Kook simpel en snel de perfecte rijst

Misschien denk je dat het koken van rijst moeilijk is. Met dit eenvoudige recept kan het niet mislukken. Het is namelijk niet nodig om hoeveelheden rijst en water precies af te meten. Het is eigenlijk net zo eenvoudig als het koken van pasta. Vanaf het moment dat het water kookt heb je in 14 minuten een kom perfecte rijst. Als toegift vind je hieronder ook een basisrecept voor nasi. Er bestaan wereldwijd meer dan 40.000 soorten rijst. Elke soort heeft zijn eigen vorm, smaak, textuur en bereiding. Voor wat betreft de voedingswaarde bestaat witte rijst vooral uit koolhydraten en de mineralen calcium, fosfor en kalium. Rijst wordt in de meeste gevallen als basis voor een gerecht gebruikt, maar je vindt het in de oosterse keuken ook terug in soep.

Er zijn vele bereidingswijzen voor rijst. Zo kun je rijst bereiden in een elektrische rijstkoker, in een stoompan, maar ook in een gewone pan met een afgemeten hoeveelheid water. Het recept hieronder is een zeer eenvoudige methode, waarbij je de hoeveelheid rijst en water niet hoeft af te meten. Het enige dat je wel strikt moet meten is de kooktijd.

Voor dit recept is witte basmati rijst gebruikt. Deze Indiase rijst is een zeer goede en populaire rijst met een mooie lange korrel, die je tegenwoordig in alle supermarkten kunt kopen. Het kan zijn dat de kooktijd voor andere soorten rijst langer of korter is.

Benodigdheden:

  • Ruime pan met deksel
  • Water
  • De gewenste hoeveelheid witte Basmati rijst. Bijvoorbeeld, een theemok is voldoende voor 2 of 3 eters.
  • Kookwekker, of nog simpeler: de Timer-functie van je smartphone.
  • Grote zeef met kleine gaatjes

Bereiding:

  1. Kook een ruime hoeveelheid water in de pan (zonder deksel)
  2. Zodra het water goed kookt (grote bellen) doe je de rijst erbij. Roer er direct een keer met een lange lepel doorheen, om de korrels die op de bodem plakken los te maken.
  3. Zodra de korrels wild gaan dansen start je de kookwekker op 7 minuten.
  4. Zodra de kookwekker na 7 minuten afgaat: haal de pan van het vuur en giet de rijst af in de zeef. Laat de rijst een paar seconden goed uitlekken en giet de rijst weer terug in de pan.
  5. Doe meteen de deksel op de pan en laat deze 7 minuten staan (niet op het vuur). Nu zal de rijst nastomen.
  6. Schep de rijst om en klaar.

Rijst als basis

Rijst is traditioneel de basis van vele gerechten in de oosterse keuken. Je kunt rijst met van alles combineren, maar houd als vuistregel dat rijst een neutrale smaak heeft en dat de toespijs daarom goed gekruid mag zijn. Een klassieker is bijvoorbeeld witte rijst met Masala Kip en gehalveerde sperziebonen.

Ook is witte rijst de basis voor nasi.

Basisrecept nasi

Nasi kun je vergelijken met soep. Je kunt een oneindig aantal variaties bedenken. Alleen het hoofdingrediënt is steeds hetzelfde, namelijk, bij nasi is dat rijst, bij soep is dat water. Hieronder volgt een basisrecept voor nasi.

Benodigdheden

  • Grote wok
  • Gekookte witte rijst (volgens bovenstaand recept)
  • zakje gesneden verse wokgroente
  • in blokjes gesneden kipfilet
  • Olie, zoals rijstolie, kokosolie, zonnebloemolie
  • Ketjap manis
  • zout

Bereiding

  1. doe en klein scheutje olie in de pan en wok de kipblokjes gaar en goudbruin
  2. doe de groente erbij en wok deze beetgaar
  3. haal de kipblokjes met de groente uit de pan en bewaar deze in een kom of bord
  4. doe weer een klein scheutje olie in de pan en doe alle rijst erbij
  5. schep de rijst steeds om en maak deze goed los, zodat er geen rijstklonten meer voorkomen
  6. doe een klein scheutje (ongeveer 2 eetlepels) ketjap manis erbij en schep de rijst om totdat de kleur egaal is verdeeld
  7. doe de kip en groente erbij en schep goed door elkaar
  8. even proeven en eventueel zout toevoegen

Variatietips voor de nasi

Voordat je de witte rijst in de pan doet, kun je in de olie nog een of twee gesnipperde knoflookteentjes fruiten tot deze glazig zijn. Ook een uitje mag er bij als extra smaakmaker. Verder is het ook lekker om na de groente met kip uit de pan te hebben gehaald met een klein scheutje olie 2 eieren te roerbakken. Deze haal je vervolgens ook uit de pan, voordat je de rijst erin doet. Als je niet van bruine nasi houdt, kun je de ketjap manis achterwege laten.

Eet smakelijk!
© 2014 - 2024 J1enter, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De bijzondere varianten van rijstDe bijzondere varianten van rijstHet eten van rijst lijkt misschien saai, maar er zijn veel vaiaties mogelijk en wist je dat er veel verschillende soorte…
Rijstgerechten uit andere culturenRijst kennen we al lang, maar de meeste mensen eten rijst op de traditionele manier. Toch zijn er veel rijstgerechten ui…
Gebakken rijst receptenGebakken rijst is wat minder bekend dan de traditionele gekookte rijst, maar absoluut niet minder lekker. Je ziet dan oo…
Sushirijst kokenSushirijst kokenSushi is een veel gegeten gerecht uit Japan. Het bestaat uit een hapje rijst in verschillende vormen met daarbij overige…

Kwarktaart met banaan en MonChoutaart met aardbeienKwarktaart met banaan en MonChoutaart met aardbeienKant en klare pakketten voor kwarktaart kunnen erg handig zijn, maar er gaat niets boven een "ouderwetse" kwarktaart met…
Japanse cheesecake met bramensaus, heerlijke zomerse creatieJapanse cheesecake met bramensaus is niet alleen een heerlijke zomerse creatie maar past ook perfect bij een feestelijke…
J1enter (11 artikelen)
Laatste update: 16-01-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.