Makkelijke gerechten: Kalfsvlees
Iedere keer weer een originele maaltijd op tafel zetten is een uitdaging. Veel recepten kosten teveel tijd, geld en vragen om veel verschillende ingrediënten. Toch zijn ook genoeg makkelijke gerechten die in minder dan een uur gemaakt kunnen worden. Deze recepten vergen weinig kennis en zorgen voor een verantwoorde maaltijd in korte tijd. Welke gerecht met kalfsvlees is jouw favoriet?
Menu-indeling
Kalfslappen
Bron: TheAndrasBarta, Pixabay
Wat heb je nodig?
- 500 gram kalfslappen
- 1/2 versnipperd ui
- 1 eetlepel citroensap
- Zout, peper
- 60 gram boter
Hoe bereid ik het?
Bestrooi de kalfslappen met peper en zout. Verhit de boter in een braadpan en schroei de lappen aan beide kanten dicht. Laat de lappen rondom goed bruin bakken. Fruit de ui even in het vocht van de kalfslappen mee. Schenk al roerend het citroensap en veel water in de pan zodat alle bezinksels oplossen. Wanneer het vocht kookt, verlaag je het vuur en doe je de deksel op de pan. Laat de lapjes vervolgens stoven tot ze mals en gaar zijn. Keer de lapjes af en toe om en hou rekening met
de juiste bereidingstijd. Schenk indien nodig nog wat extra water in de pan tijdens het stoven.
Hoeveel calorieën bevat het?
23 gram eiwit, 30 gram vet, 2 gram koolhydraten= 370 Kcal
Gevulde kalfsborst
Wat heb je nodig?
- 1.5 kilo opengesneden kalfsborst
- 500 gram kalfsgehakt
- Nootmuskaat
- Melk
- Peper, zout
- 2 sneetjes oud brood zonder korst
- 1 ei
- 100 gram boter
- Keukendraad
Hoe bereid ik het?
Wrijf het opgesneden stuk vlees van binnen en van buiten in met peper en zout. Maak het gehakt aan met nootmuskaat, peper en zout, in melk geweekt brood en een los geklopt ei. Bestrijk de binnenkant van de kalfsborst met de rest van het ei. Vul de kalfsborst met het gehakt en naai het vlees dicht met keukendraad. Laat de boter in de braadpan goed bruin worden. Schroei de kalfsborst volgens
de juiste bereidingswijze aan beide kanten dicht. Leg de deksel schuin op de pan en verlaag het vuur. Laat het vlees rondom mooi bruin braden en keer het vlees af en toe om. Bedruip het ook regelmatig met het braadvocht. Verlaag het vuur halverwege de braadtijd nog wat meer. Reken voor de totale braadtijd ongeveer 2 uur. Haal het vlees uit de pan en laat het enkele minuten staan voordat je het aansnijdt.
Hoeveel calorieën bevat het?
75 gram eiwit, 25 gram vet, 3 gram koolhydraten= 530 Kcal
Kalfskoteletten met aubergine
Wat heb je nodig?
- 4 kalfskoteletten van 175 gram
- 1 eetlepel melk
- 1 eu
- 4 eetlepels paneermeel
- 4 eetlepels geraspte kaas
- 125 boter
- Zout, peper
- 1 in plakken gesneden aubergine
- Bloem
- 1 deciliter witte wijn
- 1 uitgeperst teentje knoflook
Hoe bereid ik het?
Bestrooi de koteletten met peper en zout. Klop samen met melk het ei los en haal de koteletten hier doorheen. Maak van paneermeel en geraspte kaas een mengsel en haal hier de koteletten weer doorheen. Druk het paneermeel goed aan en schud het overtollige eraf. Verhit de boter in een grote pan en bak hier in de koteletten langzaam aan beide kanten lichtbruin en gaar. Hou hierbij rekening met
de juiste bereidingstijd. Haal de koteletten uit de pan en leg ze op een ovenschaal (je kunt deze voorverwarmen door de schaal te bevochtigen en even in de magnetron te doen). Bestuif de plakken aubergine met bloem en bak ze in het achtergebleven bakvet aan beide kanten bruin. Per het teentje knoflook hierboven uit.Leg de plakken aubergine op koteletten. Roer de aanbaksels met wat water los en laat de just nog even goed doorkoken. Schenk de jus over de aubergines.
Hoeveel calorieën bevat het?
33 gram eiwit, 40 gram vet, 20 gram koolhydraten= 565 Kcal
Gepaneerde kalfsoesters
Bron: TheAndrasBarta, Pixabay
Wat heb je nodig?
- 4 kalfsoesters van 75 gram
- 1 ei
- Paneermeel
- Zout
- 60 gram boter
Hoe bereid ik het?
Bestrooi het vlees met wat zout. Klop het ei los met wat water en haal hier het vlees doorheen. Haal ze daarna door het paneermeel, druk het goed vast en schud het overtollige paneermeel ervan af. Verhit de boter in de koekenpan en bak de lapjes in circa 6 tot 8 minuten aan beide kanten lichtbruin. Keer ze vervolgens aan beide kanten nog éénmaal en laat ze nog even doorbakken. Bevochtig en verwarm een serveerschaal voor en leg de kalfsoesters hierop. Roer de aanbaksels los met wat water en laat de jus nog even goed doorkoken. Voeg zout naar smaak toe. Serveer de jus er apart bij.
Variatie:
- Bak een gesnipperd uitje mee
- Paneer de oesters met gedroogde kruiden in plaats van paneermeel
- Voeg een scheutje wijn, madera, ketjap of tomatenketchup toe aan de jus voor extra smaak
Hoeveel calorieën bevat het?
20 gram eiwit, 17 gram vet, 7 gram koolhydraten= 265 Kcal
Kalfsreepjes
Wat heb je nodig?
- 500 gram kalfsschnitzel
- 5 eetlepels olie
- 1 uitje
- 250 gram champignons
- Citroensap
- Bloem
- 1 deciliter witte wijn
- 1 deciliter koffieroom
- Zout
- 50 gram boter
Hoe bereid ik het?
Leg het vlees circa 10 minuten in het vriezer. Snijd het nu veel stevigere vlees in kleine reepjes. Sprenkel er wat citroensap over en bestuif het vlees met bloem. Verhit de olie tot het goed bruin is in de braadpan. Bak in de olie, met kleine porties tegelijk, de reepjes vlees snel, zonder ze bruin te laten worden. Hou hierbij rekening met
de juiste bereidingstijd. Schep het vlees uit de pan en hou dit apart. Giet de olie uit de braadpan in een aparte kommetje. Versnipper een ui. Maak de champignon schoon met een borsteltje of doek (niet met water) en snijd ze in plakjes. Verhit de boter en fruit de ui en champignons ongeveer 3 minuten in de boter. Voeg de koffieroom en witte wijn toe en strooi er zout naar smaak bij. Doe het vlees met het eruit gelopen vocht terug in de pan en laat het gerecht opnieuw warm worden, maar niet koken.
Hoeveel calorieën bevat het?
40 gram eiwit, 23 gram eiwit, 12 gram koolhydraten= 410 Kcal
Kalfsschenkel
Wat heb je nodig?
- 4 stukken kalfsschenkel van 2.5 cm dikte
- Bloem
- 1 gesnipperde ui
- 1 in plakjes gesneden wortel
- 3 grote ontvelde tomaten
- 2 takjes rozemarijn
- 1 deciliter rode wijn
- 1 in plakjes gesneden stengel bleekselderij
- Fijn geknipte peterselie
- Zout, peper
- 2 teentjes knoflook
- Gerapte schil van halve citroen
Hoe bereid ik het?
Strooi wat peper, zout en bloem over de schenkels. Verhit de boter in de pan tot deze bruin is en bak de schenkel snel rondom bruin. Haal ze uit de pan en leg ze apart. Fruit de ui in de overgebleven bakboter. Voeg de plakjes bleekselderij en wortel toe en laat ze mee fruiten. Voeg de ontvelde tomaten hieraan toe en leg de schenkel er bovenop. Strooi er peper, zout, en rozemarijn overheen en schenk de wijn in de pan. Verlaag het vuur, doe een deksel op de pan en laat het geheel ongeveer een uur zachtjes stoven. Deze
bereidingstijdstijd is afhankelijk van de dikte van het vlees. Voeg zo nodig af en toe wat water toe. Maak een mengsel van uitgeperste knoflook, citroenschil en geknipte peterselie. Verdeel dit mengsel 5 minuten voor het einde van de stooftijd over de schenkel. Leg de kalfsschenkel op een ovenschaal. Roer de aanbaksels in de pan met wat water los en klop de rest met wat boter door de saus. Schenk de saus over de schenkel.
Hoeveel calorieën bevat het?
29 gram eiwit, 29 gram vet, 13 gram koolhydraten= 425 Kcal
Gevuld kalfsvlees
Wat heb je nodig?
- 4 magere dunne kalfslapjes
- 100 gram kalfsgehakt
- 1 sneetje oud witbrood zonder korst
- Nootmuskaat
- 75 gram boter
- 1 eetlepel maïzena
- 1 eetlepel citroensap
- Zout, peper
- Keukendraad of satéprikkers
Hoe bereid ik het?
Bestrooi de lapjes met peper en zout. Voeg wat water toe aan het gehakt en meng het met goed uitgedrukte vochtige brood, nootmuskaat, peper en zout. Verdeel het gehakt over de kalfslapjes en strijk het uit. Rol de lapjes op en bindt ze vast van met een keukendraadje of zet het met een saté prikker vast. Verhit de boter in de braadpan en schroei de rolletjes rondom snel dicht. Voeg er het citroensap en 2 deciliter water aan toe en roer hiermee de aanbaksels los. Laat het braadvocht opnieuw koken en doe vervolgens het vuur lager. Laat de lapjes (blinde vinken) nu ongeveer 20 minuten stoven. Keer ze af en toe om. Haal de rolletjes uit de pan en verwijder de touwtjes of prikkers. Leng de maïzena aan met koud water en bind het stoofvocht hiermee. Voeg peper en zout naar smaak toe en serveer de saus apart.
Hoeveel calorieën bevat het?
22 gram eiwit, 20 gram vet, 4 gram koolhydraten= 285 Kcal
Kalf stoofpot
Wat heb je nodig?
- 500 gram in blokken gesneden kalfslapjes
- 1 gesnipperde ui
- 1/2 theelepel rozemarijn
- 1/2 liter bouillon
- 2 eetlepels olie
- 150 gram rijst
- 1 in repen gesneden, rode paprika
- 1 in repen gesneden, groeien paprika
- 1 in plakken gesneden courgette
- 12 in plakjes gesneden gevulde olijven
- 20 gram boter
- Peper, zout
Hoe bereid ik het?
Verhit de olie in een stoofpan en bak hierin de blokjes kalfslapjes en de ui in. Voeg vervolgens rozemarijn, peper en zout aan het vlees toe. Schenk
de bouillon in de pan en breng deze op hoog vuur aan de kook. Verlaag het vuur, doe de deksel op de pan en laat het ongeveer 30 minuten door stoven.
De bereidingstijd is afhankelijk van de dikte van het vlees en hoogte van het vuur. Voeg de rijst en paprika eraan toe en laat het geheel nog 20 minuten stoven. Verhit in een nieuwe pan opnieuw boter en fruit hierin de courgette. Let erop dat de plakjes courgette niet moeten verkleuren. Doe de courgette en de plakjes olijven bij de inhoud van de stoofpan en laat het nog 5 minuten mee stoven.
Hoeveel calorieën bevat het?
32 gram eiwit, 15 gram vet, 36 gram koolhydraten= 400 Kcal
Lees verder