Kwarktaart met banaan en MonChoutaart met aardbeien
Kant en klare pakketten voor kwarktaart kunnen erg handig zijn, maar er gaat niets boven een "ouderwetse" kwarktaart met verse ingrediënten, zoals mijn moeder hem maakt. Ook haar MonChoutaart met aardbeien mag er zijn!
Kwarktaart met banaan
Over kwark
Kwark is een verse kaassoort. Het wordt gemaakt van verse melk. Dit kan koe-, geiten- of schapenmelk zijn. De melk wordt extra zuur gemaakt met melkzuurbacteriën. Hierdoor gaat de melk stremmen, dus dikker worden. Door warmte gaan de vaste melkstoffen (wrongel) zich scheiden van het vocht (wei) en wat overblijft is kwark. Het vetgehalte varieert per soort. Kwark in combinatie met fruit wordt vaak als ontbijt of toetje gegeten, maar het wordt ook gebruikt om een lekkere kwarktaart van te maken!
Voorbereiding
Vet een springvorm van 26 centimeter in met boter.
Ingrediënten
- 450 gram magere kwark
- 250 ml slagroom
- 6 blaadjes witte gelatine
- 6 eetlepels halfvolle melk
- 1 sinaasappel
- 150 gram witte basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 2 à 3 bananen
- 1 pak lange vingers
- enkele eetlepels rum of vruchtensap
Bereiding
- Bedek de bodem van de springvorm met lange vingers
- Besprenkel de lange vingers met de rum of het vruchtensap
- Laat de blaadjes gelatine alvast 5 minuten voorweken in water
- Snijd de bananen in plakjes en bedek daarmee de lange vingers
- Vermeng de kwark met de melk en de witte basterdsuiker
- Klop de slagroom op
- Breng het sap van de sinaasappel in een steelpan aan de kook en los de gelatine hierin goed op
- Roer het sap met de gelatine door de kwarkmassa en voeg ook de opgeklopte slagroom toe
- Bedek de lange vingers met dit mengsel en strijk het zo goed mogelijk glad
- Garneer de kwarktaart naar smaak met bijvoorbeeld stukjes banaan en toefjes slagroom
- Zet tot slot de springvorm, afgedekt met vershoudfolie, in de koelkast en laat de kwarktaart een aantal uren opstijven
Variaties
- Voor een wat frissere variant van de kwarktaart kun je de banaan vervangen door stukjes perzik, vers of uit blik
- Ook seizoensfruit kan gebruikt worden voor op de bodem en voor de garnering
- Bij gebruik van rood fruit, kun je de witte gelatine vervangen door rode gelatine
Een taart met verse ingrediënten hoeft niet ingewikkeld te zijn, zoals je ziet...
Dit geldt ook voor de MonChoutaart met aardbeien.
MonChoutaart met aardbeien
Over MonChou
MonChou is een verse roomkaas en bestaat voornamelijk uit melk en room. MonChou wordt gebruikt om smaak te geven aan zowel warme als koude gerechten. Denk bijvoorbeeld aan salades, sauzen, sladressing, toetjes en taarten.
Voorbereiding
- Bedek de bodem van een springvorm van 26 centimeter met bakpapier
- Haal een aantal uren voor de bereiding van de taart alvast de MonChou en de boter uit de koelkast
Ingrediënten
Voor de taartbodem
- 1 pak bastognekoeken
- 125 gram boter
Voor de taartvulling
- 200 gram MonChou kaas
- 150 gram witte basterdsuiker
- 250 ml slagroom
- 1 zakje vanillesuiker
- 500 gram verse aardbeien
Bereiding
Taartbodem
- Verkruimel de bastognekoeken
- Smelt de boter in een steelpan
- Haal de steelpan van het vuur en doe de kruimels bij de boter in de steelpan
- Roer het mengsel goed door
- Verdeel het mengsel over de bodem van de springvorm, druk het goed aan en strijk het glad
- Zet de springvorm met het mengsel even in koelkast, terwijl je de vulling bereidt
Taartvulling
- Snijd de aardbeien in plakjes
- Klop de MonChou en de basterdsuiker met de mixer lekker luchtig
- Klop de slagroom met de vanillesuiker goed op
- Meng de slagroom goed door het MonChou mengsel
- Verdeel dit mengsel over de kruimelbodem
- Verdeel de plakjes aardbeien over het mengsel
- Zet de taart een aantal uren in de koelkast voordat je hem aansnijdt
Variaties
- De verse aardbeien kunnen vervangen worden door een blik vlaaivulling aardbeien
- De aardbeien kunnen ook vervangen worden door ander fruit zoals kersen of bananen
- Desgewenst kan de taart gegarneerd worden met toefjes slagroom
Eet smakelijk!