Alcoholvrije cocktails met kokosmelk

De kokosnoot is de vrucht van de kokospalm, een tropische plant die niet echt een boom is daar de stam is opgebouwd uit oude bladvoeten. De kokosnoot of klapper is een steenvrucht met vlezig vruchtvlees. De half troebele vloeistof die de vrucht voortbrengt wordt klapperwater genoemd en heeft eigenlijk niets met melk te zien.

De kokosmelk

In sommige Aziatische landen wordt de kokosnoot op straat verkocht. Bij de verkoper kan men het klapperwater met een rietje uit de vrucht drinken waarna de verkoper het malse vruchtvlees van zijn schil ontdoet en het aan de klant aanbiedt. Om de harde bast te verwijderen heb je een hamer nodig.

De kokosmelk verkrijg je door bij geraspte kokos warm water toe te voegen en het geheel dan uit te knijpen. Dan heeft het de kleur van melk. Bij ons kan de kokosmelk in een doos of melk verkregen worden. Met kokosmelk kun je lekkere alcoholvrije cocktails maken. Ziehier enkele recepten.

Exotica

Ingrediënten (4 personen)

  • 15 cl kokosmelk
  • 15 cl passievruchtensap
  • 20 cl sinaasappelsap
  • 20 cl ananassap
  • 4 schijfjes sinaasappel
  • IJsblokjes

Bereiding

De kokosmelk en de vruchtensappen worden gemengd. Je kan dat door ze te mixen of met een shaker. Je doet ijsblokjes in de glazen en vult ze met de cocktail. Je kan het glas versieren met sinaasappelschijfjes.

Coco Rico

Ingrediënten

  • een helft kokosmelk
  • een helft mangosap
  • 2 scheutjes limoensap

Bereiding

Vooreerst vul je de helft van de shaker met schaafijs (crushed ice). Voeg er de kokosmelk, het mangosap en het limoensap bij. Schud even en schenk het mengsel dan, zonder het ijs, in een ballonglas. Daarna pas schep je er eenzelfde hoeveelheid schaafijs bij.

Je kan het geheel versieren met kleine reepjes limoenschil en een weinig geraspte kokos. Mocht je zelf vers mangosap hebben gemaakt, dan kan je de schoongemaakte pit in het glas doen vooraleer je de cocktail inschenkt. Opdienen met een rietje.

Punch zonder alcohol

Ingrediënten

  • 4/10 pompelmoessap
  • 2/10 sinaasappelsap
  • 1/10 citroensap
  • 2/10 passievruchtensap
  • 1/10 kokosmelk
  • een theelepel rietsuiker
  • een scheutje frambozensiroop

Bereiding

Eerst vul je de shaker voor de helft met ijsblokjes. Vervolgens voeg je er de sappen en de rietsuiker aan toe. Je schudt stevig gedurende een tiental seconden. Giet de cocktail in een glas met enkele ijsblokjes en voeg de frambozensiroop toe.
Leuk is de cocktail te serveren in een uitgeholde pompoen.

Tropicana

Ingrediënten

  • 30 ml kokosnootmelk
  • 60 ml ananassap
  • 60 ml mangosap

Bereiding

Mix de melk en de sappen in een blender. Voeg geschaafd ijs toe en mix nog een keer. Giet de cocktail in een hoog glas en dien op met een rietje.

Coconut Groove

Ingrediënten

  • 90 ml mango- of passievruchtensap
  • 60 ml kokosnootmelk
  • 60 ml vers grapefruitsap

Bereiding

Meng die ingrediënten in een shaker. Doe schaafijs in je glas en giet de cocktail erover. Versieren kan je met een stukje grapefruit.

Coconut Kiss

Ingrediënten

  • 8 cl ananassap
  • 4 cl sinaasappelsap
  • 2 cl kokosmelk
  • 2 cl. Room
  • 1/4 citroen
  • geraspte kokos

Bereiding

Je draait de rand van je longdrinkglas in het kwartje citroen en door de kokos die je in een bord hebt geraspt. Vervolgens doe je alle ingrediënten in de shaker die je een kwart minuut stevig schudt. Doe nu enkele ijsblokjes in je glas en giet de cocktail door een barzeef in het glas. Dien op met een rietje.

Pina Colada zonder alcohol

Ingrediënten

  • 16 cl ananassap
  • 4 cl kokosmelk
  • 2 cl room
  • enkele ijsblokjes

Bereiding

Doe eerst wat ijsblokjes in de shaker. Giet er het ananassap en de kokosmelk bij. Voeg er de room aan toe en meng door goed te shaken. Schenk in en geniet van je alcoholvrije Pina Colada.

Als versiering kan je een partje ananas op de rand van het glas steken en er een cocktailkersje met een prikkertje aanprikken. Dien op met een rietje.

Sinaasappelsap

Voor alcoholvrije cocktails op basis van sinaasappelsap kan je hier klikken.
© 2012 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alcoholvrije cocktails op basis van sinaasappelsapAlcoholvrije cocktails op basis van sinaasappelsapAlcoholvrije cocktails: ze zijn verfrissend tijdens de zomermaanden en uitermate geschikt voor wie BOB is of gewoon geen…
Alcoholvrije cocktailsAlcoholvrije cocktailsLekkere alcoholvrije cocktails voor het moment alcohol dat even niet mag, ook gewoon lekker als dorstlesser op warme zom…
Technieken & methoden voor het maken van cocktailsTechnieken & methoden voor het maken van cocktailsU kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat wel een mix of een combinatie van likeuren en dranken die bij toeval een s…
5 heerlijke cocktails met Advocaat5 heerlijke cocktails met AdvocaatIn dit artikel komen verschillende lekkere cocktails aanbod met Advocaat. De recepten zijn allemaal erg verschillend en…

Witte sangria om zelf te bereiden: receptenNiets is zomers zo heerlijk als een lekker glas koele sangria, of je nu in Nederland, Portugal of in Spanje bent. We ken…
Wat heb je zoal nodig voor cocktails?Wat heb je zoal nodig voor cocktails?Iedereen houdt van cocktails, maar niet iedereen kan ze klaarmaken zoals het hoort. Daarvoor heb je wat specifiek barger…
Vosje (460 artikelen)
Gepubliceerd: 14-06-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Cocktails
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.