InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Butter Brickle Frozen Delight, hemels dessert uit Amerika

Butter Brickle Frozen Delight, hemels dessert uit Amerika

Butter Brickle Frozen Delight, soms zou je een taart alleen al willen maken omdat de naam zo verrukkelijk klinkt en dat gaat zeker op voor dit heerlijke gebak. De Butter Brickle, vrij vertaald 'boterbrokken' bestaat uit boter, suiker, havermout en pecannoten, een mengsel dat we eerst kort bakken, daarna verkruimelen en dan in de taart verwerken. In combinatie met de room, karamel en de knapperige korst ontstaat een onweerstaanbaar lekker baksel dat ijskoud geserveerd wordt hetgeen de smaaksensatie nog verhoogd door de textuur die deze creatie hierdoor krijgt. Bereidt u voor op een ongekende ervaring!

Southern Comfort, al het goede van een rustig leven

Dit culinaire hoogstandje kunt u in de vriezer bewaren en een kwartier voor het serveren eruit halen, op deze manier hebt u altijd iets bijzonders in huis wanneer u verrast wordt door onverwacht bezoek dat graag bij u wil blijven eten, het is een desserttaart die uw gasten zullen doen watertanden. Maar ook op warme dagen is het een bijzondere traktatie, 's middags bij de thee.


Deze taart hoort bij het goede leven zoals men dat kent in het zuiden van de Verenigde Staten, het gaat daar van oudsher allemaal wat rustiger en minder hectisch aan toe dan in het Noorden. Dit recept is ontstaan vanuit Engelse invloeden die zich ook na de tijd van het koloniale bewind nog altijd deden gelden. In de keukens van de rijke plantage-eigenaren was ijs rond het midden van de 19e eeuw een luxe die alleen zij zich konden veroorloven, het ijs moest in de winter per spoor vanuit noorderlijker streken worden aangevoerd, deze enorme blokken ijs werden bewaard in speciale ijskelders zodat het lang gebruikt kon worden.

Recept voor Butter Brickle Frozen Delight

Vandaag de dag hebben we het wat dat betreft een stuk makkelijker, sinds de uitvinding van de eerste elektrische koelkast aan het begin van de 20e eeuw heeft de ontwikkeling niet stilgestaan en heeft nu vrijwel iedereen een vriesvak in de koelkast of een aparte diepvriezer in huis die we nodig hebben om deze verrukkelijke taart af te koelen vóór het serveren, aan de slag!

Ingrediënten voor de korst:
  • 300 gram volkorenkoekjes
  • 150 gram gesmolten roomboter
  • 50 gram witte basterduiker

Ingrediënten voor de Butter Brickle

  • 125 gram gezeefde bloem
  • 75 gram snelkokende havermout
  • 50 gram bruine basterdsuiker
  • 120 gram gesmolten roomboter
  • 100 gram gehakte pecannoten

Ingrediënten voor de roomvulling:

  • 240 gram roomkaas, bijvoorbeeld Monchou
  • 400 ml (1 blikje) Friesche Vlag gecondenseerde melk
  • 350 ml slagroom
  • 30 gram poedersuiker

Ingrediënten voor de karamel

  • 150 gram kristalsuiker
  • 60 gram gezouten roomboter in klontjes
  • of ongezouten boter met ½ theelepel zout
  • 200 ml room
  • 1 eetlepel water

Eerst de karamel maken

We beginnen met het maken van de karamel want deze moet beslist helemaal afkoelen voor het in de taart verwerkt kan worden. Zelf karamel maken is niet moeilijk wanneer u een aantal zaken in acht neemt, u hebt absoluut een goede pan nodig met een dikke bodem zodat de warmte gelijkmatig verspreid wordt. Verhit de suiker op laag vuur, heb geduld en roer regelmatig om aanbranden te voorkomen. De suiker moet net aan de kook komen maar niet oververhit raken, het kan helpen ook tijdens de verdere bereiding de pan af en toe even van het vuur te nemen en een paar tellen later weer terug te plaatsen. Kijk uit dat er geen kokendhete suikerspetters op uw huid komen, de kleverige substantie laat zich niet makkelijk wegvegen en brandt snel in!

Bereiding van de karamel

  • doe de eetlepel water in een ruime pan met dikke bodem en strooi de suiker erbij,
  • verhit de pan op laag vuur zodat de suiker smelt en bruin wordt, af en toe eventjes roeren,
  • als de suiker een gouden amberkleur heeft de zoute boter er beetje voor beetje door roeren met een garde,
  • voeg telkens een klontje toe, als dit volledig is opgenomen, het volgende klontje toevoegen,
  • verhit ondertussen in een andere pan op matig vuur de room,
  • als alle boter door de suiker is gemengd de verwarmde room toevoegen en goed mengen,
  • houdt dit mengsel 7 à 10 minuten net aan de kook op een zacht vuurtje, roer tussendoor,
  • de karamel is nu klaar, laat het helemaal afkoelen.

Bereiding van de taartkorst

  • Verwarm de oven voor op 175 °C en vet een springvorm van 24 cm doorsnede lichtjes in met boter,
  • verkruimel de volkorenkoekjes en doe ze samen met de 150 gram gesmolten boter en de suiker in een kom,
  • meng alles goed door elkaar, doe het in de springvorm en druk het goed tegen de bodem aan,
  • bak het 6 minuten op 175 °C totdat het zich gezet heeft en laat het daarna volledig afkoelen.

Bereiding van de Butter Brickle:

  • Verwarm de oven nu voor op 200 °C, doe vast bakpapier op een grote bakplaat, zet deze nog niet in de oven,
  • doe de gezeefde bloem, de havermout, bruine suiker, de 120 gram gesmolten boter en de pecannoten in een kom,
  • meng alles goed door elkaar en spreidt dit mengsel in een ½ cm dikke laag uit over de bakplaat,
  • bak het 10 tot 15 minuten, tot het lichtbruin is, verkruimel het terwijl het nog warm is,
  • laat het daarna volledig afkoelen.

Bereiding van de roomvulling en het samenstellen van de taart:

  • Doe de roomkaas in een grote beslagkom en sla het met de mixer tot een gladde crème,
  • klop de gecondenseerde melk en de poedersuiker erdoor tot het goed gemengd is,
  • sla in een andere kom de slagroom goed stijf en schep het daarna door het roomkaasmengsel,
  • scheppen, niet roeren want dan verliest de slagroom haar stijfheid,
  • verspreid de helft van het zo ontstane roommengsel over de korst in de springvorm,
  • strooi de helft van de butter brickle over de roomlaag en doe er de helft van de karamel eroverheen,
  • verspreid hier de andere helft van het roommengsel overheen en vervolgens weer de butter brickle en de karamel,
  • doe de taart in de vriezer tot zij stevig bevroren is, verwijder daarna na een kwartier de springvormrand, klaar!

Serveer de taart ijskoud, ondanks de kou smelt het meteen op de tong, een heerlijke smaakbeleving!

Lees verder

© 2013 - 2018 Fijnesteyn, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Goedkope gemakkelijke taarten: Monchou taartGoedkope gemakkelijke taarten: Monchou taartBij een verjaardag hoort natuurlijk taart. Taarten bij de bakker kunnen aardig in de kosten lopen, ze zijn namelijk vrij…
Taart decoreren: welke spullen heb je nodig voor de basis?Taarten decoreren is hot! Het taarten decoreren wordt doorgaans gedaan met fondant of marsepein. Wanneer je gaat beginne…
Luxe gevulde speculaastaartDeze speculaastaart is heerlijk voor elk jaargetijde, dus niet alleen voor de periode van Sinterklaas. Door de extra en…
Welke taart te eten op een verjaardag als je op dieet bentWelke taart te eten op een verjaardag als je op dieet bentIedereen die wel eens op dieet is geweest kent het probleem: de verjaardagsvisite. Je bent nog geen 5 minuten binnen of…
Makkelijke appeltaart; snel en eenvoudig te makenMakkelijke appeltaart; snel en eenvoudig te makenWie snel nog iets lekkers op tafel wil zetten maar daarvoor niet veel tijd heeft of moeite wil doen, kan in een klein uu…
Bronnen en referenties
  • Allrecipes.com
  • Southernliving.com
  • Thesouthernladycooks.com

Reageer op het artikel "Butter Brickle Frozen Delight, hemels dessert uit Amerika"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fijnesteyn
Laatste update: 05-06-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Special: Taart recepten
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!