Havermout: recepten
Havermout wordt gemaakt van haver en staat bekend als een gezond begin van de dag. Het is lekker, makkelijk en supergezond. Voor velen zal het een ouderwets voedingsmiddel lijken, maar niets is minder waar. Havermout is helemaal 'in' tegenwoordig! Word je nieuwsgierig naar dit superfood, rijk aan vitamines en mineralen, probeer dan onderstaande recepten uit!
Havermoutpap
Havermoutpap is zonder meer het eerste gerecht waar mensen aan denken bij het woord havermout. Maar hoe maak je het? En hoe kan je het opleuken?
Ingrediënten
- 40 gr havermout
- 250 ml melk
Bereiding
Warm de melk op in een pannetje. Voeg de havermoutvezels toe. Roer goed door en wacht tot de havermoutvezels de melk hebben opgenomen. Voor een stevige pap kun je eventueel 50gr havermout toevoegen in plaats van 40gr.
Variatietips: Voeg kaneelpoeder, bastaardsuiker, fruit of honing toe.
Havermoutpannenkoeken
Deze pannenkoeken zijn extra vullend, maar tegelijkertijd ook superlekker!
Ingrediënten
- 100 gr havermout
- 200 ml melk
- 1 ei
- snufje zout of kaneel
Bereiding
Meng alle ingrediënten en zorg voor een mooi glad deeg. Bak met een beetje boter de pannenkoeken in de koekenpan.
Variatietips: Gebruik 200 ml amandelmelk of sojamelk in plaats van gewone melk. Decoreer je pannenkoekjes met appel en kaneel of rood fruit.
Havermout smoothie
Havermout in een drinkbare vorm!
Ingrediënten
- 250 gr magere yoghurt
- 2 eetlepels havermout
- 100 gr fruit naar keuze
Bereiding
Voeg de yoghurt en havermout samen en mix tot een glad geheel. Voeg vervolgens het fruit toe.
Variatietips: Afhankelijk van de fruitsoort kan je nog een lepel honing toevoegen.
Havermoutkoekjes
Lekkere en stevige koekjes, waar iedereen zijn vingers bij aflikt!
Ingrediënten
- 75 gr havermout
- 50 ml melk
- 50 ml olie
- 75 gr suiker
- vanillesuiker
- 150 gr zelfrijzende bloem
- 2 eieren
- 50 gr gemalen hazelnoten
- boter
Bereiding
Meng de havermout met de olie en de melk. Roer er vervolgens de eidooiers, suiker, vanillesuiker en bloem onder. Klop het eiwit stijf en meng het samen met de gemalen amandelen voorzichtig onder het deeg.
Vet vervolgens het bakblik in en leg er hoopjes deeg op. Bak af in een voorverwarmde over op 200 graden in ongeveer 20 minuten en laat ze daarna afkoelen op een taartrooster.
Variatietips: Elk hoopje kan versiert worden met een hazelnoot of een beetje confituur.
Havermouttaart
Waarom koekjes bakken als je een taart op tafel kan zetten?
Ingrediënten voor het brokkeldeeg:
- 250gr zelfrijzende bloem
- 125gr boter
- 1 ei
- 100gr suiker
Ingrediënten voor de taart:
- brokkeldeeg van 250gr
- 4 eieren
- 2 appels
- 250gr havermout
- 100gr suiker
- 100gr boter
Bereiding brokkeldeeg:
Doe de boter, suiker en het ei in een kom. Kneed met koele handen vlug door elkaar. Voeg er per deel de gezeefde bloem bij en kneed tot een goed samenhangend deeg. Laat vervolgens het deeg ongeveer 30 minuten afgedekt in de koelkast rusten.
Bereiding taart:
Rol het deeg uit tot een dikte van 4 mm en leg het voorzichtig in de ingevette taartvorm met hoge randen. Doorprik de bodem op enkele plaatsen met een vork en maak de zijkanten gelijk.
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij ze vervolgens in schijfjes. Smelt de boter met de suiker. Voeg hier de havermout aan toe en laat het geheel karamelliseren. Roer ondertussen goed. Laat het geheel een beetje afkoelen en voeg vervolgens drie eierdooiers toe. Zet daarna voorzichtig de drie stijfgeklopte eiwitten eronder. Verdeel dit mengsel gelijkmatig over de appelschijfjes. Klop het vierde ei en strijk er de deegrand mee in.
Bak de taart in een voorverwarmde oven van 180 graden gedurende 35 minuten. Ontvorm en laat afkoelen op een taartrooster.
Variatietips: Voeg kaneel en rozijnen toe aan de appels.
Lees verder