Wokgerechten met varkensvlees (filet en varkenshaas)
Hieronder vindt u twee heerlijke recepten voor wokgerechten met varkensvlees. U kunt het wokgerecht eten met een bord rijst of mie. Naar eigen smaak kunt u nog satésaus, sambal en/of kroepoek toevoegen. De ingrediënten zijn weergegeven per 2 personen.
Recept 1: Babi paprika saté (voor 2 personen)
Ingrediënten
- 500gram varkensvlees filet
- een rode paprika
- 5 teentjes knoflook
- 6 eetlepels ketjap
- 1 kleine ui of sjalot
- 2 eetlepels citroensap
- 5 eetlepels olie (wokolie of zonnebloemolie)
- karbonadekruiden
- peper en zout
*Tip: U kunt ook pijnboompitten in een aparte pan even bakken in beetje olie. Na het opdienen strooit u tot slot de pijnboompitjes over de maaltijd heen. Dit geeft het gerecht een extra notige smaak.
Benodigdheden
- Plank voor het snijden van het varkensvlees
- Plank voor het snijden van de ui en paprika
- Handpers voor de knoflookteentjes (indien niet aanwezig kunt u het ook in zeer kleine stukjes snijden)
- Een kom voor het maken van de marinade
- Een schaal voor het laten intrekken van de marinade in het vlees
- Wokpan (bij voorkeur een zware pan)
- Houten lepel voor het roeren in de wokpan
- Bord en bestek
Bereidingswijze:
- Allereerst maak u een marinade van de geperste (of zeer fijn gesneden) knoflook door hier ketjap, citroensap, een beetje peper, zout en karbonade kruiden aan toe te voegen. Roer het even goed door met een eetlepel.
- Vervolgens snijd u de varkensvlees filet in blokjes van ongeveer 3 centimeter.
- Leg het vlees in de marinade en roer het goed door, zodat het rondom goed kan intrekken. Laat het vlees minstens 1 uur in de marinade liggen en leg de schaal gedurende deze tijd terug in de koelkast.
- Snijd de rode paprika in kleine stukjes op de plank (dun en langwerpig of in kleine blokjes).
- Verhit 5 eetlepels olie in de wokpan en bak het vlees inclusief marinade samen met de gesneden ui en rode paprika, totdat het vlees goudbruin is.
- Voeg het wokgerecht toe aan de 2 borden rijst of mie (naar eigen smaak kunt u gebakken pijnboompitjes er overheen strooien en satésaus, sambal en/of kroepoek toevoegen).
Recept 2: Pikante varkenshaasreepjes (voor 2 personen)
Ingrediënten
- 600 gram varkenshaas
- 4 eetlepels ketjapsaus
- 3 eetlepels hoisinsaus
- 1 theelepel gemalen zwarte peper
- 1 eetlepel bruine suiker
- 5 eetlepels sesamolie
- 1 rode en 1 gele paprika
- 1 ui
- 150 gram taugé
- halve kop tomatenketchup
- 4 ananasringen uit blik
- 1 kop kippenbouillon
Benodigdheden
- Plank voor het snijden van het varkensvlees
- Plank voor het snijden de ui en 2 paprika's
- Een kom voor het maken van de marinade
- Een kop voor de tomatenketchup
- Een kop voor de kippenbouillon
- Een schaal voor het laten intrekken van de marinade in het vlees
- Wokpan (bij voorkeur een zware pan)
- Houten lepel voor het roeren in de wokpan
- Bord en bestek
Bereidingswijze:
- Maak een marinade van de ketjap, hoisinsaus, zwarte peper en bruine suiker. Roer het even goed door met een eetlepel.
- Vervolgens snijdt u de varkenshaas in blokjes van ongeveer 4 centimeter en leg deze in de schaal met marinade. Laat het vlees twee uur in de marinade intrekken. Leg het gedurende deze tijd terug in de koelkast.
- Verhit de sesamolie, haal het vlees uit de marinade en bak het al roerend in de wokpan.
- Neem het vlees uit de olie en houdt het warm.
- Giet de kippenbouillon en tomatenketchup in de wokpan en voeg de taugé, fijn gesneden ui en paprika's toe en breng het aan de kook.
- Voeg het vlees toe en voeg naar eigen smaak, eventueel nog een beetje zout toe.
- Verdeel het wokgerecht over 2 borden rijst of mie. Tot slot legt u er per bord nog 2 ananasringen op.
Smakelijk eten!