Recept broodje bapao
De bapao is een gestoomd broodje met een vulling. De broodjes kunnen hartig of zoet zijn. Een hartige vulling bestaat bijvoorbeeld uit rundvlees, varkensvlees of kip. De zoete vulling kan bijvoorbeeld bestaan uit pinda’s, kokos of sesam. De broodjes komen uit China, maar zijn via de Indonesische keuken in Nederland bekend geworden. In Nederland kan je de broodjes in de supermarkt kopen, ze bestellen bij een Chinees of Vietnamees restaurant, of ze natuurlijk zelf maken! We noemen de bapao in Nederland‘ broodje bapao’, hoewel dit dubbelop is. In het Chinees betekent ‘pao’ namelijk ‘broodje’.
Het recept
Dit recept is voor 10 kleine bapao broodjes. Je hebt nodig een weegschaal, mengkom, stoompan en bakpapier. Een stoompan zijn twee pannen in elkaar waarbij de binnenste pan gaatjes heeft waar de stoom doorheen komt. Op deze manier kan je ook aardappelen en groente stomen, waardoor alle vitamines en smaakstoffen bewaard blijven.
Ingrediënten voor het deeg
- 330 gram bloem
- 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
- 5 gram zout
- 5 gram suiker
- 220 ml water
Ingrediënten voor de vulling met rundergehakt
- 300 gram rundergehakt
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 2 tl azijn
- 2 tl ketjap
- 2 tl fijne gember
- 2 tl suiker
- 2 el scheutje warm water
(tl = theelepel)
(el = eetlepel)
Aan de slag!
Het maken van het deeg:
- We beginnen met het maken van het deeg. Als je een keukenmachine tot je beschikking hebt dan kunnen alle ingrediënten voor het deeg in 5 minuten tot een mooi elastisch deeg laten kneden. Heb je geen keukenmachine? Dan kneden we het deeg op de hand, op de volgende manier:
- Leg het bloem op de werkbank en maak daar een kuiltje in.
- Doe de gist, het zout en de suiker in het kuiltje.
- Giet het warme water in het kuiltje.
- Begin met de hand/vingers in ronddraaiende bewegingen de bloem beetje bij beetje aan het water toe te voegen. Zorg dat je ‘dijk’ niet breekt, anders loopt het water eruit.
- Zodra je dit gedaan hebt, ga je kneden. Kneed tot het een mooi elastisch deeg is.
- Zet het deeg onder plastic en een doek weg en laat dit 10 minuten rijzen.
Het maken van de vulling:
- Snij de ui en knoflook heel fijn en bak deze samen in een beetje olie.
- Voeg de gehakt toe en rul deze gaar.
- Voeg de azijn, gember, suiker, ketjap en water toe en laat dit sudderen tot je gehakt bijna droog is.
- Zet een stoompan met een laagje water op het vuur en breng het water aan de kook.
Vulling en deeg samen:
- Pak het deeg er weer bij.
- Verdeel je deeg in 10 gelijke stukken en maak er mooie ronde bolletjes van.
- Maak de bollen plat in je hand tot je een cirkel hebt van ongeveer 10 cm.
- Verdeel je gehakt over de deeg bolletjes en knijp de buitenzijdes dicht. Je knijpt op deze manier het deeg over de gehakt heen.
- Leg de bollen met de knijpkant op een klein stukje bakpapier (dit zorgt ervoor dat je bapao niet gaat plakken aan de bodem van je pan)
- Leg de bollen in de hete stoompan en stoom de bapao in ongeveer 15 minuten gaar.
Let op! Na het stomen van de bapao broodjes kun je ze niet meer een dag bewaren. Dan worden de broodjes erg droog. Het is het lekkerst om ze meteen op te eten!
Variatie
Je kan zelf variëren met de vulling. Het recept en de manier van de broodjes vullen en stomen blijft hetzelfde.
Ingrediënten voor de vulling met kip
- 300 gram kip
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 2 tl azijn
- 2 tl ketjap
- ¼ tl djinten (gemalen komijn)
- 2 tl fijne gember
- 2 tl kerriepoeder
- 2 tl suiker
- 2 et scheutje warm water
Het maken van de vulling:
- Snij de kip in dunne reepjes (julienne*)
- Snij de ui en knoflook heel fijn en bak deze samen in een beetje olie.
- Voeg de kip toe en bak deze gaar.
- Voeg de azijn, gember, kerriepoeder, djinten, suiker, ketjap en water toe en laat dit sudderen tot je kip bijna droog is.
- Zet een stoompan met een laagje water op het vuur en breng het water aan de kook.
*Julienne snijden betekent in lange dunne reepjes snijden.
Lees verder