Supersimpele pasta: maak indruk op je vrienden
Iedereen heeft ze: supersimpele recepten waarmee het altijd weer lukt om indruk te maken of vrienden, kennissen en familie. In twintig minuten serveer je een heerlijke pasta die eruit ziet alsof je er uren op hebt staan te zwoegen. Hieronder vind je zo'n heerlijke pasta waarop je altijd kunt vertrouwen. Met een paar variaties zal het helemaal niet snel gaan vervelen: varieer met de kruiden, het vlees of de soort pasta en met zo'n supersimpele aanpassing heb je een heel nieuw gerecht.
Supersimpele pasta: maak indruk op je vrienden
De simpele basis
Voor 2 personen heb je nodig:
- 200 gram pasta (penne is perfect)
- een grote bak champignons (400 gram)
- twee witte uien
- een pakje gerookte spekreepjes (250 gram)
- kuipje roomkaas (met fijne kruiden)
- twee teentjes knoflook
- 5 takjes tijm
- een scheutje gewone olijfolie
- zout en peper
- bonus: handjevol geraspte kaas
Simpele spullen
- Pan voor de pasta (25 of 30 centimeter doorsnede)
- Sauspan of koekenpan met opstaande rand
- spatel
- lepel
- schaaltje (toetjesbakje bijvoorbeeld)
Niet nodig, wel makkelijk:
- knoflookpers
- vergiet
- waterkoker
Een simpele start
Om er een beetje vaart in te houden zet je als eerst het water op waarin je de pasta gaat koken. Gebruik voor het snelste resultaat een waterkoker en giet het kokende water over in de pan.
Terwijl je water aan de kook moet raken, begin je aan de saus.
De simpele saus
Eerst zet je de pan voor de saus op een laag vuur. Gebruik een flinke koekenpan of een sauspan.
Deze saus is niet moeilijk. Het enige echte werk is het snijden van de uien en champignons. Ben je liever lui dan moe of huil je liever niet, koop dan een zakje voorgesneden uien. Snijd eerst de champignons terwijl de pan opwarmt. Je wilt niet al te grote stukken, dus eerst doormidden en dan in plakjes geeft het beste resultaat.
Doe alle gesneden champignons in de warme pan. Je gebruikt geen olie of boter, en ook geen zout of peper. Champignons bestaan voor een groot deel uit water en dat wil je er voor een gedeelte uit bakken. Draai het vuur naar middelhoog.
Terwijl de champignons bakken, snijd je de uien (of maak je het pakje voorgesneden uien open). Hussel de champignons ondertussen even om met de spatel.
De simpele snelkook
Ondertussen zou het water moeten koken. Heb je de waterkoker gebruikt, schenk het water dan over in de pan en zet die op een hoog vuur. Doe een scheut olijfolie in het water zodat de pasta niet zo aan elkaar plakt. Vergeet ook niet om een flinke snuf zout in het water te doen. Dat zout eet je dadelijk niet op, maar voorkomt wel dat de pasta ontzettend flauw wordt.
Doe de pasta in de pan, breng het water opnieuw aan de kook. Doe dan de deksel op de pan en draai het vuur onder de pan omlaag.
Terug naar de saus
Nu de pasta langzaam gaarkookt kun je de saus weer aandacht geven. De champignons zijn nu goed: spatel ze uit de pan in een schaaltje en zet de sauspan terug op middelhoog vuur. Doe de spekreepjes in de pan en laat ze bakken. Ondertussen pel je de 2 teentjes knoflook en pers je deze met de knoflookpers in de pan. Heb je geen knoflookpers, dan snij je er zo dun mogelijk plakjes van. Pak nu gelijk de gesneden uien erbij en doe deze in de pan. Spatel het spekjes-knoflook-uimengsel regelmatig om.
De echte uitslover doet twee lepels kookwater van de pasta in de sauspan voor een goede binding van de saus.
Uitgekookt
En weer terug naar de pasta. Je kunt de kooktijd die op de verpakking van de pasta proberen, maar meestal klopt die niet. Je kunt beter na een minuut of 5-6 een penne uit de pan halen en erin bijten: gaat dat moeilijk, laat de pasta dan nog 2 minuten koken en herhaal de bijt-truc. Kan je soepel door de pasta heen bijten, dan is hij goed. Draai het vuur uit en giet de pasta af. Laat de pasta even staan in de pan met het deksel erop terwijl je de laatste hand legt aan de saus.
Supersmeuïg
Als de spekjes bijna zijn uitgebakken en de ui doorzichtig wordt, lepel je het bakje roomkaas in de sauspan. Draai dan gelijk het vuur op de laagste stand. Roer de roomkaas goed door het mengsel en laat het een half minuutje doorwarmen. Leg 1 takje tijm apart. Nu 'rits' je de blaadjes van de andere 4 takjes tijm, direct in de saus. Dan kun je de saus bij de pasta in de pan kieperen en het geheel nog eens goed doorroeren.
Serveren maar!
Verdeel de heerlijke pasta over de borden. Hier kun je een beetje geraspte kaas op de pasta strooien als je dat lekker vindt.
Gebruik het laatste takje tijm om een paar blaadjes bovenop de pasta te leggen. Nu kun je genieten en indruk maken op je vrienden. Vergeet niet te doen alsof het superingewikkeld was.
Variatie
Vervang de spekjes eens door een in stukjes gesneden chorizoworst. De uien kun je vervangen door twee preien. De tijm kun je vervangen door basilicum, of een beetje (verse!) oregano.
Houd je van vis? Gebruik dan in plaats van de spekjes 200 gram gerookte zalmfilet. Voeg deze pas op het laatst met de kruiden toe aan de saus. Als kruid kun je dille gebruiken bij de zalm.
Vind je de roomkaas een beetje valsspelen? Gebruik dan in plaats daarvan kookroom of een bekertje crème fraîche. Dit combineert erg lekker met wat vers gemalen peper.