Recept voor de Russische honingtaart Medovik

Medovik is een traditioneel Russische honingtaart die uit honinglagen en romige crèmevulling bestaat. In Rusland is Medovik één van de meest populaire taarten en wordt doorgaans alleen bij speciale gelegenheden gebakken. Bovendien is het in Rusland en in veel landen in de voormalige Sovjet-Unie mogelijk om Medovik in cafés en bakkerijen te kopen. Maar gelukkig is het niet noodzakelijk om voor deze lekkere honingtaart naar Oost-Europa af te reizen.

Ingrediënten Medovik

Ingrediënten voor de lagen van de Medovik

  • 115 gram roomboter
  • 190 gram suiker
  • 2 eieren
  • 2 theelepels baksoda
  • 85 gram honing
  • 500 gram bloem

Ingrediënten voor de crèmevulling van de Medovik

  • 120 gram roomkaas naar keuze
  • 150 ml gecondenseerde melk
  • 475 gram crème fraîche
  • 1 theelepel vanillepoeder
  • 235 gram Griekse yoghurt (of een andere, soortgelijke yoghurt)
  • 2 eetlepels poedersuiker

Bereidingswijze deeg Medovik

  1. Doe de boter en suiker in een grote pan met een anti-aanbak laag.
  2. Verwarm het mengsel totdat de boter net is gesmolten, maar nog steeds nauwelijks warm is. Neem het mengsel van het vuur. Voeg de eieren, bakpoeder en honing toe en meng dit goed door elkaar.
  3. Kook het mengsel op een matig vuur ongeveer zeven minuten indien er een pan met een anti-aanbak laag wordt gebruikt. Indien het mengsel au bain-marie wordt gesmolten, dan duurt het tussen de tien en de vijftien minuten tot het mengsel een diepe karamelkleur krijgt. Zodra het mengsel een diepe kleur heeft gekregen en is gerezen tot ongeveer drie keer het oorspronkelijke volume, is het tijd om de bloem toe te voegen. Meng de bloem snel en met een houten lepel. Gebruik hiervoor geen metalen lepel.

Tips

Au bain-marie verwarmen
In plaats van een grote pan met een anti-aanbak laag, kan de boter en suiker ook au bain-marie worden gesmolten. Hiervoor plaatst men een grote glazen of metalen kom boven een pan met sudderend water. Belangrijk hierbij is dat de glazen of metalen kom het kokende water nooit raakt. Wanneer het water verdampt, dient dit aangevuld te worden.

Niet te hete boter
Het is zeer belangrijk dat de boter niet heet wordt. Als er eieren worden toegevoegd aan hete boter, dan ontstaat er een mengsel dat qua textuur doet denken aan roerei, in plaats van een glad beslag. Indien dit gebeurt, dan moet deze stap worden herhaald.

Bloem in delen toevoegen
Een tip is om bij de laatste stap niet direct de 500 gram bloem toe te voegen, maar iets minder, zodat het deeg later makkelijker kan worden uitgerold in dunne lagen. Ideaal is om bij deze stap bijvoorbeeld 450 gram bloem toe te voegen, en de overige 50 gram beetje bij beetje toe te voegen tijdens het uitrollen, zodat de lagen gemakkelijk uit te rollen zijn en niet blijven plakken.

Bereidingswijze cakelagen Medovik

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Bestuif een recht oppervlak met bloem. Hierop zullen de lagen van de taart worden uitgerold.
  3. Verdeel het deeg in zes tot negen gelijke stukken.
  4. Neem één van de stukken deeg in het hand en voeg hier wat bloem aan toe, zodat het deeg niet blijft plakken. Kneed dit deeg in het hand net zolang tot het niet meer plakkerig aanvoelt. Plaats het deeg op het werkblad en rol het deeg uit in de vorm van een cirkel ter grootte van de springvorm. Gebruik de bodem van de springvorm in combinatie met een mesje om een perfecte cirkel uit het deeg te snijden.

Tips

Springvorm formaat
Afhankelijk van de grootte van de springvorm, kunnen er uit dit deeg zes tot acht lagen worden gemaakt. Bij een springvorm van 25 cm worden er zeven tot acht lagen gemaakt en bij een springvorm van 30 cm zijn dit er zes tot zeven. Het is ook mogelijk om een springvorm van 20 cm te gebruiken. In dit geval kunnen er acht tot negen cakelagen worden gemaakt uit het deeg.

Wat te doen met het resterende deeg?
Na elke laag zal er wat deeg overblijven dat is weggesneden tijdens het creëren van de perfecte vorm. Er zijn twee dingen die gedaan kunnen worden met dit deeg. Het deeg kan gebruikt worden voor de volgende rol, samen met het deeg dat hiervoor al was bedoeld. In dit geval is het belangrijk om het deeg dat overblijft gelijk voor de volgende laag te gebruiken, omdat het deeg anders te hard wordt om te gebruiken. Daarnaast is het mogelijk om van elke laag het deeg dat overblijft aan de kant te zetten, en dit aan het eind te bakken totdat de stukjes deeg goudbruin worden (iets donkerder en harder dan de andere lagen deeg). Deze stukjes deeg worden afgekoeld en vervolgens verkruimeld over de Medovik. Dit is één van de meest voorkomende manieren om Medovik te versieren.

De cakelagen bakken

  1. Bestrooi de bodem van de springvorm met wat bloem en leg de cakelaag in de springvorm.
  2. Bak de cakelaag ongeveer vier minuten. Haal de cakelaag gelijk uit de springvorm zodra deze uit de oven is.
  3. Maak vervolgens op dezelfde wijze de overige cakelagen, tot het deeg op is.

Tips

Snel te werk gaan
Het is belangrijk om snel te werk te gaan, omdat het beslag harder wordt als deze afkoelt. Hoe harder het beslag wordt, hoe moeilijker het wordt om de cakelagen uit te rollen.

Lichte kleur
Het is belangrijk dat de cakelaag licht van kleur blijft, zodat deze niet te hard wordt. Medovik is immers een taart met een heel zachte, romige textuur. Zodra het deeg iets begint te kleuren, is het tijd om deze gelijk uit de oven te halen.

Cakelagen laten afkoelen
Wanneer de cakelagen te lang in de springvorm blijven liggen na het bakken, zullen ze te hard worden. Het is dus van groot belang om ze er direct uit te halen en op kamertemperatuur af te laten koelen.

Bereidingswijze crèmevulling Medovik

  1. Klop de roomkaas en gecondenseerde melk samen totdat het een glad geheel wordt.
  2. Voeg de crème fraîche en vanille toe.
  3. Klop in een andere kom de Griekse yoghurt en poedersuiker. Voeg dit mengsel toe aan de rest, en roer dit voorzichtig door elkaar totdat alles goed met elkaar is vermengd.

De taart assembleren

  1. Veeg voorzichtig het overtollige bloem van de cakelagen (indien nodig).
  2. Plaats een klodder van het deeg op het taartplateau en smeer deze uit. Deze stap is noodzakelijk zodat de taart niet van het plateau afglijdt.
  3. Plaats de eerste cakelaag op het plateau en bedek deze met een laag crèmevulling. Ga op deze manier door totdat alle cakelagen op zijn.
  4. Spreid de resterende crèmevulling gelijkmatig uit over bovenkant en zijkanten van de taart.
  5. De Medovik kan, indien gewenst, worden versierd door bijvoorbeeld wat van het gebakken deeg te verkruimelen bovenop de taart.
© 2014 - 2024 Nataliya, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Taal in Wit-RuslandTaal in Wit-Rusland, welke taal spreken ze daar eigenlijk? De officiële talen zijn Wit-Russisch en Russisch, beide talen…
Aantal calorieën in gebakAantal calorieën in gebakHoeveel calorieën zitten er in gebak? Iedereen lust wel eens een stukje taart, cake of ander gebak, bijvoorbeeld tijdens…
Australische recepten, gebakGebak is eigenlijk heel internationaal, alleen met dat verschil dat ieder land zijn eigen specialiteit heeft. Zo heeft D…
Beter bakken - Tips en trucs van banketbakkerTips en trucs bij de voorbereiding en verwerking bij het bakken. Weet jij het trucje om te checken hoe oud of vers een e…

Makkelijke en gezonde gerechten: VarkensvleesMakkelijke en gezonde gerechten: VarkensvleesIedere dag weer de vraag, wat eten we vanavond? Varkensvlees wordt veel gegeten in Nederland. Het is niet duur en eenvou…
Gezonde tosti'sGezonde tosti'sEen tosti wordt vaak gegeten tijden de lunch maar veel mensen zien een standaard tosti als een ongezonde lunch. Door te…
Bronnen en referenties
  • Familierecept
Nataliya (19 artikelen)
Laatste update: 04-02-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.