Thaise inktvis en Thaise Krob Mee
Thaise inktvis en Thaise Krob Mee zijn delicatessen in de Thaise keuken. De Thaise inktvis Kad Ki Mao bevat vooral heel veel knoflook en veel pepers. Daarmee is Thaise inktvis Kad Ki Mao niet voor mensen die niet van pittig houden. Thaise gebakken noodles Mee Krob zijn van een ander kaliber. Thaise gebakken noodles Mee Krob zijn vooral trendy en bestaat ondermeer uit stukjes gebakken Thaise noodles. Mee Krob wordt overal ter wereld gegeten.
Dat de
Thaise keuken wel houdt van knoflook en pepers, moge duidelijk zijn. In Pad Ki Mao komt dat wel heel erg naar voren, want er wordt maar liefst een bol knoflook voor gebruikt en 10 tot 12 Thaise chilipepers. Van een heel ander kaliber is de Krob Mee. Dit zijn gefrituurde rijsnoodles die heel bijzonder smaken en worden gemaakt met mooi varkensvlees en garnalen. Overigens ontbreekt ook in dit gerecht de knoflook niet. Het wordt alleen in ingemaakte vorm toegevoegd
Inktvis, Pad Ki Mao
Kee Mao is een populair gerecht dat overal in Thailand wordt geserveerd. Het hoge chili gehalte is van groot belang. Gebruik daar dus veel van.
Ingrediënten
- 1 hele bol knoflook, gehakt
- 10-12 verse Thaise chilipepers
- 3 eetlepels plantaardige olie
- 2 koppen verse inktvis, gebruik ringetjes die in eetbare stukjes zijn gesneden
- 4 eetlepels vissaus
- 3 theelepels suiker
- 8-10 kaffir lime blaadjes
- 1/4 kop verse Thaise basilicumblaadjes
Bereiding
- Doe de Thaise chili’s en de knoflook in een vijzel
- Maak er een soort pasta van
- Zet even aan de kant in een aparte kom
- Verhit de olie in een wok
- Voeg de net gemaakte pasta toe en bak dit mengsel tot de knoflook bruin wordt (u ruikt het ook, want de chili geeft dan een behoorlijke scherpe geur af_
- Doe er dan de inktvis bij en bak tot deze net gaar is (niet gaarder, want dan wordt hij rubberachtig)
- Maak op smaak met de vissaus en de suiker
- Voeg de lime bladeren toe en de basilicum
- Bak en roer nog een paar minuten
- Haal het van het vuur en serveer met vers gestoomde jasmijnrijst
Thaise gebakken noodles Mee Krob
In elke Amerikaanse serie komt wel een keer het gerecht Mee Krob voor. Het zelf maken bewijst hoe lekker dit gerecht is. Het kost wel wat tijd om dit gerecht te prepareren, maar dan is het resultaat er ook naar. Wie vegetariër is kan het gerecht ook zonder varkensvlees of garnalen maken.
Ingrediënten
- 6 ons rijstvermicelli noodles
- 2 eieren, geklutst
- 3 eetlepels pickles knoflook (in de toko verkrijgbaar)
- 3 eetlepels sjalotjes, dun gesneden
- 4 ons varkensvlees zoals varkenshaas
- 4 ons redelijk grote garnalen, gepeld en ontdaan van het darmkanaal
Voor de saus
- 1 tomaat, gesneden en in partjes
- 2 theelepels tamarindeconcentraat gemend met 5 theelepels water
- 2 eetlepels citroensap
- 2 eetlepels palmsuiker
- 7-8 kaffir lime blaadjes, in hele dunne reepjes gesneden
- 1 eetlepel vissaus
Voor de garnering
Dun gesneden groene ui en gesneden rode en groene jalapenos of bell pepers
1/2 kop tofu, in blokjes en gefrituurd
Bereiding
- Verhit de olie tot de rook er bijna afkomt
- Terwijl de olie opstaat, doe de noodles in een plastic zak en maak ze stuk
- Doe steeds een kleine hoeveelheid van de noodles in de hete olie
- Ze komen direct naar boven en worden goudbruin
- Haal ze dan snel weer uit de pan met een schuimspaan
- Als alle noodles gebakken zijn, zet ze dan opzij op keukenpapier om uit te lekken
- Doe het geklutste ei in een soort vloeiende beweging in de olie – er moet een soort lint ontstaan
- Haal ook dit uit de olie en maak er kleine stukjes van
- Frituur dan de tofu tot het goudbruin is
- Giet de olie af, maar houd nog een beetje over in de pan
- Baak daarin de gepikkelde knoflook en de sjalotjes
- Doe er dan het varkensvlees bij en bereid dit naar smaak (goed gaar of iets minder gaar)
- Bak de garnalen mee tot ze roze worden
- Doe alle ingrediënten dan bij elkaar (dus ook de gefrituurde noodles) en doe het op een serveerschaal
- Doe alle ingrediënten voor de saus bij elkaar en zet dat er apart naast in een aparte schaal
- Giet wat van de saus over het geheel
- Garneer