Alcoholvrije cocktails met kokosmelk
De kokosnoot is de vrucht van de kokospalm, een tropische plant die niet echt een boom is daar de stam is opgebouwd uit oude bladvoeten. De kokosnoot of klapper is een steenvrucht met vlezig vruchtvlees. De half troebele vloeistof die de vrucht voortbrengt wordt klapperwater genoemd en heeft eigenlijk niets met melk te zien.
De kokosmelk
In sommige Aziatische landen wordt de
kokosnoot op straat verkocht. Bij de verkoper kan men het klapperwater met een rietje uit de vrucht drinken waarna de verkoper het malse vruchtvlees van zijn schil ontdoet en het aan de klant aanbiedt. Om de harde bast te verwijderen heb je een hamer nodig.
De kokosmelk verkrijg je door bij geraspte kokos warm water toe te voegen en het geheel dan uit te knijpen. Dan heeft het de kleur van melk. Bij ons kan de kokosmelk in een doos of melk verkregen worden. Met kokosmelk kun je lekkere alcoholvrije cocktails maken. Ziehier enkele recepten.
Exotica
Ingrediënten (4 personen)
- 15 cl kokosmelk
- 15 cl passievruchtensap
- 20 cl sinaasappelsap
- 20 cl ananassap
- 4 schijfjes sinaasappel
- IJsblokjes
Bereiding
De kokosmelk en de vruchtensappen worden gemengd. Je kan dat door ze te mixen of met een
shaker. Je doet ijsblokjes in de glazen en vult ze met de cocktail. Je kan het glas versieren met sinaasappelschijfjes.
Coco Rico
Ingrediënten
- een helft kokosmelk
- een helft mangosap
- 2 scheutjes limoensap
Bereiding
Vooreerst vul je de helft van de shaker met
schaafijs (
crushed ice). Voeg er de kokosmelk, het mangosap en het limoensap bij. Schud even en schenk het mengsel dan, zonder het ijs, in een ballonglas. Daarna pas schep je er eenzelfde hoeveelheid schaafijs bij.
Je kan het geheel versieren met kleine reepjes limoenschil en een weinig geraspte kokos. Mocht je zelf vers mangosap hebben gemaakt, dan kan je de schoongemaakte pit in het glas doen vooraleer je de cocktail inschenkt. Opdienen met een rietje.
Punch zonder alcohol
Ingrediënten
- 4/10 pompelmoessap
- 2/10 sinaasappelsap
- 1/10 citroensap
- 2/10 passievruchtensap
- 1/10 kokosmelk
- een theelepel rietsuiker
- een scheutje frambozensiroop
Bereiding
Eerst vul je de shaker voor de helft met ijsblokjes. Vervolgens voeg je er de sappen en de rietsuiker aan toe. Je schudt stevig gedurende een tiental seconden. Giet de cocktail in een glas met enkele ijsblokjes en voeg de frambozensiroop toe.
Leuk is de cocktail te serveren in een uitgeholde pompoen.
Tropicana
Ingrediënten
- 30 ml kokosnootmelk
- 60 ml ananassap
- 60 ml mangosap
Bereiding
Mix de melk en de sappen in een
blender. Voeg geschaafd ijs toe en mix nog een keer. Giet de cocktail in een hoog glas en dien op met een rietje.
Coconut Groove
Ingrediënten
- 90 ml mango- of passievruchtensap
- 60 ml kokosnootmelk
- 60 ml vers grapefruitsap
Bereiding
Meng die ingrediënten in een shaker. Doe schaafijs in je glas en giet de cocktail erover. Versieren kan je met een stukje grapefruit.
Coconut Kiss
Ingrediënten
- 8 cl ananassap
- 4 cl sinaasappelsap
- 2 cl kokosmelk
- 2 cl. Room
- 1/4 citroen
- geraspte kokos
Bereiding
Je draait de rand van je
longdrinkglas in het kwartje citroen en door de kokos die je in een bord hebt geraspt. Vervolgens doe je alle ingrediënten in de shaker die je een kwart minuut stevig schudt. Doe nu enkele ijsblokjes in je glas en giet de cocktail door een
barzeef in het glas. Dien op met een rietje.
Pina Colada zonder alcohol
Ingrediënten
- 16 cl ananassap
- 4 cl kokosmelk
- 2 cl room
- enkele ijsblokjes
Bereiding
Doe eerst wat ijsblokjes in de shaker. Giet er het ananassap en de kokosmelk bij. Voeg er de room aan toe en meng door goed te shaken. Schenk in en geniet van je alcoholvrije Pina Colada.
Als versiering kan je een partje ananas op de rand van het glas steken en er een cocktailkersje met een prikkertje aanprikken. Dien op met een rietje.
Sinaasappelsap
Voor alcoholvrije cocktails op basis van sinaasappelsap kan je
hier klikken.