Gebakken rijst recepten
Gebakken rijst is wat minder bekend dan de traditionele gekookte rijst, maar absoluut niet minder lekker. Je ziet dan ook steeds meer gerechten met gebakken rijst. Enkele recepten als voorbeeld. Serveer met een koud pilsje of goed glas rode wijn.
Gebakken kokosrijst
Ingrediënten
- 2 kilo rijst
- 250 g gemalen kokos
- 2 rode middelgrote uien
- 2 kaneelstokjes
- 2 kruidnagels
- 2 eetlepels rozijnen
- olijfolie
- zout
Bereiding
Snij de uien klein en verhit de olijfolie in de pan. Bak hier de uien zo地 2 minuten en voeg vervolgens de kaneelstokjes en de kruidnagels toe. Bak dit zo地 minuut of wat en voeg dan de rijst toe en rooster deze mee. Giet daarna het water er over en voeg een snuifje zout toe. Laat dit geheel zo地 10 minuten koken.
Leg nu de kokos op de rijst en laat de pan zo nog een tijdje doorstomen. Wanneer de rijst gaar is en de kokos vochtig is deze gereed. Strooi er nog wat rozijnen overheen en gereed om te serveren.
Gebakken rijst met ei
Ingrediënten
- 400 gram rijst
- 2 sjalotten
- 3 eieren
- boter
- zout
Bereiding
Pel de sjalotten en maak ze klein. Klop nu de eieren los en fruit de sjalotten en wat boter. Giet daarna de eieren erbij. Roer het geheel goed door.
Voeg de eerder gekookte rijst toe aan het mengsel en mix alles goed. Strooi er wat zout naar smaak overheen. Bak de rijst nog zo地 5 minuten op een lage pitje en blijf alles goed doorroeren. Serveer met bijvoorbeeld verse komkommer.
Gebakken rijst met kalkoen
Ingrediënten
- 300 gram rijst
- 250 gram kalkoenfilet
- 100 gram bacon
- 2 uien
- boter
- olijfolie
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel sambal
- 1 theelepel kerrie
- 1 theelepel sojasaus
Bereiding
Kook de rijst zo地 6 minuten, giet het af en laat uitlekken. Snij intussen de kalkoenfilet en de bacon in heel smalle reepjes. Maak de uien klein en roer de eieren los.
Doe wat olijfolie in de wok en start het roerbakken met de uien en de knoflook (3 minuten), voeg de kalkoen en de bacon toe en roerbak dit zo地 7 minuten.
Voeg de sambal, kerrie en sojasaus toe en schep de rijst er nu door. Roerbak alles nogmaals een minuut of 8. Voeg tenslotte de losgeklopte eieren toe en ga met het roerbakben door tot de eieren gestold zijn.