InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > 4 Indonesische recepten met kokos voor 4 personen

4 Indonesische recepten met kokos voor 4 personen

De Indonesische keuken is door zijn eenvoudige maar verfijnde manier van koken met geurige en zeer gezonde kruiden en ingrediënten een van de meest geprezen keukens van de wereld. Vaak zijn gerechten simpel, puur en een explosie van heerlijke smaken die perfect op elkaar afgestemd zijn. Kokos is een ingrediënt die regelmatig word gebruikt in de Indonesische keuken en dat is ook niet gek. Of je nu met kokosroom, kokosmelk of kokosolie aan de slag gaat, kokos verrijkt elk gerecht met een nootachtige, zachte en milde smaak.

Lamssaté met kokos voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 4 lamskoteletjes +/- 800gr
  • 1 ui, fijn gehakt
  • 2 teentjes knoflook, geraspt
  • 1 eetlepel tamarindesaus
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 theelepel sambal oelek
  • ¼ kopje geraspte kokos
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 1 theelepel sesamolie

Bereidingswijze:

Verwijder het bot en vet van het lamsvlees, snij het vlees in blokjes en doe dit in een schaal. Strooi dan de uitjes, knoflook, tamarindesaus, azijn, sambal en kokos over het vlees en mix dit goed door elkaar heen. Prik vervolgens het lamsvlees op satéstokjes en laat dit een paar uur in de koelkast intrekken. Bestrijk het vlees met een mix van de oliën en verhit de gril op een hoge temperatuur en laat het vlees +/- 10 min grillen.

Kruidige kokosrijst

Ingrediënten:
  • 1 eetlepel kokosolie
  • ½ kopje ongezouten pinda’s
  • 1 eetlepel geraspte kokos
  • 1 blikje kokosmelk
  • 5 dl water
  • 1 stengel citroengras
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 2 lente uitjes in ringetjes
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • ½ theelepel kurkuma
  • 2 ½ kopje langkorrel- of notenrijst

Bereidingswijze:

Verhit de olie, roerbak de pinda’s tot ze goudbruin zijn en roerbak dan de kokos nog even mee. Voeg het water, citroengras, kerrie, de lente uitjes en kokosmelk erbij en breng dit 2 min aan de kook op een laag vuurtje zonder deksel. Voeg nu de komijn, gemberpoeder, kurkuma en het rijst erbij, breng dit opnieuw aan de kook zonder deksel. Als het geheel kookt zet je het vuur op de laagste stand en doe je het deksel op de pan en laat het 10 min koken. Na 10 min zet je het vuur uit en laat je het geheel met deksel nog 10 min staan.

Groentesalade met pikante kokosdressing

Ingrediënten:
  • 10 spinazieblaadjes in reepjes gesneden
  • 300 gr sperziebonen in stukken van 5 cm
  • 50 gr rozijnen
  • 100 gr taugé
  • 1 rode paprika in reepjes gesneden
  • 1 rode ui in dunne reepjes

Dressing:

  • 2 eetlepels pinda of sesamolie
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 kleine verse rode Spaanse peper in kleine stukjes
  • 2 eetlepels geraspte kokos
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 85 ml water

Bereidingswijze:

Kook de sperziebonen ongeveer 5 min en laat deze goed uit lekken en afkoelen. Stop de spinazie, de sperziebonen, taugé, paprika, uitjes en rozijnen in een grote salade kom en maak vervolgens de dressing. Om de dressing te maken verhit je de olie in een pan en roerbak je de Spaanse pepertjes, knoflook, gember en geraspte kokos een paar minuutjes op een laag vuurtje. Azijn en water er aan toe voegen, 2 minuutjes laten sudderen en vervolgens af laten koelen. Dressing over de groenten schenken en goed mengen.

Garnalen in kokossaus

Ingrediënten:
  • 1 kg grote garnalen gepeld (staartjes laten zitten)
  • 1 blikje kokosmelk
  • 1 theelepel geraspte citroenschil
  • 2 theelepels sojasaus
  • ½ theelepel trassi (garnalenpasta)
  • 1 eetlepel pindaolie
  • 1 ui in stukjes gesneden
  • lente uitjes in dunne reepjes gesneden
  • 1 rode paprika in dunne reepjes gesneden

Bereidingswijze:

Kokosmelk, citroenschil, sojasaus en trassi in een kom door elkaar roeren. Verhit de olie en laat de ui zachtjes fruiten, roerbak de garnalen al roerend mee. Paar minuten laten bakken en giet de mix met o.a. de kokosmelk erbij. Al roerend 3 min. heet laten worden tot de saus dik is geworden. Voeg nu de paprika en lente uitjes toe en klaar is dit heerlijke gerecht.

Lees verder

© 2014 - 2017 Natuurlijkmooi, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
3 Authentieke Indonesische recepten3 Authentieke Indonesische receptenNasi koening is een typisch Indonesisch gerecht. Dit heerlijke gerecht bestaat uit een geurige rijst die gekookt wordt i…
Alcoholvrije cocktails met kokosmelkDe kokosnoot is de vrucht van de kokospalm, een tropische plant die niet echt een boom is daar de stam is opgebouwd uit…
Gebakken rijst receptenGebakken rijst is wat minder bekend dan de traditionele gekookte rijst, maar absoluut niet minder lekker. Je ziet dan oo…
Indische rijsttafel, bamisoep, sajoer lodeh en lamssatéDe Indische keuken is bij uitstek een keuken waarin men op velerlei manieren kan variëren. Met de vijf basiskruiden: ket…
Lekker gemakkelijk, het eenpansgerecht!Lekker gemakkelijk, het eenpansgerecht!Was het voorheen nog alleen voor de eenpersoonshuishoudens waar je de eenpansgerechten met enige regelmaat zag en not do…

Reageer op het artikel "4 Indonesische recepten met kokos voor 4 personen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Natuurlijkmooi
Gepubliceerd: 17-07-2014
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Schrijf mee!