Oreotaart maken: drie makkelijke en overheerlijke recepten
Oreo's kennen we allemaal als de populaire Amerikaanse chocoladekoekjes met de zoete, witte vulling. De koekjes zijn inmiddels in allerlei smaken uitgebracht: met witte chocolade, kaneel, pindakaas en nog vele andere soorten. Wist je dat dit koekje zich ook uitstekend leent om verrukkelijke taarten mee te maken? Een Oreotaartrecept hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn, integendeel! Je kan eenvoudig thuis de heerlijkste Oreotaarten maken met simpele ingrediënten en op allerlei manieren. Zo kan je klassieke taarten als monchoutaart of cheesecake in een echt Oreojasje steken. Wat is jouw ideale Oreotaart?
Oreokoekjes
Het Oreokoekje komt van oorsprong uit Amerika en werd in 1912 door de firma Nabisco geproduceerd. Het originele koekje bestaat uit twee donkere koekjes met een zoetige witte vanillecrèmevulling in het midden (vaak wordt dit op de verpakking als
cream of
crème aangeduid). Er zijn inmiddels veel verschillende smaken op de markt gebracht. Wat dacht je bijvoorbeeld van koekjes met kaneel- of pindakaassmaak? Of met een muntsmaakvulling in plaats van vanille? Er zijn ook Oreo's met drie lagen op elkaar in plaats van twee. Zo kan je nog eens afwisselen met dit veelzijdige koekje. Er zijn dan ook talloze Oreorecepten te vinden. Van milkshakes tot cupcakes, van ijssmaken tot taarten. Er bestaan verschillende theorieën waar de naam vandaan zou komen. Het zou kunnen duiden op het Franse woord voor goud: 'or', of op het Griekse woord voor mooi: 'oreo'.
Ingrediënten:
- tarwebloem
- suiker
- palmolie
- magere cacaopoeder 4,6%,
- tarwezetmeel
- glucose-fructosestroop
- rijsmiddelen (kaliumwaterstofcarbonaat, ammoniumwaterstofcarbonaat, natriumwaterstofcarbonaat)
- zout
- palmpitolie
- emulgatoren (sojalecithine, zonnebloemlecithine)
- aroma
Allergie-informatie
Oreokoekjes bevatten glutenbevattende granen. Daarnaast kunnen ze melk-, soja- en tarwesporen bevatten.
Oreotaart maken
Oreokoekjes zijn een uitstekend ingrediënt om de heerlijkste Oreotaarten mee te maken. En je kan er alle kanten mee op! Zo kan je het koekje alleen verkruimelen voor een stevige taartbodem, maar ook als vulling en als topping kan je Oreo's gebruiken. Er zijn vele soorten taarten denkbaar die je kan maken. Je kan een cheesecake maken, of een tiramisutaart met Oreo. Maar ook een tulband is mogelijk of brownies. Het is maar net waar je voorkeur ligt en waar je eventueel mee wilt combineren. Zo kan je ook combineren met advocaat, smarties, monchou, fudge en nog veel meer. Eigenlijk zijn de mogelijkheden eindeloos!
Makkelijke en overheerlijke taartrecepten
Het ideale Oreotaartrecept is voor iedereen anders. Een ding staat vast: thuis een Oreotaart maken is makkelijk te doen en bovenal een leuke bezigheid. Je kan een klassieke taart in een Oreojasje steken of een heerlijke brok fudge voor bij de koffie creëren. Of je nou een beginnende of gevorderde bakker bent, iedereen kan een van deze taarten maken!
Monchoutaart met Oreo
Monchoutaart is misschien wel een van grootste Nederlandse taartklassiekers omdat het bij zoveel mensen geliefd is. Hoe heerlijk is het om deze taart te maken met Oreo in plaats van een topping van kersen? En de taart is ook nog eens heel makkelijk om te maken, omdat hij niet in de oven hoeft te bakken. Dit taartrecept is dan ook ideaal voor beginners die een verrukkelijke taart willen maken.
Benodigdheden:
- anderhalve rol Oreo’s
- 1 pak Oreo’s met een laag witte (of eventueel bruine) chocolade erom
- 1 rol digestivekoekjes (mag ook Bastagne of Oreo zelf zijn)
- 100 g ongezouten boter
- 500 ml slagroom
- 2 pakjes Monchou Zacht & Luchtig
- 200 g suiker
Bereiding:
- Maal de digestivekoekjes fijn tot kleine kruimels, bijvoorbeeld met een keukenmachine (je kan ze eventueel ook in een keukendoek leggen, de keukendoek dichtvouwen en met een deegroller krachtig over de doek rollen).
- Smelt de boter in een pannetje.
- Wanneer de boter gesmolten is voeg je de koekkruimels toe en meng je het goed met elkaar.
- Bekleed de springvorm met bakpapier of spray in met bakspray. Doe het koekmengsel in de springvorm en druk het aan met een lepel. Zet je taartbodem ongeveer 10 minuten in de koelkast.
- Klop in een kom de slagroom stijf met een mixer (of garde).
- Meng in een andere kom de Monchou en de suiker tot een glad geheel.
- Voeg de slagroom toe aan het Monchoumengsel en mix het geheel even kort met elkaar.
- Maal de Oreokoekjes fijn tot kleine kruimels zoals bij stap 1.
- Voeg de Oreokruimels toe aan het monchou-slagroommengsel.
- Haal de springvorm uit de koelkast en giet het mengsel in de springvorm. Strijk de bovenkant glad.
- Snijd of breek de witte chocolade Oreo's tot grovere stukjes en garneer de taart hiermee.
- Laat de taart minimaal twee uur in de koelkast opstijven.
Oreocheesecake
Een cheesecake is, zoals de naam al doet vermoeden, een taart waarin kaas is verwerkt. Dit kunnen verschillende soorten kaas zijn, zoals in dit geval roomkaas. Een cheesecake is altijd erg lekker wanneer er zoete ingrediënten in verwerkt zijn zoals chocolade, daarom is een Oreocheesecake een grote aanrader onder de Oreorecepten!
Benodigdheden:
- 250 g Oreokoekjes
- 340 g witte basterdsuiker
- 4 eieren
- 100 g boter
- 300 g chocolade extra puur 72%
- 900 g roomkaas
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 170 °C.
- Maal de Oreokoekjes fijn tot kleine kruimels, bijvoorbeeld met een keukenmachine (je kan ze eventueel ook in een keukendoek leggen, de keukendoek dichtvouwen en met een deegroller krachtig over de doek rollen).
- Smelt de boter in een pannetje.
- Wanneer de boter gesmolten is voeg je de koekkruimels toe en meng je het goed met elkaar.
- Bekleed de springvorm met bakpapier of spray in met bakspray. Doe het koekmengsel in de springvorm en druk het aan met een lepel. Zet je taartbodem ongeveer 5 minuten in de oven staan. Laat daarna afkoelen.
- Smelt de extra pure chocolade au bain-marie.
- Doe de roomkaas en de suiker in een kom en meng met een mixer (dit kan eventueel ook met een keukenmachine).
- Voeg de eieren stuk voor stuk toe.
- Schep 8 eetlepels van dit mengsel in een andere kom (dit wordt gebruikt in stap 12).
- Voeg de gesmolten chocolade toe aan het roomkaas-suikermengsel met ei en meng door elkaar.
- Schenk het mengsel in de springvorm. Strijk de bovenkant glad.
- Breng met een lepel op de bovenkant een aantal druppels van het apart gehouden mengsel aan. Maak er met een satéprikker krullen van. Er ontstaat nu een mooi marmerpatroon.
- Bak de taart 60 minuten in de oven. Laat de taart daarna afkoelen zodat het koud geserveerd kan worden.
Oreofudgetaart
Een stukje Oreofudgetaart is een heerlijke traktatie voor bij de koffie. En eigenlijk is dit Oreotaartrecept heel makkelijk om te maken, omdat het slechts drie ingrediënten bevat! Deze taart kan het beste in een siliconen springvorm gemaakt worden, zodat de fudge er makkelijk uit komt. Snijd de taart niet in te grote blokken in verband met de machtige vulling.
Benodigdheden:
- anderhalve rol Oreo's
- 400 g witte chocolade
- 1 blikje gecondenseerde melk (400 g)
Bereiding:
- Bekleed een (siliconen) springvorm met bakpapier.
- Smelt dan de witte chocolade au bain marie.
- Breek de Oreokoekjes met de hand tot grove kruimels.
- Meng de gesmolten witte chocolade met de gecondenseerde melk.
- Voeg hier 2/3 van de Oreo’s kruimels aan toe.
- Giet het mengsel in de springvorm. Strijk de bovenkant glad.
- Garneer de bovenkant met de rest van de Oreokruimels.
- Laat de fudgetaart minimaal twee uur in de koelkast opstijven.
- Haal de taart uit de koelkast en snijd er blokken van.