Chocolademousse met stukjes en chocolademoussetaart
Chocolademousse is een van de populairste toetjes in Nederland. Dit oorspronkelijk Franse gerecht kent vele variaties. Dit gerecht met stukjes chocolade zal het perfecte toetje zijn voor elke gelegenheid. Het is een erg makkelijk recept dat neer komt op het opkloppen van eiwit en daaraan chocolade toevoegen. Voor de chocoladetaart wordt de chocolademousse tussen twee taartlagen verspreidt.
Wat is chocolademousse?
Chocolademousse is een luchtig dessert bestaande uit chocolade en opgeklopte eieren. Dit populaire oorspronkelijk Franse gerecht kan op veel verschillende manieren worden bereid. Met pure, melk of witte chocolade of door er bijvoorbeeld een likeur aan toe te voegen. Ook is het erg lekker om chocolademousse te combineren met vers fruit zoals aardbeien of frambozen. Chocolademousse zal altijd het lekkerste troostvoer blijven.
Chocolademousse
Benodigdheden
- 200 gram pure chocolade
- 3 eiwitten
- 2 eierdooiers
- 150 gram slagroom
Bereidingswijze
Klop de slagroom in een kom totdat het luchtig en stevig is. Klop daarna in een andere kom de eiwitten op de hoogste stand stijf. Zorg er voor dat de bak vetvrij is anders worden de eiwitten niet stijf. Ook is het het handigste om de kom even in de koelkast te zetten voor gebruik of even onder de koude kraan te houden en droog te maken zodat de kom koud is.
Breek de chocolade in stukjes en smelt het au bain marie. Zorg er voor dat de chocolade niet helemaal gesmolten is en er nog kleine stukjes in zitten. Voeg de eierdooiers toe aan de gesmolten chocolade. De gesmolten chocolademousse moet eerst wel iets zijn afgekoeld anders zal er een waterig laagje onder de chocolademousse ontstaan.
Meng de chocolade met de stijfgeklopte eiwitten. Doe dit niet in een keer maar meng steeds ongeveer een derde van de chocolade bij het eiwit. Het beste kan je dit doen met een spatel want wanneer je dit gaat mixen zal de luchtigheid uit de chocolademousse gaan. Er moet wel stevig geroerd worden anders zal de chocolade aan de onderkant van de kom een grote klont vormen. Voeg daarna de opgeklopte slagroom toe.
Verdeel de chocolademousse over verschillende bakjes en zet ze in de koelkast zodat ze op kunnen stijven. De chocolademousse kan nog afgewerkt worden met bijvoorbeeld gesmolten chocolade of chocoladeschilfers.
Bewaren
Maximaal 48 uur in de koelkast.
Chocolademoussetaart
Helemaal gek op deze chocolademousse? je kan hem bij speciale gelegenheden ook gebruiken voor vulling van een taart. Het lekkerste is het wanneer het wordt gebruikt als vulling bij een chocoladetaart.
Extra benodigdheden
225 g zelfrijzend bakmeel
4 eetlepels cacaopoeder
zout
175 g witte basterdsuiker
100 g boter
1 tabletten pure chocolade 72% (a 100 g), grof gehakt
1 blikje gecondenseerde melk (ongeveer 400 gram)
2 eieren, losgeklopt
Bereidingswijze
Warm de over voor op 175 °C. Bekleed een springvorm met bakpapier. Zeef het bakmeel, de cacao en een mespunt zout in een kom.
Doe in een pan de suiker, boter, de pure chocolade en 100 ml kokend water. Voeg hier de melk aan toe en verwarm het al roerend totdat het geheel een gladde massa wordt. Voeg het mengsel toe aan het bakmeel in de kom en roer het totdat het een stevig geheel wordt. Roer de eieren erdoor en schenk het mengsel in de springvorm. Bak het dan ongeveer 55 minuten in het midden van de oven.
Maak nu de chocolademousse volgens bovenstaande recept.
De taart is gaar wanneer je een sateprikker in het midden van de taart stopt en hij er schoon uit komt. Neem de taart uit de oven en laat hem ongeveer een half uur afkoelen. Haal de taart uit de vorm en snijd hem doormidden. Bestrijk een helft met de chocolademousse en leg de andere helft er bovenop. Laat de taart nog minimaal een uur in de koelkast staan.
Bewaren
Maximaal 48 uur in de koelkast.
Pas op
Deze recepten bevatten rauwe eieren en kunnen dus beter niet gegeten worden door zwangere vrouwen in verband met mogelijke salmonella besmetting. De eiwitten zouden vervangen kunnen worden door gepasteuriseerd vloeibaar eiwit.
Lees verder