Gebakken rijst recepten

Gebakken rijst is wat minder bekend dan de traditionele gekookte rijst, maar absoluut niet minder lekker. Je ziet dan ook steeds meer gerechten met gebakken rijst. Enkele recepten als voorbeeld. Serveer met een koud pilsje of goed glas rode wijn.

Gebakken kokosrijst

Ingrediënten
  • 2 kilo rijst
  • 250 g gemalen kokos
  • 2 rode middelgrote uien
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 kruidnagels
  • 2 eetlepels rozijnen
  • olijfolie
  • zout

Bereiding
Snij de uien klein en verhit de olijfolie in de pan. Bak hier de uien zo’n 2 minuten en voeg vervolgens de kaneelstokjes en de kruidnagels toe. Bak dit zo’n minuut of wat en voeg dan de rijst toe en rooster deze mee. Giet daarna het water er over en voeg een snuifje zout toe. Laat dit geheel zo’n 10 minuten koken.
Leg nu de kokos op de rijst en laat de pan zo nog een tijdje doorstomen. Wanneer de rijst gaar is en de kokos vochtig is deze gereed. Strooi er nog wat rozijnen overheen en gereed om te serveren.

Gebakken rijst met ei

Ingrediënten
  • 400 gram rijst
  • 2 sjalotten
  • 3 eieren
  • boter
  • zout

Bereiding
Pel de sjalotten en maak ze klein. Klop nu de eieren los en fruit de sjalotten en wat boter. Giet daarna de eieren erbij. Roer het geheel goed door.
Voeg de eerder gekookte rijst toe aan het mengsel en mix alles goed. Strooi er wat zout naar smaak overheen. Bak de rijst nog zo’n 5 minuten op een lage pitje en blijf alles goed doorroeren. Serveer met bijvoorbeeld verse komkommer.

Gebakken rijst met kalkoen

Ingrediënten
  • 300 gram rijst
  • 250 gram kalkoenfilet
  • 100 gram bacon
  • 2 uien
  • boter
  • olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel sambal
  • 1 theelepel kerrie
  • 1 theelepel sojasaus

Bereiding
Kook de rijst zo’n 6 minuten, giet het af en laat uitlekken. Snij intussen de kalkoenfilet en de bacon in heel smalle reepjes. Maak de uien klein en roer de eieren los.
Doe wat olijfolie in de wok en start het roerbakken met de uien en de knoflook (3 minuten), voeg de kalkoen en de bacon toe en roerbak dit zo’n 7 minuten.
Voeg de sambal, kerrie en sojasaus toe en schep de rijst er nu door. Roerbak alles nogmaals een minuut of 8. Voeg tenslotte de losgeklopte eieren toe en ga met het roerbakben door tot de eieren gestold zijn.
© 2008 - 2025 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.