Heerlijke broccoli-cheddarsoep met spek in een broodkom
In de Verenigde Staten zijn er vele gerechten die in Nederland niet bekend zijn. Er worden combinaties gemaakt die we hier raar vinden, maar die achteraf dan toch lekker blijken te zijn. Zo is er broccoli-cheddarsoep met spek, wat op verschillende plekken in de Verenigde Staten te krijgen is. Met dit recept kan je het thuis maken, net zo lekker als in de VS. Zelfs met broodkom! Onderaan dit recept staat een recept voor zuurdesem-broodkommen. Dit recept kost meer tijd dan het recept voor de soep, dus het is aan te raden daarmee tijdig te beginnen.
Ingrediënten
Voor 4 personen gebruik je volgende ingrediënten:
1/2 bakje spekjes
1/2 eetlepel olijfolie
25 gram ui (in kleine stukjes gesneden)
12 gram bloem
300 gram broccoli (in stukjes van ongeveer 5 cm gesneden)
500 ml kippenbouillon
120 ml melk
mespuntje zout
een beetje peper (naar eigen smaak)
60 ml room
75 gram geraspte cheddar kaas
optioneel: meer spek
Benodigdheden
Aan materiaal heb je het volgende nodig:
een grote soeppan
een klein pannetje
blender of staafmixer
roerlepel
Werkwijze
Maak de kippenbouillon in een klein pannetje.
Zet de grote soeppan op een middelmatig vuurtje. Leg daarin de spekjes en bak ze ongeveer 3 tot 4 minuten, totdat ze mooi bruin en knapperig zijn.
Voeg de olijfolie en gesneden uien toe en laat dit samen even een minuutje koken.
Zet het vuur wat zachter, maar nog niet helemaal zacht. Voeg de bloem toe en roer dit 1 tot 2 minuten door. Let op dat de bloem niet aanbrandt!
Voeg de broccoli, kippenbouillon, melk, zout en peper toe. Breng het aan de kook en laat het dan 10 minuten sudderen op een laag vuurtje.
Haal de pan van het vuur en gebruik de staafmixer of blender om de soep te malen. De broccoli hoeft niet helemaal gemalen te zijn, maar wel wat kleiner dan in het begin.
Voeg als laatste de room en de geraspte kaas toe en roer alles nogmaals goed door, zodat de kaas goed smelt.
Serveer de soep warm. Eventueel overgebleven soep kan worden ingevroren.
Serveertip
Het leukst is het om de soep te serveren in een broodkom. Dat is een uitgehold zuurdesembrood, waar de bovenkant vanaf is gesneden. Hieronder vind je het recept.
Ingrediënten voor zuurdesem
720 ml warm water
1,5 eetlepel gedroogde gist
1 theelepel suiker
400 gram bloem
Werkwijze
Doe het water, gist en suiker in een grote kom. Laat dit 5 minuten rusten, totdat er wat schuim op het mengsel ontstaat.
Voeg de bloem toe en mix het door elkaar, totdat het een luchtig beslag is.
Dek het beslag toe met een handdoek en zet het weg op een warme, tochtvrije plek. Laat het 8 tot 12 uur rusten.
Ingrediënten voor het brood
260 gram bloem
250 gram zuurdesemdeeg (zie het recept hierboven)
3/4e theelepel zout
Werkwijze
Doe alle ingrediënten in een grote kom en mix deze met een mixer (met deeghaken) tot het niet meer aan de kom plakt.
Vet een kom in met wat olie en doe daar het deeg in. Dek het af met plastic en laat het rusten op een warme, tochtvrije plek totdat het twee keer zo groot is (duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur).
Strooi wat bloem over het keukenblad en leg daar de bal deeg op. Strooi wat bloem over het deeg en kneed het rustig, totdat er geen luchtbellen meer in zitten. Maak twee gelijke ballen van het deeg.
Leg de ballen op een met bloem bestrooide ondergrond en leg er een theedoek overheen. Laat ze een uur rusten.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Snijd een grote 'X' in de bovenkant van de ballen en bak ze ongeveer 60 minuten totdat ze goudbruin zijn en het brood hol klinkt.
Snijd de bovenkant van het brood af en doe hier de soep in.
Broccoli in het gerechtBroccoli is een van de oudste koolsoorten. Daarnaast is brocci lekker en gezond. Toch zijn er nog genoeg mensen die niet of nauwel…
Lekkere stamppot receptenStamppot is echt winters en daar hebben we met een zachte herfst niet aan hoeven te beginnen. Maar enig moment wordt het toch echt…
Gezonde recepten bereiden met broccoliBroccoli is een zeer gezonde en populaire groente en behoort tot de gezondste groenten. Van broccoli worden de nog gesloten bloemk…
Gerechten met (bijna) alleen groentenAvondgerechten met bijna alleen groenten kunnen niet alleen erg lekker en gezond zijn, ook bevatten ze weinig calorieën en zijn d…