Chocoladetaart, Rebecca's Black Bottom Icebox Pie, mmm!!!
Deze Amerikaanse chocoladetaart is ongetwijfeld een van 's werelds lekkerste taarten en binnen de chocoladetaartfamilie zijn er maar weinig anderen die zo rijk van smaak en textuur zijn als deze, alleen in de verfijnde Franse keuken vinden we een recept terug met hetzelfde raffinement. De taart is niet moeilijk om te maken en ze hoeft niet gebakken te worden in de oven, ze dient alleen goed gekoeld te worden. Met haar rijke crème vulling, roomtopping en een "smelt in de mond" korstje is dit de taart waarmee u zelfs uw meest verwende gasten een onvergetelijke ervaring bezorgt, kom, we gaan aan de slag!
Fantasievolle chocoladekunst
Zoals u aan de verschillende afbeeldingen kunt zien kunt u naar hartenlust variëren bij de afwerking van deze taart, maak van de decoratie uw eigen fantasievolle chocoladetaart kunststukje door voor de garnering gebroken hazelnoten te gebruiken, giet er wat chocoladesaus overheen, garneer met een enkel vruchtje en opgespoten room of werk met chocoladeschaafsel en nootjes.
We gebruiken voor het deegkorstje chocolade koekjes, een type dat heel geschikt is is LU scholiertje puur, het koekje hiervan heeft de juiste structuur en de hoeveelheid chocolade per koekje is prima geschikt voor ons doel, u kunt ook het Verkade Digestive chocolade koekje gebruiken of een vergelijkbaar alternatief. In het oorspronkelijke recept worden Nabisco Famous Chocolate Wafers gebruikt maar dit typisch Amerikaanse merk is hier niet te koop.
Rum
In het recept wordt een scheutje donkere rum verwerkt maar u kunt dit natuurlijk ook vervangen door rum essence zonder alcohol.
Ingrediënten voor de deegkorst:
- 250 gram chocolade koekjes
- 120 gram gesmolten roomboter
Ingrediënten voor de vulling:
- 135 gram suiker
- 40 gram maizena
- 4 eierdooiers
- ½ liter volle melk
- 120 gram pure chocolade
- 1 eetlepel donkere rum
- 2 zakjes vanillesuiker
Voor de topping:
- 500 ml slagroom
- 50 gram suiker voor in de slagroom
- 50 gram gebroken hazelnoten
- schaafsel van pure chocolade voor de garnering
Voor alle duidelijkheid
Voor alle duidelijkheid: deze taart hoeft dus niet gebakken te worden in de oven, het deeg dat we maken is vergelijkbaar met het koekjesdeeg dat gebruikt wordt in de meeste cheesecakes. We gebruiken voor het gemak wel een licht ingevette springvorm.
Bereiding van het deeg:
- Maal de chocoladekoekjes in een keukenmachine kort fijn tot een korrelige zandstructuur ontstaat,
- smelt de boter in een steelpannetje en meng de gesmolten boter door de gemalen chocoladekoekjes,
- druk dit mengsel stevig op de bodem en tegen de randen van de licht ingevette springvorm,
- zet de vorm met inhoud nu een half uur in de koelkast.
Bereiding van de vulling:
- Roer de maizena door de suiker in een ruime pan,
- mix de eierdooiers en de melk goed door elkaar heen in een kom,
- klop het dooier-melkmengsel door het suiker-maizenamengsel in de pan,
- verhit het geheel op matig vuur onder voortdurend roeren 10 tot 15 minuten tot het mengsel dik wordt,
- let op: het mengsel moet tegen de kook aan zijn maar mag niet koken want dan gaan de eieren schiften,
- verwijder het mengsel van het vuur als het voldoende dik is geworden,
- smelt de chocolade au-bain Marie of in de magnetron,
- roer de gesmolten chocolade, de rum en de vanillesuiker door de verdikte eier-, suiker-, melk-, maizenavulling,
- giet de warme vulling op de deegkorst en dek onmiddellijk af met plastic folie om te voorkomen dat zich een film vormt,
- zet de taart als zij enigszins is afgekoeld 8 tot 24 uur in de koelkast,
- haal de taart daarna voorzichtig uit de springvorm door eerst met een mes de rand los te snijden.
Bereiding van de topping
- Klop de slagroom met de suiker vlak voor het serveren tot zich zachte pieken vormen,
- gebruik eventueel een zakje klopvast zodat de room langer stevig blijft indien u de taart niet in een keer op wilt maken,
- spreidt de room uit over de taart en garneer met pure chocoladeschaafsel en gebroken noten, klaar!
Weetjes over chocolade
Chocolade wordt gemaakt van de zaden van de cacaoboom, deze zaden groeien dicht tegen de stam van de boom binnen in een fraai gekleurd vruchtomhulsel. De cacaoboom is inheems in Latijns-Amerika. Het woord chocolade komt van het Azteekse woord “xocoatl” dat "bitter water" betekent, de Azteken brouwden al in een ver verleden een chocoladedrank van de cacao zaden.
Deze drank was scherp en bitter en staat in schril contrast tot de melkachtige zoete chocolade die wij tegenwoordig consumeren.
De Azteekse keizer Montezuma zou zo'n 50 kopjes per dag gedronken hebben van de chocoladedrank. De Latijnse naam van de cacaoboom, Theobroma cacao, betekent "voedsel voor de goden". De Azteken geloofden dat de god Quetzalcoatl de cacaoboom hoog in de bergen had ontdekt te midden van ander voedsel. De Maya's geloofden dat de cacaoboom oorspronkelijk alleen aan de goden toebehoorde en dat de goden deze boom aan de mens hadden geschonken. Zowel de Azteken als de Maya's beschouwden de cacaodrank als heilig en gebruikten het voor gewijde rituelen bij geboortes, huwelijken en begrafenissen.
Chocoladeverslaving
De stof Theobromine in chocolade heeft een positief effect op het serotonine gehalte in het brein en veroorzaakt daardoor vrijwel onmiddellijk een gevoel van welbehagen wanneer het door de slijmvliezen in de mond in het bloed wordt opgenomen, nu weet u ook gelijk waar u uw chocoladeverslaving aan te danken hebt.
Soldatenrantsoen
Alcohol gefermenteerd uit de pulp van de schors van de cacaoboom werd al rond 1400 voor Christus geconsumeerd in Zuid-Amerika. Cacao was in de Pre-Columbiaanse Mesoamerikaanse beschaving zo waardevol dat het als betaalmiddel werd gebruikt en in de Amerikaanse burgeroorlog en later in de tweede wereldoorlog maakte het deel uit van het soldaten rantsoen.
Vandaag de dag is er veel te doen om chocolade, het wordt tijd dat de arme cacaoboeren een eerlijke prijs krijgen voor hun product, onder andere de organisatie Oxfam Novib besteed hier veel aandacht aan, koop "fair trade" chocolade voor uw taart!
Lees verder