Kip op Indonesische en Middellandse zee wijze bereid
Dit is je kans om eens flink indruk te maken met 2 overheerlijke kipgerechten, die ook nog eens heel makkelijk te maken zijn. Deze gerechten zijn super gezond en bevatten weinig calorieën. Ideaal dus als je op dieet bent en toch lekker wil eten. Ook kinderen zullen smullen van deze gerecht, door de bijzonder zachte smaken eten ze probleemloos hun bordje leeg en krijgen ze de nodige vitamines en mineralen binnen.
Heilzame en bevorderlijke ingrediënten
- Naast dat het lekker is zitten in broccoli veel vezels en mineralen en bevat het ook veel vitamines zoals C, A en E.
- Kokosolie is een fijne olie om mee te koken en heeft een zachte smaak, het zit vol vezels en is goed voor onze stoelgang. Daarnaast bevat kokos een hele hoop vitamines, mineralen en antioxidanten.
- Kerriepoeder bevat Curcuma en curcuma staat bekend als een middel dat veel ziektes tegen gaat.
- Gember bevorderd de bloedcirculatie en werkt desinfecterend.
- Paprika geeft kleur aan je gerecht is een bron van vezels en vitamine C
- Citroengras werkt bloeddruk verlagend, is ontstekingsremmend en heeft schimmeldodende eigenschappen.
- Citroen is een belangrijke bron van vitamine C
- Rozemarijn is een heerlijke smaakmaker en een antioxidant
- Tomaten zitten boordevol verschillende vitamines zoals A, C, B1, B2 en B6
Indonesische kipfilet met broccoli en kokosmelk
Benodigdheden:
- 400 gram kipfilet in blokjes gesneden (vegetariërs kunnen de kip weglaten of vervangen door tofu)
- 1 blikje kokosmelk
- 1 theelepeltje gemberpoeder
- 1 theelepeltje kerriepoeder
- een paar stengels verse koriander
- 1 theelepeltje koriander poeder
- 1 theelepeltje citroengras
- 150 ml water
- 1 ui in stukjes gesneden
- 2 teentjes knoflook in stukjes
- 500 gram broccoli in roosjes gesneden
- 1 paprika rood of groen in blokjes gesneden
- 1 theelepeltje Spaanse pepertjes gedroogd of vers (indien je voor kinderen kookt kun je de pepertjes weglaten)
- 400 gram rijst
- paar eetlepels olijfolie of kokosolie
Ga als volgt te werk
Breng 0,8 liter water samen met de 400 gram rijst en aan de kook op een hoog vuurtje, voeg hier wat zout aan toe om de rijst op smaak te brengen. Laat dit een paar minuten (+/- 3) koken op een hoge stand. Zet dan het vuur dan zacht op de laagste stand en laat dit +/- 10 min koken tot de rijst gaar is met de deksel erop. Zet het vuur uit en laat dit 10 minuten staan met deksel erop.
Bak ondertussen op een middelmatig vuurtje de kipfilet totdat ze bijna goudbruin zijn in kokosolie of olijfolie. Bak de ui en de knoflook op het laatst mee. Als het geheel een mooi goud kleurtje heeft giet je er 150 ml water bij, breng dit aan de kook en strooi er de kruiden (kerriepoeder, korianderpoeder, gemberpoeder, citroengras en de Spaanse pepertjes) bij. Roer dit een paar minuten door, voeg vervolgens de broccoli roosjes en paprika stukjes erbij. Giet als laatste de kokosmelk erbij en een snufje zout toe. Zet het vuur op de laagste stand en laat het geheel 15 min pruttelen met een deksel erop.
Serveer dit samen met de rijst en strooi je er de verse koriander over heen als finishing touch. Wat kroepoek erbij maakt het gerecht helemaal af. Als alternatief voor broccoli zou je eventueel verse spinazie of courgette kunnen gebruiken.
Kip met groenten en rozemarijn uit de oven
Een andere manier om kip te bereiden is in de oven zoals heel gebruikelijk is rond het middellandse zee gebied. In dit overheerlijk en simpel gerecht kun je fantasie te loop laten wat betreft groenten die je erin stopt, eigenlijk gaan bijna alle groenten wel met dit gerecht samen. Dit gerecht is voedzaam, caloriearm en zit vol vezels en vitamines.
Recept voor 4 personen:
- 400 gram kipfilet in grove stukken gesneden of kippenbouten
- 4 of 5 takjes verse rozemarijn in stukken geknipt
- 1 grote ui in ringen gesneden
- 2 teentjes knoflook gepeld in stukjes
- 2 gepelde tomaten in stukjes
- flinke scheut olijfolie
- krieltjes of aardappelen in stukjes gesneden
- 1 theelepel ras el hanout (Marokkaanse kruiden mix)
- peper
- een snufje zeezout
- paar takjes peterselie in kleine stukjes gesneden
- 100 ml water
- 1/2 kipbouillon blokje
- 1 citroen in 4 parten
- 500 gram snij boontjes of peultjes in stukjes gesneden
- Ovenschaal met deksel of aluminium foliepapier om af te dekken
Ga als volgt te werk
Verwarm de oven op 200 graden. Smeer de ovenschaal in met de olijfolie en leg de kip erin. Gooi hier de uitjes, de knoflook, de tomatenstukjes, de boontjes en de krieltjes bij. Leg de stukken citroen en rozemarijn in de ovenschaal verdeelt over het geheel. Maak in een kommetje een mix van de ras el hanout, peterselie, kipbouillon, peper, zeezout en 100 ml water en giet dit in de ovenschaal. Zorg dat de kruiden evenwichtig verdeeld zijn over alle stukjes kip en groenten. Doe de deksel op de ovenschaal of dek de schaal af met aluminium foliepapier. Na 60 min haal je schaal uit de oven en laat je deze een paar minuten afkoelen. Het gerecht is nu klaar om opgeschept te worden.
Eet smakelijk.
Lees verder