Thaise kip met citroengras Gai Sai Takrai en Varken Kha Mu
Dit gerecht heeft een heel poëtische naam, omdat de drie woorden op elkaar rijmen. Gai betekent kip. Sai betekent toegevoegd en Takrai betekent citroengras
Ingrediënten
- 1 kop kip, in beetbare stukjes
- 2 eetlepels limoensap
- 2 eetlepels vissaus
- 2 eetlepels kippenbouillon
- 1-2 theelepels vers gemalen gedroogde rode Thaise chilipeper
- 1 eetlepel dun gesneden verse Thaise rode peper
- 1 theelepel suiker
- 4-5 kaffier blaadjes, in dunne reepjes
- 1 eetlepel gehakte sjalotjes
- 1 eetlepel dun gesneden knoflook
- 2 eetlepels vers citroengras in dunne schijfjes
- 2 eetlepel gehakte ui
- 1 eetlepel lente uitjes dun gesneden
Bereiding
- Mix de limoensap en de vissaus met elkaar.
- Leg daarin een uur de kip te marineren.
- Sla met het lemmet van een mes op het citroengras of een vleeshamer om alle smaken naar boven te halen.
- Snijd het citroengras dan in dunne stukjes.
- Verhit een beetje olie in een wok and voeg de sjalotjes, de uien, de knoflook en de gemalen rode Thaise chilipepers en het citroengras toe.
- Bak totdat de geur heel aromatisch wordt.
- Voeg dan de kip en de marinade toe en bak de kip tot de kleur verandert.
- Voeg de overgebleven ingrediënten toe en bak alles tot het door en door heet is en de kip gaar.
- Serveer met gestoomde Jasmijn rijst.
Dit gerecht kan ook worden gemaakt met garnalen.
Thais Varkensvlees met galanga Kha Mu
Thais varkensvlees met galanga is een populaire snack, maar het kan ook een deel van een maaltijd zijn. Het gerecht kan worden gemaakt van elk enigszins vet varkensvlees, maar normaal gesproken is het in Thailand gemaakt van de poten van het varken.
Ingrediënten
- 1 kg varkenspoot (of gewoon vet varkensvlees als deze gedacht toch wel wat vreemd is)
- Varkensbouillon
- 4-5 eetlepels gehakte knoflook
- 4-5 eetlepels verse galanga (in julienne reepjes gesneden)
- 4-5 eetlepels koriander, gehakt
- Zoete soja saus
- 1-2 eetlepels palmsuiker
- Lichte soja saus naar believen
- 2-3 stuks ster anijs
Bereiding
- Snijdt het vlees in stukken zo groot als een kleine vuist.
- Gril of barbecue ze zodanig dat ze gaar zijn en knapperig aan de buitenkant.
- Doe de gehakte knoflook en de andere ingrediënten (behalve de steranijs) in een vijzel en stamp net zolang tot er een soort pasta ontstaat.
- Doe de andere ingrediënten in een grote pan, doe er het varkensvlees bij en voeg er dan voldoende varkensbouillon bij tot het vlees helemaal onder staat.
- Voeg dan voldoende donkere soja saus toe om het gerecht een rijke kleur te geven.
- Breng aan de kook en kook 15 minuten.
- Zet het gas dan lager en laat nog 15 minuten sudderen.
- Proef en voeg suiker of lichte soja saus toe naar smaak.
- Laat het gerecht sudderen tot het vlees uit elkaar valt en zo met stokjes te eten is. (Dit duurt ongeveer 45 minuten)
- Voeg nog wat bouillon toe als het gerecht dreigt uit te drogen, maar laat de saus wel zo dik worden als een soort dikke jus.
- Roer regelmatig om aankoeken te voorkomen.
Serveer op een grote schaal met Thaise Jasmijn rijst.
Waarschuw de eters wel dat ze de steranijs niet moeten opeten of haal dit er voor die tijd uit.