Ovenschotel, hapje of avondmaaltijd: Salsa met tortillachips
Zin in een lekker snack, zoek je iets voor op een feestje of wil je eens wat anders eten vanavond? Houd je van burrito's taco's of andere lekkernijen uit de Noord-Amerikaanse keuken? Deze Mexicaanse salsa met tortillachips is eenvoudig te maken. Dit gerecht is goed te serveren als hapje aan een gezelschap, maar is ook geschikt om als avondmaal te serveren met een frisse groene salade on the side. Het gerecht kan makkelijk naar eigen smaak worden aangepast.
Tortillachips zijn in iedere supermarkt verkrijgbaar en worden vaak gegeten met een salsasausje of met guacamole. Dit gerecht is een uitbreiding hier op. Met enkele eenvoudige ingrediënten wordt het een ware traktatie. Na tien minuten bereidingstijd moet het gerecht nog vijftien minuten in de oven.
Benodigdheden:
- Ovenschaal
- Hapjespan
- Snijplank
- Mes
- Roerspaan
Ingrediënten:
- 1 zak Tortillachips
- 1 pot Salsasaus
- 1 Blikje met Mexicaanse groente
- 1 Paprika
- 300 gram Gehakt
- 50-100 gram Geraspte kaas
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de paprika in kleine blokjes. Bak het gehakt in een hapjespan rul en breng dit op smaak met wat zout en peper. Voeg de paprika toe en bak deze even mee. Laat ondertussen het blikje met Mexicaanse groente uitlekken en voeg de groente toe aan het gehakt en de paprika. De groente hoeft alleen even op te warmen.
Om de chips krokant te houden vetten we de ovenschaal niet in. Bedenk de bodem van de ovenschaal met chips en zet tegen de zijden van de ovenschaal de chips rechtop. Neem de hapjespan van het vuur en schep het gehakt en groentemengsel voorzichtig in de ovenschaal. Verdeel het gehakt en groentemengsel evenredig over de schaal. Verdeel nu het potje koude salsasaus over de hele schaal. Strooi hier de geraspte kaas overheen. Plaats het gerecht nu in het midden van de voorverwarmde oven. Laat het gerecht 15 minuten in de oven, totdat de kaas goed is gesmolten. Vul een bakje met de overgehouden chips en serveer deze bij het gerecht.
Als avondmaal:
Dit gerecht is erg smaakvol en eenvoudig en snel te bereiden. Ideaal voor een avondmaal, als avondeten. Door het gehakt, de chips en de kaas is het een wat vettig geheel. Een frisse groene salade maakt het geheel wat lichter en past erg goed bij dit gerecht. Meer groente in het gerecht verwerken kan het geheel ook gezonder maken. Denk hierbij aan meer (kleuren) paprika, tomaat of rode ui. Zelf een salsasaus maken is ook mogelijk. Op het internet zijn veel eenvoudige recepten te vinden. Het gerecht is ook in kleine ovenschaaltjes te maken, waardoor iedereen zijn eigen ovenschaatje op zijn bord kan krijgen. Dit geeft het gerecht een feestelijke en bijzondere uitstraling.
Variaties:
- Gebruik in plaats van gehakt eens kleine stukjes kip. Let er wel op dat de kip goed doorbakken is.
- In plaats van tortillachips kan dit gerecht ook als vulling dienen voor burrito's of taco's.
- Geen tijd om tijdens het feestje in de keuken te staan? Maak het gerecht overdag vast. Laten afkoelen en in de koelkast. Het gerecht hoeft dan alleen nog maar even op te warmen in de oven.