InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Cendol, een verfrissend kokosdrankje

Cendol, een verfrissend kokosdrankje

Cendol, een verfrissend kokosdrankje Cendol, wat je uitspreekt als tjendol, is een drankje uit Azie op basis van kokosmelk, palmsuiker en een groene gelei van rijstmeel. In Indonesië wordt het vaak na een maaltijd gedronken als dessert. Maar het is niet alleen in Indonesië populair, ook in Nederland zie je op vele pasar malams het drankje. De namen dawet en cendol hoor je vaak door elkaar heen. Dawet is de Javaans-Surinaamse variant van de Indonesische cendol. De Surinamers hebben het van oorsprong uit Indonesië afkomstige cendol een Surinaamse twist gegeven. De Surinaamse dawet is vaak roze van kleur door de toevoeging van rozensiroop terwijl de Indonesische cendol bruin van kleur is door de gula djawa, Indonesische bruine palm suiker. Het typische aan cendol zijn de groene geleiachtige "wormpjes", die worden gemaakt rijstmeel en pandan blad. De naam komt volgens de Indonesiërs van het woord jendol, wat bobbel of bult betekent. Dit verwijst naar de groene geleitjes uit het drankje. Naast de Surinaamse dawet en de Indonesische cendol zijn er varianten waarbij de bewerkelijke groene gelei "worpjes" zijn vervangen door fruit of jonge kokosslierten. Hierdoor is de extra suiker, in het toch al erg zoete drankje, overbodig. Deze aanpassing maakt het drankje verfrissend, gezonder en snel te maken. Hieronder vind je de Indonesische cendol, de Javaans-Surinaamse dawet en de fruitige kokosmelkdrank.

Indonesische Cendol

Voor 6 personen

Ingrediënten

  • 100 gram rijstmeel
  • 50 gram sago meel
  • 500 ml water
  • pandan bladeren
  • ½ theelepel zout
  • 150 gram gula djawa
  • 600 ml kokosmelk
  • schaafijs

Bereiding

  • Breng water aan de kook en voeg de pandan bladeren toe.
  • Los het rijstmeel, de Sago en het zout op in een beetje water. Meng dit goed door elkaar, er mogen geen klontjes meer zijn.
  • Voeg het meelpapje toe aan het kokende water. Laat het koken totdat het dik is geworden.
  • Giet de gelei in een zeef. Zet de zeef boven ijswater en druk het door de zeef.
  • Laat de groene sliertjes opstijven in het water.
  • Los de gula djawa op in 3 dl kokend water en laat de siroop afkoelen.
  • Giet een beetje siroop in glazen, voeg de geleisliertjes toe en roer het goed door.
  • Schenk de kokosmelk er op en vul de glazen aan met schaafijs.

Surinaamse Dawet

Voor 6 personen

Ingrediënten

  • 100 gram rijstmeel
  • 50 gram sago meel
  • 500 ml water
  • pandan bladeren
  • ½ theelepel zout
  • 600 ml kokosmelk
  • 150 gram suiker
  • 2 stengels sereh
  • rozensiroop
  • schaafijs

Bereiding

  • Maak de groene geleisliertjes zoals bij de eerste 5 stappen van het cendol recept is beschreven.
  • Verwarm de kokosmelk met de suiker en de sereh.
  • Als de suiker goed is opgelost laat zoete kokosmelk dan afkoelen in de koelkast.
  • Doe de groene geleisliertjes in een glas en giet de zoete kokosmelk erbij. Hierop giet je een scheutje rozensiroop en vul de glazen aan met schaafijs.

Fruitige kokosmelkdrank

Voor 6 personen

Ingrediënten

  • 300 gram Jonge kokossliertjes, vers van een jonge kokosnoot of uit de vriezer
  • 1 mango
  • 6 ramboetans of lychees
  • 600 ml kokosmelk
  • rozensiroop
  • schaafijs

Bereiding

  • Schil de mango en snijd deze in stukjes.
  • Pel de ramboetans of lychees en snij deze in stukjes.
  • Verdeel de jonge kokossliertjes en het gesneden fruit over 6 glazen.
  • Giet de kokosmelk erbij. Hierop giet je een scheutje rozensiroop en vul de glazen aan met schaafijs.

Lees verder

© 2014 - 2019 Mrst, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Koken in de Indische keukenKoken in de Indische keukenEr komen heerlijke recepten voort uit de Indische keuken. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is dit de Indische…
Roze voedsel voor prinsessenEr wonen veel prinsessen en prinsesjes in de wereld. Allemaal houden ze van roze. Roze is dé kleur voor prinsessen. Ze k…
De geneeskracht van palmsuikerDe geneeskracht van palmsuikerDe arengapalm groeit het liefst op steile hellingen in Indonesië, waar de plant arenpalm wordt genoemd. Hier groeien and…
Chang’aa: een gevaarlijk genotsmiddelChang’aa: een gevaarlijk genotsmiddelIn Kenia is het grotendeel van de bevolking erg arm. Deze mensen wonen in sloppenwijken en proberen op allerlei manieren…
Chocolade in drankjesChocolade is een sfeerbepaler, een geestverruimer, een heerlijkheid. Wie heerlijke drankjes van chocolade maakt, kan zij…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Cendol, een verfrissend kokosdrankje"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

J. Huber, 10-08-2017 08:11 #1
Ik had een aangetrouwde tante geboren uit een volbloed Indonesische moeder. Er zat geen druppel Surinaams bloed bij. Zij maakte cendol altijd met rozensiroop.

Infoteur: Mrst
Gepubliceerd: 08-10-2014
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 1
Schrijf mee!