Apple caramel cheesecake pie, de heilige graal der taarten
De combinatie van appel en karamel is zo'n vanzelfsprekend gelukkig huwelijk tussen twee zo geliefde smaken dat we ze in welke gebakken vorm dan ook maar moeilijk kunnen weerstaan. Zoekend naar de heilige graal der taarten gaan we hier nog een stapje verder, we maken van karamel, appel, noten, een cheesecakevulling en slagroom zo'n onweerstaanbaar verrukkelijke desserttaart dat u vermoedelijk geen dag meer zonder kunt. Op het gevaar af dat u nooit meer een gewone appeltaart lust willen we u deze creatie uit het zuiden van de Verenigde staten niet onthouden, deze taart is zo waanzinnig lekker!
Combinatie van de beste herfsttaarten
Hoewel deze taart een lange naam heeft en een zo op het oog schier eindeloze lijst met ingrediënten is het geen moeilijke taart om te maken. We gebruiken een klassieke koekbodem waarop een laag karamel wordt gedaan die we bestrooien met gehakte pecannoten. De volgende laag bestaat uit dun gesneden Granny Smith appels die worden gesauteerd in een mix van boter, bruine suiker en kaneel en vervolgens gekookt tot ze een stuk zachter zijn. Daar bovenop komt de cheesecakevulling en als de taart in de koelkast voldoende is opgesteven voegen we nog slagroom toe die we versieren met karamel.
Het resultaat is een waanzinnig lekkere taart die smaakt als een combinatie van een aantal van de beste herfsttaarten zonder daarbij opdringerig te zijn. De laag karamel en pecannoten op de bodem doet denken aan een pecannotentaart, gevolgd door een perfecte appeltaart, dan cheesecake en dan een caramel topping met vers geslagen room. Het is de ideale desserttaart wanneer u op zoek bent naar een taart waarmee u uw gasten wilt verrassen bij een speciale gelegenheid, dat kan niet missen!
Recept voor Caramel apple cheesecake pie
In het originele recept wordt de korst van Graham crackers gemaakt, deze Graham Crackers worden in Amerika veelvuldig gebruikt als bodem voor cheesecakes. Wij kennen ze hier niet, we kunnen ze vervangen door Verkade Digestives tarwekoekjes.
Ingrediënten voor de korst:
- 300 gram Verkade Digestive tarwekoekjes
- 80 gram gesmolten roomboter
- 50 gram kristalsuiker
- ½ theelepel kaneel
Ingrediënten voor de karamel:
- 400 gram suiker
- 180 gram roomboter
- 200 ml room
- 1 theelepel zout
pecannoten op de caramel:
- 200 gram gehakte pecannoten
Ingrediënten voor de appels:
- 75 gram roomboter
- 100 gram lichtbruine basterdsuiker
- 1 theelepel kaneel
- snufje zout
- 5 Granny Smith appels
Ingrediënten voor de cheesecake vulling:
- 240 gram roomkaas, bijvoorbeeld Monchou,
- 50 gram kristalsuiker
- 1 ei, op kamertemperatuur
- 1 theelepel citroensap
- 1 theelepel vanilleextract
Ingrediënten voor de slagroom
- 200 ml room
- 50 gram poedersuiker
Voor de garnering
- karamelsaus
- gehakte pecannoten
Eerst de karamel maken
We maken eerst de karamel omdat deze moet afkoelen voordat we hem in de taart kunnen verwerken, eventueel kunt u het ook een dag van te voren maken. Het is ruim voldoende voor in en op de taart, wellicht houdt u nog wat over maar dat gaat echt wel op! Het zout in de karamel is essentieel, dit zorgt ervoor dat de karamelsaus niet te flauw smaakt, het is de finishing touch.
Bereiding van de caramel:
- Zorg er voor dat alle ingrediënten klaar staan, tijdens het bereiden moet u goed opletten opdat de karamel niet verbrand,
- doe de suiker in een sauspan met dikke bodem en begin met verhitten op middelhoog vuur,
- wanneer de suiker gaat smelten begint u met roeren met een garde, het zal een klont vormen maar blijf gewoon roeren,
- uiteindelijk smelt de suiker geheel en wordt het vloeibaar, u kunt nu stoppen met roeren,
- zet het vuur iets lager, roer af en toe en wacht tot de suiker karamelliseert, het wordt diep amberkleurig,
- let goed op dat het niet verbrand, gebruik eventueel een thermometer, het mag niet heter worden dan 180° Celsius,
- voeg nu klontje voor klontje de boter toe en roer steeds tot de boter is gesmolten, gebruik hiervoor een houten lepel,
- als alle boter is gesmolten neemt u de pan van het vuur, voeg dan al roerend de room langzaam toe,
- voeg tot slot het zout toe, roer het erdoor en laat de karamelsaus afkoelen in de koelkast.
Bereiding van de taartkorst:
- Verhit de oven voor op 190°,
- smelt de boter op laag vuur tot zij vloeibaar is geworden,
- verkruimel de Verkade Digestive koekjes kort in de blender, doe ze in een beslagkom en voeg suiker en kaneel toe,
- voeg de gesmolten boter er aan toe en roer tot de boter door alle kruimels is opgenomen,
- doe de kruimels nu in een springvorm van 26 cm doorsnede en druk ze goed aan op de bodem en tegen de rand,
- bak de korst 8 à 10 minuten tot deze goudbruin is, laat de korst nu een kwartiertje afkoelen in de vorm,
- zet de oven nog niet uit maar stel de oventemperatuur in op 175° Celsius.
De karamel-pecannoten laag toevoegen:
- schenk een deel van de caramelsaus over de bodem van de korst tot zich een gelijkmatige laag heeft gevormd,
- strooi de gehakte pecannoten er overheen en zet de taartvorm even weg in de ijskast.
Bereiding van de appelvulling:
- Schil de appels, haal het klokhuis eruit en snij ze in dunne plakjes,
- smelt de boter in een ruime pan, voeg de bruine suiker, kaneel en zout toe en roer alles door elkaar,
- kook het mengsel op matig vuur tot het rustig bubbelt, ongeveer 1 minuut,
- voeg de appelschijfjes toe en roer ze door het boter- en suikermengsel,
- kook de appels ongeveer 15 tot 20 minuten totdat ze zacht zijn en bijna al het vocht is verdampt, af en toe roeren,
- laat de appelvulling nu afkoelen en verspreid de appelschijfjes dan over de karamel-pecan laag in de taartvorm,
- zet de taartvorm nu weer terug in de ijskast.
Bereiding van de cheesecakevulling:
- Doe de roomkaas en de suiker in een kom en meng het met de handmixer tot een glad mengsel,
- voeg het ei toe en ga door met mixen tot het ei volledig is opgenomen,
- citroensap en vanille extract toevoegen en klop nu nog 1 à 2 minuten door,
- verspreid de cheesecakevulling over de appels in de taartvorm en strijk de bovenkant glad.
Bakken van de taart:
- Bak de taart nu ongeveer 30 minuten op 175° Celsius tot de cheesecake vulling net vast is geworden,
- haal de taart uit de oven, laat hem afkoelen en zet hem dan minstens 4 uur in de koelkast.
Bereiding van de roomtopping:
- Doe de room en de poedersuiker in een beslagkom en mix het tot de room stijve pieken vormt,
- haal de taart uit de springvorm -snij met een mes eerst de rand los- en verspreid de room over de taart,
- neem telkens een lepel met karamel en breng hiermee klodders karamel aan op de slagroom,
- gebruik een botermesje of een spateltje om de karamel met sierlijke bewegingen lichtjes door de room te strijken.
Strooi nog wat gehakte pecannoten over de taart en serveer deze prachtige creatie meteen, smullen maar!
Reacties
Danielle, 13-02-2016
Oktober 2015 deze taart voor het eerst gemaakt. De beste taart ooit, zo lekker! Het is inderdaad veel werk maar daardoor is de smaak ook zo verfijnd.
Vandaag weer twee van deze taarten (net zo veel werk, twee keer zoveel taart!) gebakken om in te vriezen. Met het recept van de karamel kan ik twee taarten maken. Dat doe ik dus niet dubbel.
Reactie infoteur, 17-02-2016
Dank je voor je enthousiaste reactie, Danielle!
Vriendelijke groet, Steyn
J. V. Genderen, 18-10-2013
Deze taart gemaakt het afgelopen weekend… echt geweldig! was even wat werk maar de reacties waren top.Ik had alleen de bodem gemaakt van Bastogne koeken… was net iets te zoet vond ik maar hij is bij ons in de top vijf gezet.
Reactie infoteur, 19-10-2013
Beste J,
Dank je voor de leuke reactie!
Steyn