Chocolademousse met stukjes en chocolademoussetaart

Chocolademousse met stukjes en chocolademoussetaart Chocolademousse is een van de populairste toetjes in Nederland. Dit oorspronkelijk Franse gerecht kent vele variaties. Dit gerecht met stukjes chocolade zal het perfecte toetje zijn voor elke gelegenheid. Het is een erg makkelijk recept dat neer komt op het opkloppen van eiwit en daaraan chocolade toevoegen. Voor de chocoladetaart wordt de chocolademousse tussen twee taartlagen verspreidt.

Wat is chocolademousse?

Chocolademousse is een luchtig dessert bestaande uit chocolade en opgeklopte eieren. Dit populaire oorspronkelijk Franse gerecht kan op veel verschillende manieren worden bereid. Met pure, melk of witte chocolade of door er bijvoorbeeld een likeur aan toe te voegen. Ook is het erg lekker om chocolademousse te combineren met vers fruit zoals aardbeien of frambozen. Chocolademousse zal altijd het lekkerste troostvoer blijven.

Chocolademousse

Benodigdheden

  • 200 gram pure chocolade
  • 3 eiwitten
  • 2 eierdooiers
  • 150 gram slagroom

Bereidingswijze

Klop de slagroom in een kom totdat het luchtig en stevig is. Klop daarna in een andere kom de eiwitten op de hoogste stand stijf. Zorg er voor dat de bak vetvrij is anders worden de eiwitten niet stijf. Ook is het het handigste om de kom even in de koelkast te zetten voor gebruik of even onder de koude kraan te houden en droog te maken zodat de kom koud is.

Breek de chocolade in stukjes en smelt het au bain marie. Zorg er voor dat de chocolade niet helemaal gesmolten is en er nog kleine stukjes in zitten. Voeg de eierdooiers toe aan de gesmolten chocolade. De gesmolten chocolademousse moet eerst wel iets zijn afgekoeld anders zal er een waterig laagje onder de chocolademousse ontstaan.

Meng de chocolade met de stijfgeklopte eiwitten. Doe dit niet in een keer maar meng steeds ongeveer een derde van de chocolade bij het eiwit. Het beste kan je dit doen met een spatel want wanneer je dit gaat mixen zal de luchtigheid uit de chocolademousse gaan. Er moet wel stevig geroerd worden anders zal de chocolade aan de onderkant van de kom een grote klont vormen. Voeg daarna de opgeklopte slagroom toe.

Verdeel de chocolademousse over verschillende bakjes en zet ze in de koelkast zodat ze op kunnen stijven. De chocolademousse kan nog afgewerkt worden met bijvoorbeeld gesmolten chocolade of chocoladeschilfers.

Bewaren

Maximaal 48 uur in de koelkast.

Chocolademoussetaart

Helemaal gek op deze chocolademousse? je kan hem bij speciale gelegenheden ook gebruiken voor vulling van een taart. Het lekkerste is het wanneer het wordt gebruikt als vulling bij een chocoladetaart.

Extra benodigdheden

225 g zelfrijzend bakmeel
4 eetlepels cacaopoeder
zout
175 g witte basterdsuiker
100 g boter
1 tabletten pure chocolade 72% (a 100 g), grof gehakt
1 blikje gecondenseerde melk (ongeveer 400 gram)
2 eieren, losgeklopt

Bereidingswijze

Warm de over voor op 175 °C. Bekleed een springvorm met bakpapier. Zeef het bakmeel, de cacao en een mespunt zout in een kom.

Doe in een pan de suiker, boter, de pure chocolade en 100 ml kokend water. Voeg hier de melk aan toe en verwarm het al roerend totdat het geheel een gladde massa wordt. Voeg het mengsel toe aan het bakmeel in de kom en roer het totdat het een stevig geheel wordt. Roer de eieren erdoor en schenk het mengsel in de springvorm. Bak het dan ongeveer 55 minuten in het midden van de oven.

Maak nu de chocolademousse volgens bovenstaande recept.
De taart is gaar wanneer je een sateprikker in het midden van de taart stopt en hij er schoon uit komt. Neem de taart uit de oven en laat hem ongeveer een half uur afkoelen. Haal de taart uit de vorm en snijd hem doormidden. Bestrijk een helft met de chocolademousse en leg de andere helft er bovenop. Laat de taart nog minimaal een uur in de koelkast staan.

Bewaren

Maximaal 48 uur in de koelkast.

Pas op

Deze recepten bevatten rauwe eieren en kunnen dus beter niet gegeten worden door zwangere vrouwen in verband met mogelijke salmonella besmetting. De eiwitten zouden vervangen kunnen worden door gepasteuriseerd vloeibaar eiwit.

Lees verder

© 2014 - 2024 Sanj, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chocolademousse: klassiek recept en luchtige variantDe klassieke chocolademousse -of simpelweg “chocomousse”- wordt gemaakt met eigeel en soms ook boter, maar je kan ook vo…
Chocola, chocola en nog eens chocolaBen je dol op chocolade, maar ben je niet zo'n keukenprinses en mislukken jouw baksels vaak? Wil je toch zelf iets op ta…
Recept: chique chocoladetaartZoek je een makkelijk recept voor een chique chocoladetaart, dan is dit het juiste recept! Qua vullingen zijn er veel co…
Chocoladetaart maken voor dummiesChocoladetaart maken voor dummiesBen je een dummy in het maken van taarten, dan is deze taart misschien wel de oplossing voor jou. Er komt geen oven aan…

Bosbessen kruisbessen gember yoghurt cheesecake, delicious!Bosbessen kruisbessen gember yoghurt cheesecake is een recept uit Amerika dat men aldaar kent onder de naam Blueberry Go…
Recepten voor eenvoudige, maar indrukwekkende taartenRecepten voor eenvoudige, maar indrukwekkende taartenHet maken en bakken van een smaakvolle en indrukwekkende taart is voor iedereen mogelijk mits je er maar even rustig de…
Bronnen en referenties
Sanj (108 artikelen)
Laatste update: 29-07-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.