InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Vegetarische rijsttafel

Vegetarische rijsttafel

Vegetarische rijsttafel De Indonesische keuken leent zich perfect voor vegetarische maaltijden. In Nederland denken we bij een rijsttafel vaak aan veel vleesgerechten. Toch eten Indonesiërs vaak weinig vlees. De maaltijden bestaan simpelweg door geldgebrek, vaak uit gerechten met vleesvervangers zoals tahoe, tempé en ei. Doordat deze vleesvervangers in de Indonesische keuken veelvuldig gebruikt worden, weten ze er de lekkerste gerechten mee te maken!

Vegetarische gerechten

Vaak bestaan bij een rijsttafel een of meerdere van de gerechten uit vlees, kip of vis, maar dit hoeft natuurlijk niet. Een vegetarische rijsttafel is zeker net zo lekker! De Indonesische keuken heeft namelijk tal van tahoe, tempé en eiergerechten. Hierdoor kun je dus volop variëren. Voor een vegetarische rijsttafel kun je de volgende gerechten klaar maken:
  • Sambal Goreng Tempe Peteh
  • Tahoe Telor
  • Kangkung
  • Atjar van komkommer
  • Emping

Ingrediënten en bereiding

De recepten zijn traditionele Indonesische recepten zonder een al te ingewikkelde bereiding. De meeste Ingrediënten zijn verkrijgbaar bij de toko, maar in de grotere supermarkten is vaak ook heel wat te verkrijgen. Als je alle recepten maakt heb je genoeg voor ongeveer 6 tot 8 personen.

Sambal Goreng Tempe Peteh

Sambal Goreng Tempe is een pittig gerecht met gefrituurde reepjes tempé. Door de zoete soja saus en de tomaten krijgt het gerecht een zoet tintje wat tevens de pittigheid van de sambal wegneemt. Petehbonen groeien aan de boom Parkia speciosa in regenwouden in Zuid Oost Azie. Ze groeien in een peul, net als tuinbonen. de smaak is echter heel anders. Peteh wordt ook wel de stinkboon genoemd vanwege de sterke geur, die na het eten ook vaak aan de urine te ruiken is. De bonen geven een heerlijk aroma aan het gerecht.

Ingrediënten

  • 1 blok tempé
  • 50 gram peteh bonen
  • 3 uien
  • 3 tenen knoflook
  • 1,5 tomaten
  • 1 eetlepel sambal oelek
  • 1 theelepel bouillonpoeder
  • 5 a 6 eetlepels dikke ketjap manis, bijvoorbeeld van het merk kika tiga of ABC
  • slaolie of arachideolie

Bereiding

  • Snijd de tempé in plakken van een halve centimeter en daarna in reepjes.
  • Verwarm in een pannetje een flinke laag olie en frituur de reepjes tempé in 2 a 3 minuten lichtbruin en krokant.
  • Laat de reepjes uitlekken op keukenpapier.
  • Pel en snij de uien in halve ringen. pel en stamp de knoflook in een vijzel fijn.
  • Bak in een koekenpan met 3 eetlepels olie de uien en knoflook op laag vuur gaar.
  • Was en snij de tomaat in blokjes. Voeg de tomaat en de sambal toe aan het uienmengsel en bak nog even mee.
  • Snij de petehbonen doormidden en voeg de tempé, peteh en bouillonpoeder toe.
  • Voeg gelijk daarna de ketjap toe en meng alles goed door elkaar.

Tahoe Telor

Telor betekent ei. Tahoe Telor is een grote omelet met gefrituurde stukjes tahoe. Het gerecht is erg lekker in combinatie met de pindasaus.

Ingrediënten

  • 10 eieren
  • 1 blok verse tahoe
  • 1 stuk prei
  • 1 teen knoflook
  • 2 theelepels nootmuskaat
  • 1 theelepel bouillonpoeder
  • zout
  • 1 zakje mix voor petjel, verkrijgbaar in de toko
  • dikke ketjap manis
  • slaolie of arachideolie

Bereiding

  • Snij de tempe in blokjes van 1 bij 1 cm. Frituur de blokjes 3 a 4 minuten in de olie en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Breek de eieren boven een kom. Voeg zout, bouillonpoeder en nootmuskaat toe.
  • Klop het eiermengsel goed met een garde en voeg de blokjes tahoe toe.
  • Was en snij de prei in dunnen ringen. Pel en plet de knoflook in een vijzel.
  • Bak de prei en de knoflook in een koekenpan met een beetje olie gaar.
  • Voeg het preimengsel toe aan het ei-tahoemengsel en meng het goed door elkaar.
  • Verhit in een koekenpan met een antiaanbaklaag een beetje olie. Bak ban het ei-tahoemengsel een paar grote omeletten.
  • Meng de mix voor petjel met kokend water en een scheutje ketjap.
  • Serveer de omeletten met de saus.

Kangkung

Kangkung is een moerasachtige groente die in het water groeit. De steel van de groente is hol waardoor deze op het water drijven. In het Nederlands betekend kangkung waterspinazie. De groente kan dan ook net als spinazie gegeten worden. In dit gerecht wordt de kangkung op smaak gebracht met terasi. Terasi is een pasta van gedroogde en gefermenteerde garnalen. De geur is heel sterk en wordt door de meeste mensen als onaangenaam beschouwd. De Indonesische variant wordt verkocht als een geperste koek. Omdat het gemaakt is van garnalen is terasi niet vegetarisch. In dit gerecht kun je daarom de terasi vervangen door bouillonpoeder.

Ingrediënten

  • 500 gram kangkung
  • 1 tomaat
  • 3 tenen knoflook
  • 1 ui
  • 1 rode peper
  • terasi bakkar (niet vegetarisch) of bouillonpoeder
  • peper
  • slaolie of arachideolie

Bereiding

  • Was de kangkung en verwijder de bladeren van de stelen. Houd de bladeren en de stelen apart
  • Pel en snij de ui in halve ringen. Pel en stamp de knoflook in een vijzel fijn. Snijd de rode peper in dunne plakjes.
  • Verhit olie in een wok en fruit hierin de uien, knoflook en rode peper. Voeg de peper en terasi of bouillonpoeder toe.
  • Snij een tomaat in blokjes en voeg deze toe aan het uien mengsel.
  • Voeg de stelen van de kangkung toe en bak een paar minuten mee.
  • Voeg op het einde de bladeren van de kangkung toe en bak heel kort mee.

Atjar van komkommer

Atjar is een zoet zuur groente gerecht. Door de frisse smaak is het een lekker bijgerecht bij een rijsttafel. Atjar kan van vele groente gemaakt worden. Deze versie is met komkommer.

Ingrediënten

  • 1 komkommer
  • 1 sjalotje
  • 100 ml natuurazijn
  • 1 halve rode peper
  • 1 eetlepel suiker
  • zout

Bereiding

  • Verwarm de azijn samen met een deel water, suiker, fijn gesneden peper en zout totdat de suiker goed is opgelost.
  • Laat het azijnmengsel afkoelen en snij ondertussen de komkommer in reepjes.
  • Pel en snij het sjalotje in halve ringen en voeg toe aan de komkommerreepjes.
  • Giet het afgekoelde azijnmengsel over de komkommer en laat het gerecht minimaal een uur in de koelkast staan.

Emping

Emping is een bijgerecht dat lijkt op kroepoek. Het heeft een typische licht bittere nootachtige smaak. Emping is in tegenstelling tot de kroepoek, vegetarisch. Het wordt gemaakt van platgeslagen melindjoenoten. Emping wordt gebakken en ongebakken verkocht.

Ingrediënten

  • ongebakken emping
  • slaolie of arachideolie
  • zout

Bereiding

  • Laat de olie warm worden in een pan en frituur de emping een voor een in een paar seconde krokant.
  • Laat de emping uitlekken op keukenpapier en maak op smaak met zout.
© 2014 - 2019 Mrst, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Recepten voor de Indische rijsttafel: kip, telor, makreelRecepten voor de Indische rijsttafel: kip, telor, makreelDe Indische keuken is zeer gevarieerd. De gerechten zijn veelal gebaseerd op een boemboe, een mengsel van kruiden met ui…
Recepten voor de Indische rijsttafel en de boemboeRecepten voor de Indische rijsttafel en de boemboeVoor de liefhebbers van de Indische keuken volgen hier enkele recepten. De Indische gerechten zijn te integreren in een…
Recepten voor de Indische rijsttafel, ajam, bonen en meerRecepten voor de Indische rijsttafel, ajam, bonen en meerDe Indonesiche rijsttafel is al sinds de repatriëring van de Indische Nederlanders geliefd bij vele Nederlanders. Lang k…
Indrapura in Driebergen: Een feest voor (niet-)vegetariërsrecensieIndrapura in Driebergen: Een feest voor (niet-)vegetariërsUit eten gaan heeft voor de meeste mensen iets feestelijks. Je hebt wat te vieren, bent gezellig met vrienden of familie…
Hoe kan je je inzetten voor vegetarisme?Door vegetarisch te eten, draag je jouw steentje bij aan het verminderen van dierenleed, milieuvervuiling en een betere…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Vedanti, Pixabay
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Waterspinazie, bezocht op 5-10-2014

Reageer op het artikel "Vegetarische rijsttafel"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Mrst
Laatste update: 01-07-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!