3 Authentieke Indonesische recepten

3 Authentieke Indonesische recepten Nasi koening is een typisch Indonesisch gerecht. Dit heerlijke gerecht bestaat uit een geurige rijst die gekookt wordt in kokosmelk. Rendang is ook een typisch Indonesisch gerecht. Dit heerlijke gerecht bestaat uit rundvlees dat gestoofd wordt in kokosmelk. Sambal goreng boontjes is als groentegerecht heerlijk te combineren met bovenstaande recepten. Gek genoeg komt er geen sambal aan te pas in dit gerecht. Er zijn vele varianten van bovenstaande gerechten maar deze zijn, als beschreven van authentieke waarde en generaties lang van moeder op dochter overgegaan. Deze recepten worden dan ook doorgaans streng geheim -en in de familie gehouden.

Nasi koening

De ingrediënten:

  • 4 koppen pandan rijst
  • 1 1/2 theelepel koenjit
  • zout
  • 1blik kokosmelk
  • 2 daon djeroek poeroet bladeren
  • stoompan

Voorbereiding:

Was de rijst net zo lang totdat het water nagenoeg helder is en laat uitlekken.

De bereiding:

  • Doe de uitgelekte rijst in een droge wok en voeg de koenjit en het zout toe. Roer dit even goed door zodat de kleur zich gelijkmatig verspreidt.
  • Schenk het blik kokosmelk erbij en roer nogmaals goed door.
  • Zet het vuur hoger totdat het geheel pruttelt. Zet het vuur laag.
  • Roer net zolang totdat het geheel een dikke brei vormt.
  • Giet de brei in het rooster van de stoompan en voeg de poeroet bladeren in een kuilte toe. Dek af met de rijst.
  • Vul de stoompan tot drie derde met water en laat de nasi koening gaar stomen.
  • Houd hierbij de hoeveelheid water in de pan in de gaten om droog koken te voorkomen.

Rendang.

De ingrediënten:
  • 2 kilogram rundvlees
  • 2 ons kokos
  • 5 lombok
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 3/4 theelepel koenjit
  • 1 blik kokosmelk
  • zout
  • suiker
  • olie om in te bakker
  • kokend water

De voorbereiding:

  • Snijd het vlees in stukken van ongeveer 3 centimeter en laat het anderhalf uur in een pan water zachtjes pruttelen.
  • Bak ondertussen de kokos onder voortdurend roeren in een droge wok bruin en laat afkoelen.
  • Doe dan de gebakken en afgekoelde kokos in een blender en maak er een papje van.

  • Pureer 5 lombok samen met1 theelepel chilipoeder en 3/4 theelepel koenjit. (verder te noemen als boemboe)

Het bakken:

  • Doe 3 eetlepels olie in een wok en bak hierin kort de boemboe. Voeg al snel de uitgelekte vleesstukken toe.
  • Wanneer het vlees licht begint te kleuren schenkt u het blik kokosmelk erbij.
  • Laat dit even bakken.
  • Voeg dan 2 kleine theelepels zout en 1 grote theelepel suiker bij. (Dit kan naar smaak.)
  • Zet ondertussen water op.
  • Schenk zoveel kokend water op het gerecht totdat het vlees net onder staat.
  • Laat dit alles een kwartiertje pruttelen en schep dan het kokospapje erbij.
  • Laat het gerecht nog minstens een uur zacht inkoken of net zolang totdat het vlees zacht is en voeg desgewenst scheutjes kokend water toe om het niet te droog te laten koken.
  • Wees niet te gul met het toevoegen van water aangezien Rendang in een dikke saus wordt opgediend.

Sambal goreng boontjes

De ingrediënten:
  • verse sperziebonen
  • 1 grote ui
  • 2 tenen knoflook
  • 3 salam blaadjes
  • 2 schijven laos of poeder
  • water
  • olie om in te bakken
  • 1 theelepel zout
  • 1/2 theelepel suiker

Voorbereiding:

Haal de boontjes af en was ze in water. Dep de boontjes goed droog.

Het bakken:

  • Doe een flinke scheut olie in de woken bak de boontjes onder voortdurend omscheppen.
  • Voeg de gesnipperde ui, de uitgeperste tenen knoflook de schijfjes laos en de salam blaadjes toe.
  • Laat even bakken totdat de ui knapperig bruin is en de boontjes zacht.
  • Voeg desgewenst een klein scheutje water toe maar wees zuinig.
  • Voeg naar smaak zout en suiker toe.

Selamat Makan!
© 2014 - 2024 Writersblog, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zes verschillende Nasi Goreng receptenZes verschillende Nasi Goreng receptenNasi Goreng (Maleisisch voor "gebakken rijst") is een oorspronkelijk Indonesisch, maar inmiddels volledig ingeburgerd re…
Heerlijke Nasi ReceptenNasi is een echt oosters gerecht. Het komt van oorsprong dan uit het land Indonesie. Maar nasi is ook al een gerecht wat…
Indonesische gerechten: basiskruiden, boemboeIndonesische gerechten: basiskruiden, boemboeDeze recepten zijn van oudsher van moeder op dochter overgegaan. De lekkerste Indonesische recepten hoeven niet perse in…
Nasi goreng met zuurkool! Nederlands of Indisch gerecht?Nasi goreng met zuurkool! Nederlands of Indisch gerecht?Dit is een wonderlijk hoofdgerecht dat door mijn uit Nederlands-Indië afkomstige familie is overgeleverd. Van moeder op…

Hapjes voor feestjesHapjes voor feestjesBij een feestje horen lekkere hapjes! Wil je iets anders dan plakjes komkommer, borrelnootjes en de bekende kaasblokjes?…
Lekkere en gemakkelijke vis receptenLekkere en gemakkelijke vis receptenHet algemene voedingsadvies, van de overheid, is om twee keer per week vis te eten. Dit lukt over het algemeen lang niet…
Writersblog (20 artikelen)
Gepubliceerd: 04-01-2014
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.