Bosbessen kruisbessen gember yoghurt cheesecake, delicious!

Bosbessen kruisbessen gember yoghurt cheesecake is een recept uit Amerika dat men aldaar kent onder de naam Blueberry Gooseberry Ginger Yogurt Cheesecake. Het is een buitengewoon lekkere, decadente romige cheesecake met een vulling die gemaakt wordt met Griekse yoghurt, roomkaas en kruisbessensaus met blauwe bessen daar bovenop. De korst bestaat uit Graham crackers, een typisch Amerikaans tarwe koekje, verrijkt met geconfijte gember, eiwit en boter. Graham crackers zijn bij ons niet of nauwelijks te verkrijgen maar in plaats daarvan kunnen we Verkade Digestive original gebruiken, dat is een vergelijkbaar product en een prima alternatief.
Wanneer u deze cheesecake eenmaal gemaakt en geproefd hebt gaat dit recept zonder enige twijfel tot uw favorieten behoren en andere cheesecakes zullen er slechts met moeite mee kunnen concurreren, terwijl deze weldadig aandoende taart niet moeilijker is om te maken. Belangrijk verschil met een gewone cheesecake is wel dat we de korst bakken, nog zonder de vulling erin.

De kruisbessensaus maken we zelf door de kruisbessen te koken met wat bruine suiker, niet te veel zodat het friszure karakter van de kruisbessen bewaard blijft. Er wordt wat Chia-zaad aan de saus toegevoegd om de saus te binden, Chia-zaden komen van de Chia plant uit Mexico. Deze bijzondere plant behoort tot de Mintfamilie en is verwant aan de Salvia ofwel Salie, het zaad is te koop in natuurvoedingswinkels. Het behoort tot de "superfoods" en is rijk aan Omega-3 vetzuren, Chia-zaden kunt u op allerlei manieren gebruiken, ze worden meestal rauw gegeten in ontbijtgranen, salades, vruchtensappen of yoghurt.

Recept voor Bosbessen kruisbessen gember yoghurt cheesecake

In plaats van Chia-zaad kunt u eventueel ook wat maizena gebruiken. We maken de taart in een aantal stappen, we beginnen met de korst en de kruisbessensaus, daarna maken we de vulling en stellen de taart samen, gebruik een springvorm van 24 cm.

Ingrediënten voor de korst:
  • 300 gram grof gebroken Verkade Digestive tarwekoekjes
  • 50 gram gesmolten roomboter
  • 50 gram gekonfijte gember
  • 20 gram kristalsuiker
  • eiwit van 1 ei
  • snufje kaneel
  • snufje zout

Ingrediënten voor de kruisbessensaus:
  • 300 gram kruisbessen, gewassen en zonder bloemhoofdjes
  • 70 gram bruine suiker
  • 1 eetlepel Chia-zaad of 2 theelepels maizena

Ingrediënten voor de vulling:
  • 500 gram Griekse yoghurt
  • 300 gram roomkaas (Monchou)
  • 6 eetlepels honing
  • 2 theelepels geraspte verse gemberwortel
  • geraspte schil van 1 citroen
  • sap van 1 citroen

Topping:
  • 300 gram verse blauwe bessen
  • muntblaadjes voor de garnering

Bereiding van de korst:
  • Verhit de oven voor op 175 °Celsius, vet de springvorm in met boter,
  • doe de Verkade tarwekoekjes, de gekonfijte gember, suiker, zout en kaneel in de keukenmachine en maal het grof fijn,
  • voeg de gesmolten roomboter en het eiwit toe en maal door totdat beide goed zijn opgenomen,
  • verspreid de kruimels gelijkmatig in de springvorm, druk ze goed aan tegen de wanden en de bodem,
  • bak de korst ongeveer 20 minuten tot zij lichtbruin is, zet de vorm daarna apart zodat de korst af kan koelen.

Bereiding van de kruisbessensaus:
  • Ondertussen doet u de kruisbessen en de bruine suiker in een sauspan en kookt dit 15 minuten op matig vuur,
  • roer regelmatig en plet de meeste kruisbessen met een houten lepel zodat de smaak goed vrij komt,
  • haal de pan van het vuur en voeg de Chia-zaden of de maizena toe om het te binden, laat de saus helemaal afkoelen.

Bereiding van de vulling:
  • doe de Griekse yoghurt en de roomkaas in een kom en meng dit met de mixer op de laagste stand door elkaar,
  • voeg de honing, de geraspte gember, de geraspte citroenschil en het citroensap toe en meng dit erdoor,
  • doe de vulling in de taartkorst, dek het af met folie en zet het geheel in de koelkast tot het tijd is om de taart te serveren,

Afwerken van de taart:
  • vlak voor het serveren verspreid u een flinke laag kruisbessensaus over het taartoppervlak,
  • doe er vervolgens de blauwe bessen op, dat mogen er zo veel zijn als u wilt, klaar is uw taart!

Snij kleine puntjes van de taart want ze is tamelijk machtig, doe er een bolletje vanilleijs bij, dat maakt het helemaal af

Lees verder

© 2014 - 2025 Fijnesteyn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.
Bronnen en referenties
  • Allyskitchen.com
  • Beyondvitality.com
  • Specialtyproduce.com
  • Sumptuousspoonfuls.wordpress.com