in combinatie met de vitamine C uit de appels beter opgenomen kan worden. Het fruit is een goede combinatie met mueslibrood. Mueslibrood bevat noten, rozijnen en hele granen, waardoor dit brood een bron van vezels, vitamine, mineralen en goede vetten is.

Ingrediënten

  • Voor 4 tosti's
  • 8 sneeën mueslibrood
  • 1 appel
  • appelstroop
  • kaneel

Bereiding

  • Was de appels goed en verwijder het klokkenhuis, snij de appel in partjes en daarna in dunne plakjes.
  • Smeer vier sneeën mueslibrood dun in met appelstroop. Leg hierop de appelplakjes en bestrooi deze met wat kaneel.
  • Leg de andere snee brood erop en rooster de tosti in een tosti ijzer.
  • Snij de tosti schuin doormidden en serveer op een bord

Lees verder

© 2014 - 2019 Mrst, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tosti maken, hoe maak je een tosti?Tosti maken, hoe maak je een tosti?Een tosti maken is niet moeilijk. De basisingrediënten voor een tosti zijn brood (meestal witbrood) kaas en ham. Je kunt…
Croque Monsieur variantenVaak hebben we geen tijd meer om uitgebreid te koken met ons drukke leven. Of soms hebben we gewoon geen zin. Op dat mom…
Vier heerlijke tosti'sHeeft u ook weleens zin in een lekker maar niet te moeilijke of uitgebreide hap. Dan zijn tosti's een heerlijke manier o…
Tosti: verrassende recepten voor een simpel gerechtTosti: verrassende recepten voor een simpel gerechtIedereen heeft hem wel eens gegeten, de tosti. Twee sneden brood met daartussen ham en kaas. Zalig als lunch of als tuss…
Simpele gezonde broodjesLekkere gezonde broodjes die gemakkelijk te bereiden zijn. Altijd lekker bijvoorbeeld als lunch of tussendoor. Zeer gema…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bhumann34, Pixabay
  • http://www.whatmomwouldcook.com/tosti/, bezocht op 8-10-2014
  • http://www.john-bakker-blog.nl/techniek/de-geschiedenis-van-het-broodrooster/, bezocht op 8-10-2014
  • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/104341-de-geneeskracht-van-spelt.html, bezocht op 9-10-
  • http://www.start-gezond.nl/eten/vruchten/avocado/, bezocht op 9-10-2014
  • http://www.goeievraag.nl/vraag/persoon-gezondheid/gezondheid/voeding/gezond-appels.127975, bezocht op 9-10-2014

Reageer op het artikel "Gezonde tosti's"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Mrst
Laatste update: 14-07-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Special: Gezond bakken
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!