Supergezonde pizza's

Supergezonde pizza's Pizza wordt vaak onterecht gezien als een ongezonde maaltijd. Dit is jammer, want een pizza kan juist een heel gezonde en lekkere maaltijd zijn. Het geheim is hoe je de pizza klaar maakt. De gezondste pizza's zijn vaak dan ook de zelfgemaakte pizza's. Door gebruik te maken van vezelrijke ingrediënten en veel groenten, kan een pizza een hele gezonde maaltijd worden.

Griekse havermout pizza

Het geheim van deze pizza zit hem in de bodem. De bodem bestaat uit alleen maar erg gezonde ingrediënten. Havermout heeft veel gezondheidsvoordelen. Een daarvan is bijvoorbeeld het cholesterol verlagende effect door de bèta-glucan vezels uit haver. Boekweit verlaagt het risico op een te hoge bloeddruk. Pijnboompitten zijn een goede bron van mineralen, waaronder mangaan, ijzer, magnesium en zink. Zongedroogde tomaten bevatten veel lycopeen, die werken als een antioxidant. In combinatie met de olijfolie kan het lichaam de lycopeen beter opnemen. De supergezonde pizzabodem is in combinatie met een topping vol verse groente een echte aanrader.

Ingrediënten

Deze hoeveelheid is voor twee pizza's.

Voor de bodem
  • 250 gram havermout
  • 2 eetlepels boekweit
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 8 zongedroogde tomaatjes
  • 1 eetlepels oregano
  • 200 milliliter water
  • 2 eieren
  • snufje zout

Voor de topping
Basis tomatensaus:
  • olijfolie
  • 500 gram tomaten
  • 1 teen knoflook
  • 1 rode ui
  • 1 theelepel oregano
  • zout, peper
  • 1 aubergine
  • 2 tomaten
  • rucola
  • 100 gram feta

Bereiding

  • Kook water en leg de tomaten hierin.
  • Haal de tomaten uit het water en verwijder de vel.
  • Snipper een halve rode ui en bak deze in een scheutje olijfolie.
  • Voeg een teentje knoflook uit de knoflookpers en de oregano toe.
  • Snijd de ontvelde tomaten in blokjes en voeg deze toe aan het uien mengsel. Laat op laag vuur pruttelen.
  • Meng de havermout, boekweit en het zout in een kom.
  • Voeg de eieren en het water toe en meng met een mixer tot een glad deeg.
  • Hak de zongedroogde tomaten, Italiaanse kruiden en pijnboompitten fijn en meng deze door het deeg.
  • Verdeel het deeg over de bodem van twee ingevette springvormen met een diameter van 26 cm.
  • Bak de bodems in het midden van een voorverwarmde oven op 200 graden in 15 minuten gaar.
  • Pureer ondertussen het tomatenmengsel met een staafmixer fijn.
  • Snijd de aubergine en tomaat in plakken en de andere helft van de rode ui in halve ringen.
  • Haal de pizzabodem eruit en besmeer deze met de gepureerde tomaten.
  • Leg de plakjes aubergine, tomaat en de uienringen op de pizzabodem.
  • Bak de pizza 25 minuten in de oven totdat de bodem knapperig is.
  • Beleg de laatste 5 minuten de pizza met de feta.
  • Haal uit de oven en garneer met rucola en eventueel wat extra olijfolie.

Volkoren groentepizza

Volkoren is gezonder. Dat geldt ook voor een pizzabodem. Volkoren producten bevatten meer vitamine, mineralen en vezels. Vezels dragen bij aan een goede stoelgang en zorgen voor een lang verzadigd gevoel. Een volkoren pizzabodem is makkelijk te maken door het witte broodmeel te vervangen door volkorenmeel. Als de pizza dan nog afgemaakt wordt met veel soorten verse groenten wordt dit een ware gezonde traktatie.

Ingrediënten

Deze hoeveelheid is voor twee pizza's.

Voor de bodem
  • 400 gram volkoren broodmeel
  • 2 theelepels gedroogde gist
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 300 milliliter water
  • zout

Voor de topping
  • basis tomatensaus
  • olijfolie
  • 2 tomaten
  • 1 courgette
  • 1 groene paprika
  • 1 oranje paprika
  • 1 broccoli
  • 250 gram Sugar snaps
  • 250 gram champignons
  • 1 rode ui
  • 1 theelepel oregano
  • zout, peper
  • 75 gram Parmezaanse kaas

Bereiding

  • Bereid de basis tomatensaus zoals in het vorige recept in beschreven.
  • Meng het meel, het zout en de gist door elkaar.
  • Voeg het water en de olie toe en meng dit door elkaar.
  • Kneed met de hand, of met een mixer met deeghaken het deeg in 10 minuten tot een stevig en elastisch deeg. Als het niet stevig genoeg is kun je er nog wat meel aan toevoegen.
  • Verdeel het deeg in twee gelijke stukken. Laat het deeg in een kom onder een vochtige theedoek op een warme plek ongeveer 45 minuten rijzen.
  • Was ondertussen de groente en snijd de courgettes, tomaten, paprika's en champignons in plakjes. Snijd de ui in halve ringen en de broccoli in kleine roosjes.
  • Blancheer de Sugar snaps en de broccoli roosjes kort in kokend water. Laat de groente goed uitlekken.
  • Bestuif een werkblad met meel en rol het deeg dun uit.
  • Leg het deeg op een met bakpapier bedekte bakplaat en beleg het met de basis tomatensaus.
  • Verdeel de groente over de tomatensaus en bestrooi met peper, zout en oregano.
  • Bak de pizza in een voorverwarmde oven van 250 graden in 10 tot 15 minuten gaar.
  • Bestrooi de pizza voor het opdienen met Parmezaanse kaas.

Eiwitrijke vispizza

Eiwitten zorgen voor een langer verzadigd gevoel. Eiwitten zijn essentieel voor de spieropbouw. Deze pizza vormt daardoor een perfecte maaltijd voor na het sporten. De bodem is eiwitrijk door de vele eieren en magere kwark. Doordat er amandelmeel in zit in plaats van tarwemeel is de pizza tevens koolhydraat arm. Ook het amandelmeel bevat veel eiwitten, maar ook essentiele vetten, vitamine en mineralen. De pizza wordt extra eiwitrijk door ook een eiwitrijke topping te gebruiken. In dit recept is gekozen voor tonijn en zalm, maar als je niet van vis houdt zou je dit kunnen vervangen door eiwitrijke vleessoorten zoals kipfilet of ham.

Ingrediënten

Deze hoeveelheid is voor twee pizza's.

Voor de bodem
  • 200 gram amandelmeel
  • 100 gram magere kwark
  • 8 eieren
  • 1 theelepel oregano
  • 1 teentje knoflook
  • zout, peper

Voor de topping
  • basis tomatensaus
  • 1 rode paprika
  • 250 gram champignons
  • 200 gram gerookte zalm
  • 1 blikje tonijn uit olijfolie
  • 50 gram roomkaas
  • 1 bolletje mozzarella
  • rucola

Bereiding

  • Bereid de basis tomatensaus zoals in het vorige recept in beschreven.
  • Meng de amandelmeel, kwark en eieren met een mixer.
  • Voeg de geperste knoflook, oregano, peper en zout toe.
  • Giet het beslag in een bakvorm met een diameter van 26 cm en bak het 20 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven. Snijd de paprika in kleine blokjes en de champignons in plakjes.
  • Snijd de gerookte zalm in reepjes en laat de tonijn uitlekken.
  • Haal de bodem uit de oven en laat iets afkoelen.
  • Beleg de bodem met de basistomatensaus.
  • Beleg een helft met tonijn, paprika en mozzarella plakjes. Beleg de andere kant met roomkaas, champignons en gerookte zalm reepjes.
  • Zet de pizza's nog 2 a 3 minuten in een warme oven om de kaas te laten smelten. Garneer voor het opdienen met rucola.
© 2014 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Makkelijke en gezonde pizza: bodem kopen en zelf beleggenMakkelijke en gezonde pizza: bodem kopen en zelf beleggenPizza is wereldwijd bekend en geliefd. Maar kant-en-klare gekochte pizza is enorm vet, meestal dik belegd met kaas. Maar…
Hoe gezond is havermout?Een gezond ontbijt is voor iedereen van ons een must. Het is zonder twijfel één van de belangrijkste maaltijden van de d…
Drie manieren om een pizza met eigen bodem te makenZelf een pizza maken is eenvoudig en kost niet veel tijd. Door de verse ingrediënten smaakt het veel beter dan de kant e…
Je eigen verse pizza maken, heerlijke saus en super bodem!Zelf pizza maken is erg lekker, eenvoudig, gezond en een stuk goedkoper dan van de supermarkt of de pizzaria. Met deze b…

Vegetarische rijsttafelVegetarische rijsttafelDe Indonesische keuken leent zich perfect voor vegetarische maaltijden. In Nederland denken we bij een rijsttafel vaak a…
Gezonde taartenGezonde taartenWie droomt er nou niet van, zonder schuldgevoel een lekker stuk taart eten. Deze heerlijke appeltaart, frisse aardbeien…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pashminu, Pixabay
  • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/104099-de-geneeskracht-van-boekweit.html
  • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/120654-havermout-gezond-of-ongezond-met-havermout-gezond-afvallen.html
  • http://www.preventievegezondheidszorg.com/tomaten.php
Mrst (283 artikelen)
Laatste update: 25-04-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.