Duivelscake met romige Biscoffganache en chocoladescherven

Duivelscake met romige Biscoffganache en chocoladescherven is een Belgische lekkernij waar de duivel naar men zegt verzot op is en dat kunnen we hem moeilijk kwalijk nemen, in deze cake komen veel zoete geneugten van het leven samen. De cake bestaat uit luchtig chocoladegebak dat wordt bestreken met Biscoffganache, een mengsel van chocolade, speculooscrème en room. Bijzonder fraai zijn de chocoladescherven die we voor de decoratie gebruiken, ze karakteriseren de scherpe kantjes van de duivel en doen denken aan helse vlammen. Deze scherven maken we ook zelf, dat is minder moeilijk dan het op het eerste gezicht lijkt, doet u mee?

Biscoffcrème, is het nou speculoos of speculaas?

De speculoospasta die we in dit recept gebruiken is een vinding die in 2007 door twee Belgische lekkerbekken onafhankelijk van elkaar bedacht is en waarmee beiden aan het uitvindingenprogramma 'De Bedenkers' van de Vlaamse omroep Eén meededen. De speculoospasta van Els Scheppers werd uiteindelijk door het Belgische bedrijf Lotus Bakeries op de markt gebracht en was ook in ons land direct een doorslaand succes. Inmiddels is het zelfs tot Amerika doorgedrongen, daar heet het Biscoffcrème.


Er bestaat nogal wat verwarring over speculoos en speculaas, laten we dat eerst even rechtzetten. Speculaas is een koekje met daarin een kruidenmengsel dat speculaaskruiden wordt genoemd, dat zijn meestal: witte peper, nootmuskaat, gemberpoeder, kruidnagel, kaneel en kardemom. Er bestaan verschillende varianten van speculaaskoekjes, zowel in vorm, dikte als in smaak.
Speculooskoekjes hebben geen speculaaskruiden als ingrediënt en daarom heten ze '-loos', er zitten nauwelijks specerijen in, de smaak komt voornamelijk van kaneel en gebrande suiker. Wat de verwarring in de hand gewerkt zal hebben is dat speculaas in het Frans spéculoos heet. Het kan in België dus voorkomen dat er op hetzelfde pak zowel speculaas als spéculoos staat...

Recept voor Duivelscake met romige Biscoffganache en chocoladescherven

Speculoospasta bevat geen speculaaskruiden maar kandijstroop en kaneel en als ingrediënt voor de ganache in deze cake is het een uitstekende keuze. Het recept is goed voor 10 tot 12 stukken, we maken de cake en de crème apart en combineren beide pas bij het samenstellen van de cake, we bakken de cake in 2 delen in 2 ronde vormen van ongeveer 20 centimeter doorsnee.

Ingrediënten voor de cake:
  • 150 gram roomboter
  • 50 gram cacao poeder
  • 160 ml kokend water
  • 80 ml volle melk
  • 210 gram gezeefde bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • 1 zakje vanillesuiker
  • een kaneelstokje
  • een snufje zout
  • 300 gram kristalsuiker
  • 3 grote eieren

Ingrediënten voor de Biscoffganache:
  • 150 gram pure chocolade, in stukjes gehakt
  • 150 gram melkchocolade, in stukjes gehakt
  • 400 gram Lotus speculoospasta
  • 400 ml koude ongeklopte slagroom

Ingrediënten voor de chocoladescherven:

  • 120 gram pure chocolade, in stukjes gehakt

Eerst de chocoladescherven maken

We beginnen met het maken van de chocoladescherven. Om deze zo goed mogelijk tegen de cake te kunnen plakken moet de
Biscoffganache nog op kamertemperatuur zijn dus zorg ervoor dat de scherven klaar zijn tegen de tijd dat de ganache klaar is.
Handiger is het om de chocoladescherven een paar dagen van te voren te maken en ze in de koelkast te bewaren.

Bereiding van de chocoladescherven:

  • Smelt de 120 gram pure en in stukjes gehakte chocolade au bain marie, roer regelmatig,
  • leg een stuk bakpapier van ongeveer 50 centimer lang op uw werkvlak,
  • schenk de gesmolten chocolade over het papier en verspreidt het gelijkmatig in een dunne laag met een spatel,
  • hou aan de randen van het papier 3 à 4 centimeter vrij waar u geen chocolade op uitstrijkt,
  • neem een tweede vel bakpapier van dezelfde grootte, leg die op de chocoladelaag en druk het zachtjes aan,
  • rol nu beide vellen met de chocolade ertussen tezamen op tot een strakke koker van 2 à 3 centimeter dik,


  • leg de rol met de naad naar beneden minstens 2 uur in de koelkast totdat de rol door en door gekoeld is,
  • rol dan de koker met chocolade in één snelle beweging in één keer uit op uw werkvlak, zo ontstaan de scherven,
  • leg daarna een royaal stuk bakpapier op een groot bord of een bakplaat, daar leggen we de scherven zometeen op,
  • verwijder de bovenste laag bakpapier en met behulp van een pannenkoekmes pakt u de scherven van de onderste laag,
  • leg ze op het bord of de bakplaat met bakpapier en koel ze tot u ze nodig hebt voor de afwerking van de cake.

Bereiding van de cake:

  • Verwarm de melk met het kaneelstokje, het kaneelstokje haalt u er straks weer uit als u de melk gebruikt,
  • verhit de oven voor op 175° Celsius, we gebruiken twee cakevormen, heeft u er één dan bakt u twee cakes na elkaar,
  • vet 2 ronde cakevormen van 20 centimer doorsnede in met boter en bekleed ze met bakpapier,
  • het bakpapier vet u vervolgens ook in met boter en bestuift dit met cacaopoeder, zet de vormen nu even opzij,
  • zeef de 50 gram cacaopoeder boven een kom, voeg het kokende water toe en roer tot de cacao is opgelost,
  • voeg de warme melk toe en roer het erdoor tot het een homogeen mengsel is geworden, laat het afkoelen,
  • zeef ondertussen de bloem, het zakje bakpoeder en het zout boven een kom en zet dit daarna even opzij,
  • doe de boter in een beslagkom en sla dit met de deeghaken in de handmixer op lage snelheid tot een zachte crème,
  • voeg de suiker en vanillesuiker toe en mix het 5 minuten door, haal het indien nodig met een spatel van de randen,
  • voeg één voor één de eieren toe, laat het ei eerst volledig opgenomen worden voor u de volgende toevoegt,
  • voeg beetje bij beetje en om en om nu de bloem en het cacaomengsel toe, zo ontstaat een mooi soepel beslag,
  • verdeel het beslag over de voorbereide cakevormen en strijk de bovenkant glad,
  • bak de cakes 25 tot 30 minuten of tot een breinaald die u in het hart van de cake steekt er schoon uitkomt,
  • verwissel de cakevormen halverwege van plaats in de oven voor een gelijkwaardig bakresultaat,
  • laat de cakes als ze klaar zijn even afkoelen, haal ze dan uit de vorm en laat ze op het bakpapier verder afkoelen,
  • haal het bakpapier als de cakes volledig zijn afgekoeld voorzichtig van de onderkant af,
  • met een lang gekarteld mes snijdt u de bovenkant van de cakes af zodat er een recht en plat oppervlak ontstaat,


Bereiding van de Biscoffganache:

  • Smelt beide in stukjes gehakte chocoladesoorten au bain marie, roer regelmatig,
  • haal de au bain marie pan van het vuur en roer de speculoospasta erdoor,
  • voeg de room toe en klop het mengsel met de handmixer tot zich zachte pieken vormen,
  • let op dat u niet te lang doorgaat met mixen omdat het mengsel dan korrelig wordt.

Samenstellen van de Duivelscake met de Biscoffganache en de chocoladescherven

  • bestrijk één van de cakes met ongeveer 1/3 deel van de Biscoffganache en leg de tweede cake erbovenop,
  • leg de samengestelde cake nu op een taartplateau waarop u de cake straks gaat serveren,
  • knip strookjes bakpapier van 8 cm breed en schuif deze onder de randen van de cake,
  • zo blijft uw taartplateau schoon tijdens de afwerking van de cake, na de afwerking haalt u ze weer weg,
  • bestrijk nu de bovenkant van de cake met nog 1/3 deel en de randen met de rest van de Biscoffganache,
  • haal de chocoladescherven uit de koelkast en druk ze met behulp van een pincet in de ganache,
  • gebruik de lange scherven voor de zijkant en de kleinere stukken voor de bovenkant,
  • zet de cake minstens een uur terug in de ijskast tot de Biscoffganache goed stevig is, klaar is uw duivelscake.

Serveer de cake met een flinke dot slagroom erbij, zorg voor wat vuurwerk en geniet van uw duivelse creatie!


Lees verder

© 2014 - 2024 Fijnesteyn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Drie variërende cake receptenDrie variërende cake receptenWaar ze in het Engels het woord cake gebruiken om zo ongeveer alle soorten taart en gebak te omschrijven, hebben we in N…
Tips Gebak Koek Cake Brood Bewaren - Hoe lang / Welke plek?Tips Gebak Koek Cake Brood Bewaren - Hoe lang / Welke plek?Tips voor de beste manier om gebak, koek, taart, cake, brood en broodjes te bewaren. Gebak, brood, taart of koekjes, cra…
Cake, lekker en eenvoudigCake, lekker en eenvoudigEr gaat niets boven eigen gebakken cake, hoe eenvoudig dan ook. De cake in de winkel plakt meestal aan de folie, heeft e…
Recept - verjaardagstaart met boterglazuurVerras de jarige met een lekkere, zelf gemaakte verjaardagstaart met boterglazuur. Je kan je creativiteit de vrije gang…

Ouderwetse borrelhapjes makenOuderwetse borrelhapjes makenBorrelhapjes is de benaming voor snacks voor bij een borreltje. Het borreltje kan een biertje of een wijntje zijn, maar…
Zalmsalade, tonijnsalade en eierslade receptenZalmsalade, tonijnsalade en eierslade receptenZalmsalade, tonijnsalade of eiersalade kan je heel goed zelf maken. Bij een feestje zijn dit de meest populaire slaatjes…
Bronnen en referenties
  • Bettycrocker.co.uk
  • Evilcakelady.blogspot.com
  • Koekjeshoek.be
  • Pastrypal.com
Fijnesteyn (99 artikelen)
Laatste update: 01-07-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.