Vis recepten en tips om vis te grillen
De zomer moedigt veel mensen aan om meer vis te eten, en dat doen we dan ook massaal. De tijd die we aan het water doorbrengen zal hier wel aan bijdragen. De barbecue komt weer tevoorschijn en de spiesjes die de hele winter in de laden hebben gelegen kunnen weer gebruikt worden. Wat de reden ook is, meer vis eten in de zomer is lekker, gezond en gemakkelijk.
Tips om vis te grillen
Grillen is een leuke, gezonde en een smakelijke manier om vis klaar te maken. Maar als je gewend bent om alleen hamburgers en vlees te grillen kan het een uitdaging zijn om vis goed te prepareren. Maar geen zorgen met deze tips en recepten gaat het zeker lukken. Grillen kan zowel elektrisch als op de barbecue.
Dikte van de vis
Als de vis filets dunner als 3 cm is, kun je deze rechtstreeks boven de houtskool grillen of op heetste punt van de elektrische gril. Wanneer de vis dikker als 3 cm is, zoals bijvoorbeeld bij een hele vis, leg deze dan eerst aan de zijkant van de gril. Op deze manier krijgt de vis de kans om eerst van binnen goed te garen en zo voorkom je tevens dat de vis overgaar wordt.
Gril vis op de huid
Gril vis met de huid naar beneden, zonder te draaien. De huid houdt de vis bij elkaar en beschermd deze tegen overmatige hitte. Als je de vleeskant van de vis wilt dicht schroeien, gril deze dan een minuutje met vleeskant naar beneden en doe dit meteen aan het begin. Draai de vis dan om zodat deze met de huidkant naar beneden verder kan garen. Als je de vis wilt verwijderen van de gril, kun je met een platte spatel het vlees van de huid scheiden, de huid blijft dan achter op de gril.
Direct of indirect grillen?
Indirect grillen is wanneer de hitte aan weerskanten van het eten is, dus niet direct eronder. Deze techniek wordt veel gebruikt bij eten dan langer als 30 minuten gaartijd nodig heeft of bij voedsel dat een delicate textuur heeft, zoals bij vis. Wanneer je indirect grilt op de barbecue, probeer dan zo min mogelijk de deksel eraf te halen. Elke keer als je de deksel eraf haalt ontsnapt de hitte en dit zorgt er weer voor dat de kooktijd verlengt wordt.
Ondoorzichtig
Vis zijn meestal gaar en nog lekker sappig, als het midden van de vis ondoorzichtig begint te worden en niet meer glazig is.
Droog de vis
Zorg ervoor dat de vis goed droog is voor je deze grilt, gebruik hiervoor keukenpapier of een schone theedoek. Dit is belangrijk, een te natte vis zal niet mooi goudbruin worden.
Geef de vis een jasje
Smeer de vis in met een klein beetje olie voor je deze grilt, dit zal ervoor zorgen dat je vis mooi bruint en voorkomen dat de vis blijft plakken aan de gril. Dit geldt voor zowel op de barbecue als elektrisch grillen.
Gaartijd
De algemene regel voor het grillen van vis is 5 minuten voor een dikte van 1.5 cm en 8 tot 10 minuten voor een dikte van 3 cm.
- Garnalen 2 tot 5 minuten boven directe hitte
- Coquilles 3 tot 6 minuten boven directe hitte
- Mosselen 5 tot 7 minuten boven directe hitten. Mosselen die niet openen, niet opeten.
- Oesters 3 tot 5 minuten boven directe hitte
Gemarineerde garnalen van de gril
Recept:
- 1kopje olijfolie
- 1 bosje peterselie fijngehakt
- sap van een citroen
- 2 eetlepels hete pepersause
- 3 teentjes knoflook in kleine stukjes gehakt
- 1 eetlepel tomatenpure
- 2 theelepels gedroogde oregano
- 1 theelepel zout
- 1 kilo grote garnalen, gepeld met staartje er nog aan
- spiesjes
Bereidingswijze:
Mix in een kom de olijfolie, peterselie, citroensap, knoflook, tomatenpure, zout en hete pepersaus. Reserveer een beetje van de marinade om later nog eens over de garnalen te smeren. Giet de rest van de marinade in grote kom met deksel en mix hier de garnalen doorheen. Dek af en leg de kom 2 uur in de koelkast. Verhit de gril, rijg de garnalen aan de spiesjes door deze een keer door kop en een keer door de staart te rijgen. Smeer de grill lichtjes in met olie en grill de garnaalspiesjes 2 tot 5 min aan weerskanten. Zodra je de garnalen omgedraaid hebt smeer de spiesjes nogmaals in met de marinade. Besprenkel de spiesjes met citroen en serveer met een paar stukjes stokbrood.
Gember zalm met perzik
Recept:
- 1 eetlepel rijstazijn
- 1 eetlepel verse gemberpoeder
- 1 theelepel verse tijm blaadjes in stukken gesneden
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel zout en peper
- 2 rode uien in grove stukken gesneden
- 4 perziken in 4 parten gesneden
- 4 zalmmoten van +/- 120 gram
Bereidingswijze:
Verhit de gril. Mix in een kommetje de rijstazijn, gember, tijm, 3 eetlepels olijfolie en halve theelepeltje zout en peper. Zet dit even aan de kant. Mix in een grote kom de uien, perziken, 1 eetlepel olijfolie en een snufje zout en peper. Smeer de zalmmoten in met peper, zout, een paar druppels olijfolie en gril de zalm 5 minuten per kant totdat deze niet meer glazig is. Als de zalm is omgedraaid, gril je de uien en de perziken 5 minuten mee. Besprenkel de zalm, de uien en de perziken met de mix van azijn en serveer met bijvoorbeeld een gepofte aardappel.
Vis taco met guacamole en kool sla
Recept:
- 2 avocado’s gehalveerd
- ½ kopje Griekse yoghurt 0%
- 1 Spaanse pepertje ontzaad en fijn gesneden
- 1 rode ui fijn gesneden
- 2 takjes koriander fijn gehakt
- 5 eetlepels limoen
- zout en peper naar smaak
- 4 blaadjes koolsla in stukjes gesneden
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 kilo roodbaars in stukken van 5 cm gesneden
- 2 tomaten in dunne reepjes gesneden
- citroen in partjes gesneden
- pikante saus
- 10 zachte tortilla’s
Bereidingswijze:
Verhit de gril. Prak de avocado’s in een kommetje, voeg hier de yoghurt, rode uitjes, de Spaanse pepertjes, koriander, 3 eetlepels limoen aan toe. Besprenkel met een snufje zout en peper en dek de guacamole af.
In een grote kom, mix je de koolsla met zout en peper, olijfolie en 2 eetlepels limoensap. Smeer de roodbaars in met olie en besprenkel met zout en peper. Gril de roodbaars 10 minuten aan weerskanten totdat deze gaar is. Zet de vis op een schaal en verwijder de huid. Vul elke tortilla met een laag guacamole, daarboven leg je een stukje vis, een paar stukjes tomaat en een flinke lepel koolsla. Serveer met pikante saus en citroen partjes.
Lees verder