4 Indonesische recepten met kokos voor 4 personen
De Indonesische keuken is door zijn eenvoudige maar verfijnde manier van koken met geurige en zeer gezonde kruiden en ingrediënten een van de meest geprezen keukens van de wereld. Vaak zijn gerechten simpel, puur en een explosie van heerlijke smaken die perfect op elkaar afgestemd zijn. Kokos is een ingrediënt die regelmatig word gebruikt in de Indonesische keuken en dat is ook niet gek. Of je nu met kokosroom, kokosmelk of kokosolie aan de slag gaat, kokos verrijkt elk gerecht met een nootachtige, zachte en milde smaak.
Lamssaté met kokos voor 4 personen
Ingrediënten:
- 4 lamskoteletjes +/- 800gr
- 1 ui, fijn gehakt
- 2 teentjes knoflook, geraspt
- 1 eetlepel tamarindesaus
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel azijn
- 1 theelepel sambal oelek
- ¼ kopje geraspte kokos
- 2 eetlepels kokosolie
- 1 theelepel sesamolie
Bereidingswijze:
Verwijder het bot en vet van het lamsvlees, snij het vlees in blokjes en doe dit in een schaal. Strooi dan de uitjes, knoflook, tamarindesaus, azijn, sambal en kokos over het vlees en mix dit goed door elkaar heen. Prik vervolgens het lamsvlees op satéstokjes en laat dit een paar uur in de koelkast intrekken. Bestrijk het vlees met een mix van de oliën en verhit de gril op een hoge temperatuur en laat het vlees +/- 10 min grillen.
Kruidige kokosrijst
Ingrediënten:
- 1 eetlepel kokosolie
- ½ kopje ongezouten pinda’s
- 1 eetlepel geraspte kokos
- 1 blikje kokosmelk
- 5 dl water
- 1 stengel citroengras
- 1 eetlepel kerriepoeder
- 2 lente uitjes in ringetjes
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel gemberpoeder
- ½ theelepel kurkuma
- 2 ½ kopje langkorrel- of notenrijst
Bereidingswijze:
Verhit de olie, roerbak de pinda’s tot ze goudbruin zijn en roerbak dan de kokos nog even mee. Voeg het water, citroengras, kerrie, de lente uitjes en kokosmelk erbij en breng dit 2 min aan de kook op een laag vuurtje zonder deksel. Voeg nu de komijn, gemberpoeder, kurkuma en het rijst erbij, breng dit opnieuw aan de kook zonder deksel. Als het geheel kookt zet je het vuur op de laagste stand en doe je het deksel op de pan en laat het 10 min koken. Na 10 min zet je het vuur uit en laat je het geheel met deksel nog 10 min staan.
Groentesalade met pikante kokosdressing
Ingrediënten:
- 10 spinazieblaadjes in reepjes gesneden
- 300 gr sperziebonen in stukken van 5 cm
- 50 gr rozijnen
- 100 gr taugé
- 1 rode paprika in reepjes gesneden
- 1 rode ui in dunne reepjes
Dressing:
- 2 eetlepels pinda of sesamolie
- 1 teentje knoflook geperst
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 kleine verse rode Spaanse peper in kleine stukjes
- 2 eetlepels geraspte kokos
- 2 eetlepels rijstazijn
- 85 ml water
Bereidingswijze:
Kook de sperziebonen ongeveer 5 min en laat deze goed uit lekken en afkoelen. Stop de spinazie, de sperziebonen, taugé, paprika, uitjes en rozijnen in een grote salade kom en maak vervolgens de dressing. Om de dressing te maken verhit je de olie in een pan en roerbak je de Spaanse pepertjes, knoflook, gember en geraspte kokos een paar minuutjes op een laag vuurtje. Azijn en water er aan toe voegen, 2 minuutjes laten sudderen en vervolgens af laten koelen. Dressing over de groenten schenken en goed mengen.
Garnalen in kokossaus
Ingrediënten:
- 1 kg grote garnalen gepeld (staartjes laten zitten)
- 1 blikje kokosmelk
- 1 theelepel geraspte citroenschil
- 2 theelepels sojasaus
- ½ theelepel trassi (garnalenpasta)
- 1 eetlepel pindaolie
- 1 ui in stukjes gesneden
- lente uitjes in dunne reepjes gesneden
- 1 rode paprika in dunne reepjes gesneden
Bereidingswijze:
Kokosmelk, citroenschil, sojasaus en trassi in een kom door elkaar roeren. Verhit de olie en laat de ui zachtjes fruiten, roerbak de garnalen al roerend mee. Paar minuten laten bakken en giet de mix met o.a. de kokosmelk erbij. Al roerend 3 min. heet laten worden tot de saus dik is geworden. Voeg nu de paprika en lente uitjes toe en klaar is dit heerlijke gerecht.
Lees verder