Japanse cheesecake met bramensaus, heerlijke zomerse creatie

Japanse cheesecake met bramensaus is niet alleen een heerlijke zomerse creatie maar past ook perfect bij een feestelijke dis in het najaar of in de winter. Bramen laten zich immers heel goed invriezen, leg ze op een bord bij het invriezen, zo raken de vruchten zo min mogelijk beschadigd. De Japanse cheesecake bevat in tegenstelling tot westerse cheesecakes een kleine hoeveelheid roomkaas en lijkt door de manier waarop hij gemaakt wordt en door de lichte fluweelachtige textuur zelfs wel meer op een chiffoncake dan op een cheesecake. De Japanese cheesecake heeft van zichzelf over het algemeen een subtiel zoete smaak, het zoet wordt versterkt door de vruchtensaus van bramen, u kunt voor de saus ook frambozen of aardbeien gebruiken.

Wat er zo mooi is aan deze cake

Er zijn van die cakes die er aan de buitenzijde geweldig lekker uitzien maar wanneer het op de smaak aankomt stellen ze teleur en zou u willen dat ze net zo goed smaken als ze eruit zien. Wanneer u graag en vaak bakt hebt u ongetwijfeld ook een keer zo'n teleurstellende ervaring gehad. Dat zal u met deze Japanse cheesecake niet gebeuren, wat zo mooi is aan deze cake is dat hij er aan de buitenkant wat bescheiden uitziet maar op het moment dat u hem proeft sluit u de ogen en doet u 'hmmmmmmmm'.


De smaaksensatie begint al bij de bijna mousse-achtige structuur die zo ongelooflijk licht en donzig is, het verfijnde karakter komt vervolgens tot uitdrukking in de vage citroensmaak die daarna afgetroefd wordt door de niet al te zoete vruchtensaus, heerlijk! Moeilijk om te maken is deze cake niet, volg goed de duidelijke aanwijzingen in het recept dan kan het niet mislukken.

Recept voor Japanse cheesecake met bramensaus

We gebruiken bramen voor de saus, u kunt deze echter ook vervangen door frambozen of aardbeien volgens dezelfde receptuur. Gebruik een ronde cakevorm van ongeveer 18 cm doorsnede, geen springvorm want we zetten de cake tijdens het bakken in de oven in een braadslee die we vullen met een laagje water.

Ingrediënten voor de cake:
  • 300 gram roomkaas, bijvoorbeeld Monchou of Philadelphia Naturel
  • 25 gram kristalsuiker en
  • 50 gram kristalsuiker
  • 45 gram roomboter
  • 11 gram maizena
  • 150 ml volle melk
  • 3 eierdooiers
  • eiwit van 3 eieren
  • zeer fijn geraspte schil van een halve citroen

Ingrediënten voor de bramensaus:
  • 300 gram bramen, bewaar er een aantal voor de garnering
  • 75 gram kristalsuiker
  • 30 ml water
  • 1½ theelepel maizena
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 kaneelstokje
  • 1 vanillestokje

Bereiding van de bramensaus:

  • Breng de bramen met het water en de suiker al roerend aan de kook,
  • snij het vanillestokje in de lengte open, haal het merg eruit en doe dit samen met het kaneelstokje erbij,
  • kook het op matig vuur ongeveer 10 minuten door, blijf roeren, voeg het citroensap en de maizena toe,
  • haal het kaneelstokje er daarna uit en zeef de warme saus in een fijnmazige metalen zeef,
  • druk met de bolle kant van een lepel de massa door de zeef, de pitjes en schilletjes blijven zo achter,
  • laat de saus hierna helemaal afkoelen, u kunt het in de ijskast in een afgesloten pot geruime tijd bewaren.

Bereiding van het cakebeslag:

  • Verhit de oven voor op 180° Celsius,
  • splits de eieren zorgvuldig en zet het eiwit even in de vriezer totdat het aan de randen begint te kristalliseren,
  • zeef de maizena, ook al gebruiken we er niet veel van, het zeven is belangrijk voor een goed bakresultaat,
  • smelt de boter langzaam op zeer laag vuur, het mag niet gaan bruisen of bruinen, voeg er het citroenschaafsel aan toe,
  • klop in een kom de roomkaas met de mixer tot een crème, blijf kloppen en voeg beetje bij beetje de gesmolten boter toe,
  • klop in een andere kom de eierdooiers met de 25 gram suiker door elkaar, voeg dan de maizena toe en klop het erdoor,
  • breng de melk aan de kook in een pan met dikke bodem en voeg het al roerend beetje voor beetje bij de eierdooiers,
  • doe het mengsel terug in de pan en verhit het langzaam terwijl u flink roert met een garde tot het dikker wordt,
  • voeg het eierdooier- en melkmengsel dan bij de roomkaas en roer het goed door elkaar, zet het daarna even apart,
  • doe het ijskoude eiwit in een kom en klop het met de mixer op middelhoge snelheid 2 minuten door,
  • klop door op de hoogste snelheid en voeg beetje voor beetje de 50 gram suiker toe, klop tot er pieken gevormd worden,
  • spatel het eiwit nu door het roomkaasmengsel, spatelen, niet roeren want dan verliest het eiwit haar stijfheid,
  • bekleed de cakevorm met bakpapier, vouw het papier naar binnen langs de opstaande randen,
  • giet vervolgens het beslag in de cakevorm, het kan nu de voorverwarmde oven in,
  • zet de cakevorm in de oven in een braadslee die u vult met kokend water, een laagje van 1 à 1½ centimeter,
  • bak de cake nu 15 minuten op 180° C, verlaag de temperatuur naar 160° C en bak nog 25 minuten door,
  • wanneer de bovenkant goud kleurt is de cake goed, open de ovendeur niet, zet de oven uit en laat 40 minuten afkoelen,
  • ook al staat de oven nu uit, de cake bakt toch nog enigszins door, hou in de gaten dat hij niet te ver doorbakt,
  • haal de cake uit de oven en laat hem op een rooster afkoelen, zet hem dan in de ijskast en koel hem goed door,
  • pas dan haalt u hem voorzichtig uit de vorm door hem met bakpapier en al eruit te tillen.

De cake is na twee dagen het lekkerst, giet vlak voor het serveren de bramensaus erover, garneer met bramen en geniet!


Lees verder

© 2014 - 2024 Fijnesteyn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De lekkerste cheesecake, een Engelse lekkernijEen zeer populair recept in de Engelse keuken is toch wel de cheesecake. Een cake die erg makkelijk en snel te maken is.…
White Chocolate CheesecakeWhite Chocolate CheesecakeIn Nederland kom je cheesecake niet gauw tegen bij de bakker of de patisserie. Dat is vreselijk jammer, want cheesecake…
Welke taart te eten op een verjaardag als je op dieet bentWelke taart te eten op een verjaardag als je op dieet bentIedereen die wel eens op dieet is geweest kent het probleem: de verjaardagsvisite. Je bent nog geen 5 minuten binnen of…
Bekende ijsproducenten: Nestlé, Unilever en anderenBekende ijsproducenten: Nestlé, Unilever en anderenNaast de 2 grootste ijsproducenten (Unilever en Nestlé), zijn er ook andere bekende ijsproducenten aanwezig op de markt:…

Kook simpel en snel de perfecte rijstMisschien denk je dat het koken van rijst moeilijk is. Met dit eenvoudige recept kan het niet mislukken. Het is namelijk…
Makkelijke visrecepten: Indiase viscurry - Thaise viscurryMakkelijke visrecepten: Indiase viscurry - Thaise viscurryDe visrecepten Indiase- en Thaise viscurry staan garant voor een smaakvolle vismaaltijd met gezonde ingrediënten. De ger…
Bronnen en referenties
  • Crustabakes.wordpress.com
  • Greencilantro.blogspot.com
  • Joansfoodwanderings.blogspot.com
Fijnesteyn (99 artikelen)
Laatste update: 11-07-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.