Heerlijke broccoli-cheddarsoep met spek in een broodkom

In de Verenigde Staten zijn er vele gerechten die in Nederland niet bekend zijn. Er worden combinaties gemaakt die we hier raar vinden, maar die achteraf dan toch lekker blijken te zijn. Zo is er broccoli-cheddarsoep met spek, wat op verschillende plekken in de Verenigde Staten te krijgen is. Met dit recept kan je het thuis maken, net zo lekker als in de VS. Zelfs met broodkom! Onderaan dit recept staat een recept voor zuurdesem-broodkommen. Dit recept kost meer tijd dan het recept voor de soep, dus het is aan te raden daarmee tijdig te beginnen.

Ingrediënten

Voor 4 personen gebruik je volgende ingrediënten:
  • 1/2 bakje spekjes
  • 1/2 eetlepel olijfolie
  • 25 gram ui (in kleine stukjes gesneden)
  • 12 gram bloem
  • 300 gram broccoli (in stukjes van ongeveer 5 cm gesneden)
  • 500 ml kippenbouillon
  • 120 ml melk
  • mespuntje zout
  • een beetje peper (naar eigen smaak)
  • 60 ml room
  • 75 gram geraspte cheddar kaas
  • optioneel: meer spek

Benodigdheden

Aan materiaal heb je het volgende nodig:
  • een grote soeppan
  • een klein pannetje
  • blender of staafmixer
  • roerlepel

Werkwijze

  1. Maak de kippenbouillon in een klein pannetje.
  2. Zet de grote soeppan op een middelmatig vuurtje. Leg daarin de spekjes en bak ze ongeveer 3 tot 4 minuten, totdat ze mooi bruin en knapperig zijn.
  3. Voeg de olijfolie en gesneden uien toe en laat dit samen even een minuutje koken.
  4. Zet het vuur wat zachter, maar nog niet helemaal zacht. Voeg de bloem toe en roer dit 1 tot 2 minuten door. Let op dat de bloem niet aanbrandt!
  5. Voeg de broccoli, kippenbouillon, melk, zout en peper toe. Breng het aan de kook en laat het dan 10 minuten sudderen op een laag vuurtje.
  6. Haal de pan van het vuur en gebruik de staafmixer of blender om de soep te malen. De broccoli hoeft niet helemaal gemalen te zijn, maar wel wat kleiner dan in het begin.
  7. Voeg als laatste de room en de geraspte kaas toe en roer alles nogmaals goed door, zodat de kaas goed smelt.
  8. Serveer de soep warm. Eventueel overgebleven soep kan worden ingevroren.

Serveertip

Het leukst is het om de soep te serveren in een broodkom. Dat is een uitgehold zuurdesembrood, waar de bovenkant vanaf is gesneden. Hieronder vind je het recept.

Ingrediënten voor zuurdesem

  • 720 ml warm water
  • 1,5 eetlepel gedroogde gist
  • 1 theelepel suiker
  • 400 gram bloem

Werkwijze

  1. Doe het water, gist en suiker in een grote kom. Laat dit 5 minuten rusten, totdat er wat schuim op het mengsel ontstaat.
  2. Voeg de bloem toe en mix het door elkaar, totdat het een luchtig beslag is.
  3. Dek het beslag toe met een handdoek en zet het weg op een warme, tochtvrije plek. Laat het 8 tot 12 uur rusten.

Ingrediënten voor het brood

  • 260 gram bloem
  • 250 gram zuurdesemdeeg (zie het recept hierboven)
  • 3/4e theelepel zout

Werkwijze

  1. Doe alle ingrediënten in een grote kom en mix deze met een mixer (met deeghaken) tot het niet meer aan de kom plakt.
  2. Vet een kom in met wat olie en doe daar het deeg in. Dek het af met plastic en laat het rusten op een warme, tochtvrije plek totdat het twee keer zo groot is (duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur).
  3. Strooi wat bloem over het keukenblad en leg daar de bal deeg op. Strooi wat bloem over het deeg en kneed het rustig, totdat er geen luchtbellen meer in zitten. Maak twee gelijke ballen van het deeg.
  4. Leg de ballen op een met bloem bestrooide ondergrond en leg er een theedoek overheen. Laat ze een uur rusten.
  5. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Snijd een grote 'X' in de bovenkant van de ballen en bak ze ongeveer 60 minuten totdat ze goudbruin zijn en het brood hol klinkt.
  6. Snijd de bovenkant van het brood af en doe hier de soep in.

Smakelijk eten!
© 2014 - 2024 Bucket, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Broccoli in het gerechtBroccoli in het gerechtBroccoli is een van de oudste koolsoorten. Daarnaast is brocci lekker en gezond. Toch zijn er nog genoeg mensen die niet…
Lekkere stamppot receptenLekkere stamppot receptenStamppot is echt winters en daar hebben we met een zachte herfst niet aan hoeven te beginnen. Maar enig moment wordt het…
Een hele maaltijd met Schnitzel, broccoli en aardappeltjeSchnitzel is een heerlijk stukje vlees om op tafel te zetten, maar waarom niet eens iets anders proberen dan u gewend be…
Gezonde recepten bereiden met broccoliGezonde recepten bereiden met broccoliBroccoli is een zeer gezonde en populaire groente en behoort tot de gezondste groenten. Van broccoli worden de nog geslo…

4 Indonesische recepten met kokos voor 4 personenDe Indonesische keuken is door zijn eenvoudige maar verfijnde manier van koken met geurige en zeer gezonde kruiden en in…
Gerechten met (bijna) alleen groentenGerechten met (bijna) alleen groentenAvondgerechten met bijna alleen groenten kunnen niet alleen erg lekker en gezond zijn, ook bevatten ze weinig calorieën…
Bronnen en referenties
  • http://uitpaulineskeuken.nl/2013/03/amerikaanse-maten-cups.html
  • http://therecipecritic.com/2014/01/copycat-panera-broccoli-cheese-soup/
Bucket (12 artikelen)
Gepubliceerd: 17-07-2014
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.