Recept broodje bapao

De bapao is een gestoomd broodje met een vulling. De broodjes kunnen hartig of zoet zijn. Een hartige vulling bestaat bijvoorbeeld uit rundvlees, varkensvlees of kip. De zoete vulling kan bijvoorbeeld bestaan uit pinda’s, kokos of sesam. De broodjes komen uit China, maar zijn via de Indonesische keuken in Nederland bekend geworden. In Nederland kan je de broodjes in de supermarkt kopen, ze bestellen bij een Chinees of Vietnamees restaurant, of ze natuurlijk zelf maken! We noemen de bapao in Nederland‘ broodje bapao’, hoewel dit dubbelop is. In het Chinees betekent ‘pao’ namelijk ‘broodje’.

Het recept

Dit recept is voor 10 kleine bapao broodjes. Je hebt nodig een weegschaal, mengkom, stoompan en bakpapier. Een stoompan zijn twee pannen in elkaar waarbij de binnenste pan gaatjes heeft waar de stoom doorheen komt. Op deze manier kan je ook aardappelen en groente stomen, waardoor alle vitamines en smaakstoffen bewaard blijven.

Ingrediënten voor het deeg

  • 330 gram bloem
  • 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
  • 5 gram zout
  • 5 gram suiker
  • 220 ml water

Ingrediënten voor de vulling met rundergehakt

  • 300 gram rundergehakt
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 2 tl azijn
  • 2 tl ketjap
  • 2 tl fijne gember
  • 2 tl suiker
  • 2 el scheutje warm water

(tl = theelepel)
(el = eetlepel)


Aan de slag!

Het maken van het deeg:
  • We beginnen met het maken van het deeg. Als je een keukenmachine tot je beschikking hebt dan kunnen alle ingrediënten voor het deeg in 5 minuten tot een mooi elastisch deeg laten kneden. Heb je geen keukenmachine? Dan kneden we het deeg op de hand, op de volgende manier:
    • Leg het bloem op de werkbank en maak daar een kuiltje in.
    • Doe de gist, het zout en de suiker in het kuiltje.
    • Giet het warme water in het kuiltje.
    • Begin met de hand/vingers in ronddraaiende bewegingen de bloem beetje bij beetje aan het water toe te voegen. Zorg dat je ‘dijk’ niet breekt, anders loopt het water eruit.
    • Zodra je dit gedaan hebt, ga je kneden. Kneed tot het een mooi elastisch deeg is.
    • Zet het deeg onder plastic en een doek weg en laat dit 10 minuten rijzen.


Het maken van de vulling:
  • Snij de ui en knoflook heel fijn en bak deze samen in een beetje olie.
  • Voeg de gehakt toe en rul deze gaar.
  • Voeg de azijn, gember, suiker, ketjap en water toe en laat dit sudderen tot je gehakt bijna droog is.
  • Zet een stoompan met een laagje water op het vuur en breng het water aan de kook.

Vulling en deeg samen:
  • Pak het deeg er weer bij.
  • Verdeel je deeg in 10 gelijke stukken en maak er mooie ronde bolletjes van.
  • Maak de bollen plat in je hand tot je een cirkel hebt van ongeveer 10 cm.
  • Verdeel je gehakt over de deeg bolletjes en knijp de buitenzijdes dicht. Je knijpt op deze manier het deeg over de gehakt heen.
  • Leg de bollen met de knijpkant op een klein stukje bakpapier (dit zorgt ervoor dat je bapao niet gaat plakken aan de bodem van je pan)
  • Leg de bollen in de hete stoompan en stoom de bapao in ongeveer 15 minuten gaar.


Let op! Na het stomen van de bapao broodjes kun je ze niet meer een dag bewaren. Dan worden de broodjes erg droog. Het is het lekkerst om ze meteen op te eten!

Variatie

Je kan zelf variëren met de vulling. Het recept en de manier van de broodjes vullen en stomen blijft hetzelfde.

Ingrediënten voor de vulling met kip

  • 300 gram kip
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 2 tl azijn
  • 2 tl ketjap
  • ¼ tl djinten (gemalen komijn)
  • 2 tl fijne gember
  • 2 tl kerriepoeder
  • 2 tl suiker
  • 2 et scheutje warm water

Het maken van de vulling:

  • Snij de kip in dunne reepjes (julienne*)
  • Snij de ui en knoflook heel fijn en bak deze samen in een beetje olie.
  • Voeg de kip toe en bak deze gaar.
  • Voeg de azijn, gember, kerriepoeder, djinten, suiker, ketjap en water toe en laat dit sudderen tot je kip bijna droog is.
  • Zet een stoompan met een laagje water op het vuur en breng het water aan de kook.

*Julienne snijden betekent in lange dunne reepjes snijden.

Lees verder

© 2014 - 2024 Stonecorner, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Indonesische gerechten: Lempers en BapaoIndonesische gerechten: Lempers en BapaoIndonesiërs eten meerdere keren per dag. Dit zijn doorgaans kleine gerechtjes. De Lemper en de Bapao zijn ook in het Wes…
Succesvol recept glutenvrij broodje bapao/ witte broodjesBapao is een gestoomd broodje, voorzien van een vulling van rundvlees, kip, gehakt of geroosterd varkensvlees, vermengd…
Is gehakt gezond als je wilt afvallen?Is gehakt gezond als je wilt afvallen?Veel mensen maken een lijstje met goed en fout eten als ze willen afvallen. Hoe zit het eigenlijk met gehakt? Past het b…
Heerlijke Martabak (indisch deeghapje)Lekker hapje voor gewoon tussendoor, maar het is ook gewoon lekker voor bij de maaltijd. De deegbasis kan gebruikt worde…

Recepten: lekker, gemakkelijk én versRecepten: lekker, gemakkelijk én versAls we druk bezig zijn dan zitten we niet te wachten op uren in de keuken staan. Als we al uren in de keuken staan, is d…
Kip op Indonesische en Middellandse zee wijze bereidDit is je kans om eens flink indruk te maken met 2 overheerlijke kipgerechten, die ook nog eens heel makkelijk te maken…
Stonecorner (6 artikelen)
Laatste update: 02-11-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.