4 Indonesische recepten met kokos voor 4 personen

De Indonesische keuken is door zijn eenvoudige maar verfijnde manier van koken met geurige en zeer gezonde kruiden en ingrediënten een van de meest geprezen keukens van de wereld. Vaak zijn gerechten simpel, puur en een explosie van heerlijke smaken die perfect op elkaar afgestemd zijn. Kokos is een ingrediënt die regelmatig word gebruikt in de Indonesische keuken en dat is ook niet gek. Of je nu met kokosroom, kokosmelk of kokosolie aan de slag gaat, kokos verrijkt elk gerecht met een nootachtige, zachte en milde smaak.

Lamssaté met kokos voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 4 lamskoteletjes +/- 800gr
  • 1 ui, fijn gehakt
  • 2 teentjes knoflook, geraspt
  • 1 eetlepel tamarindesaus
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 theelepel sambal oelek
  • ¼ kopje geraspte kokos
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 1 theelepel sesamolie

Bereidingswijze:

Verwijder het bot en vet van het lamsvlees, snij het vlees in blokjes en doe dit in een schaal. Strooi dan de uitjes, knoflook, tamarindesaus, azijn, sambal en kokos over het vlees en mix dit goed door elkaar heen. Prik vervolgens het lamsvlees op satéstokjes en laat dit een paar uur in de koelkast intrekken. Bestrijk het vlees met een mix van de oliën en verhit de gril op een hoge temperatuur en laat het vlees +/- 10 min grillen.

Kruidige kokosrijst

Ingrediënten:
  • 1 eetlepel kokosolie
  • ½ kopje ongezouten pinda’s
  • 1 eetlepel geraspte kokos
  • 1 blikje kokosmelk
  • 5 dl water
  • 1 stengel citroengras
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 2 lente uitjes in ringetjes
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • ½ theelepel kurkuma
  • 2 ½ kopje langkorrel- of notenrijst

Bereidingswijze:

Verhit de olie, roerbak de pinda’s tot ze goudbruin zijn en roerbak dan de kokos nog even mee. Voeg het water, citroengras, kerrie, de lente uitjes en kokosmelk erbij en breng dit 2 min aan de kook op een laag vuurtje zonder deksel. Voeg nu de komijn, gemberpoeder, kurkuma en het rijst erbij, breng dit opnieuw aan de kook zonder deksel. Als het geheel kookt zet je het vuur op de laagste stand en doe je het deksel op de pan en laat het 10 min koken. Na 10 min zet je het vuur uit en laat je het geheel met deksel nog 10 min staan.

Groentesalade met pikante kokosdressing

Ingrediënten:
  • 10 spinazieblaadjes in reepjes gesneden
  • 300 gr sperziebonen in stukken van 5 cm
  • 50 gr rozijnen
  • 100 gr taugé
  • 1 rode paprika in reepjes gesneden
  • 1 rode ui in dunne reepjes

Dressing:

  • 2 eetlepels pinda of sesamolie
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 kleine verse rode Spaanse peper in kleine stukjes
  • 2 eetlepels geraspte kokos
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 85 ml water

Bereidingswijze:

Kook de sperziebonen ongeveer 5 min en laat deze goed uit lekken en afkoelen. Stop de spinazie, de sperziebonen, taugé, paprika, uitjes en rozijnen in een grote salade kom en maak vervolgens de dressing. Om de dressing te maken verhit je de olie in een pan en roerbak je de Spaanse pepertjes, knoflook, gember en geraspte kokos een paar minuutjes op een laag vuurtje. Azijn en water er aan toe voegen, 2 minuutjes laten sudderen en vervolgens af laten koelen. Dressing over de groenten schenken en goed mengen.

Garnalen in kokossaus

Ingrediënten:
  • 1 kg grote garnalen gepeld (staartjes laten zitten)
  • 1 blikje kokosmelk
  • 1 theelepel geraspte citroenschil
  • 2 theelepels sojasaus
  • ½ theelepel trassi (garnalenpasta)
  • 1 eetlepel pindaolie
  • 1 ui in stukjes gesneden
  • lente uitjes in dunne reepjes gesneden
  • 1 rode paprika in dunne reepjes gesneden

Bereidingswijze:

Kokosmelk, citroenschil, sojasaus en trassi in een kom door elkaar roeren. Verhit de olie en laat de ui zachtjes fruiten, roerbak de garnalen al roerend mee. Paar minuten laten bakken en giet de mix met o.a. de kokosmelk erbij. Al roerend 3 min. heet laten worden tot de saus dik is geworden. Voeg nu de paprika en lente uitjes toe en klaar is dit heerlijke gerecht.

Lees verder

© 2014 - 2024 Natuurlijkmooi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
3 Authentieke Indonesische recepten3 Authentieke Indonesische receptenNasi koening is een typisch Indonesisch gerecht. Dit heerlijke gerecht bestaat uit een geurige rijst die gekookt wordt i…
Alcoholvrije cocktails met kokosmelkDe kokosnoot is de vrucht van de kokospalm, een tropische plant die niet echt een boom is daar de stam is opgebouwd uit…
Gebakken rijst receptenGebakken rijst is wat minder bekend dan de traditionele gekookte rijst, maar absoluut niet minder lekker. Je ziet dan oo…
Cendol, een verfrissend kokosdrankjeCendol, een verfrissend kokosdrankjeCendol, wat je uitspreekt als tjendol, is een drankje uit Azie op basis van kokosmelk, palmsuiker en een groene gelei va…

Gezonde smoothie receptenGezonde smoothie receptenMet de juiste ingrediënten maak je jouw ideale smoothie die ook nog eens gezond en lekker is. Soms is het lastig om te w…
Heerlijke broccoli-cheddarsoep met spek in een broodkomIn de Verenigde Staten zijn er vele gerechten die in Nederland niet bekend zijn. Er worden combinaties gemaakt die we hi…
Natuurlijkmooi (15 artikelen)
Gepubliceerd: 17-07-2014
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.