3 Authentieke Indonesische recepten
Nasi koening is een typisch Indonesisch gerecht. Dit heerlijke gerecht bestaat uit een geurige rijst die gekookt wordt in kokosmelk. Rendang is ook een typisch Indonesisch gerecht. Dit heerlijke gerecht bestaat uit rundvlees dat gestoofd wordt in kokosmelk. Sambal goreng boontjes is als groentegerecht heerlijk te combineren met bovenstaande recepten. Gek genoeg komt er geen sambal aan te pas in dit gerecht. Er zijn vele varianten van bovenstaande gerechten maar deze zijn, als beschreven van authentieke waarde en generaties lang van moeder op dochter overgegaan. Deze recepten worden dan ook doorgaans streng geheim -en in de familie gehouden.
Nasi koening
De ingrediënten:
- 4 koppen pandan rijst
- 1 1/2 theelepel koenjit
- zout
- 1blik kokosmelk
- 2 daon djeroek poeroet bladeren
- stoompan
Voorbereiding:
Was de rijst net zo lang totdat het water nagenoeg helder is en laat uitlekken.
De bereiding:
- Doe de uitgelekte rijst in een droge wok en voeg de koenjit en het zout toe. Roer dit even goed door zodat de kleur zich gelijkmatig verspreidt.
- Schenk het blik kokosmelk erbij en roer nogmaals goed door.
- Zet het vuur hoger totdat het geheel pruttelt. Zet het vuur laag.
- Roer net zolang totdat het geheel een dikke brei vormt.
- Giet de brei in het rooster van de stoompan en voeg de poeroet bladeren in een kuilte toe. Dek af met de rijst.
- Vul de stoompan tot drie derde met water en laat de nasi koening gaar stomen.
- Houd hierbij de hoeveelheid water in de pan in de gaten om droog koken te voorkomen.
Rendang.
De ingrediënten:
- 2 kilogram rundvlees
- 2 ons kokos
- 5 lombok
- 1 theelepel chilipoeder
- 3/4 theelepel koenjit
- 1 blik kokosmelk
- zout
- suiker
- olie om in te bakker
- kokend water
De voorbereiding:
- Snijd het vlees in stukken van ongeveer 3 centimeter en laat het anderhalf uur in een pan water zachtjes pruttelen.
- Bak ondertussen de kokos onder voortdurend roeren in een droge wok bruin en laat afkoelen.
- Doe dan de gebakken en afgekoelde kokos in een blender en maak er een papje van.
- Pureer 5 lombok samen met1 theelepel chilipoeder en 3/4 theelepel koenjit. (verder te noemen als boemboe)
Het bakken:
- Doe 3 eetlepels olie in een wok en bak hierin kort de boemboe. Voeg al snel de uitgelekte vleesstukken toe.
- Wanneer het vlees licht begint te kleuren schenkt u het blik kokosmelk erbij.
- Laat dit even bakken.
- Voeg dan 2 kleine theelepels zout en 1 grote theelepel suiker bij. (Dit kan naar smaak.)
- Zet ondertussen water op.
- Schenk zoveel kokend water op het gerecht totdat het vlees net onder staat.
- Laat dit alles een kwartiertje pruttelen en schep dan het kokospapje erbij.
- Laat het gerecht nog minstens een uur zacht inkoken of net zolang totdat het vlees zacht is en voeg desgewenst scheutjes kokend water toe om het niet te droog te laten koken.
- Wees niet te gul met het toevoegen van water aangezien Rendang in een dikke saus wordt opgediend.
Sambal goreng boontjes
De ingrediënten:
- verse sperziebonen
- 1 grote ui
- 2 tenen knoflook
- 3 salam blaadjes
- 2 schijven laos of poeder
- water
- olie om in te bakken
- 1 theelepel zout
- 1/2 theelepel suiker
Voorbereiding:
Haal de boontjes af en was ze in water. Dep de boontjes goed droog.
Het bakken:
- Doe een flinke scheut olie in de woken bak de boontjes onder voortdurend omscheppen.
- Voeg de gesnipperde ui, de uitgeperste tenen knoflook de schijfjes laos en de salam blaadjes toe.
- Laat even bakken totdat de ui knapperig bruin is en de boontjes zacht.
- Voeg desgewenst een klein scheutje water toe maar wees zuinig.
- Voeg naar smaak zout en suiker toe.
Selamat Makan!