Cake & gebak: als tussendoortje of als indrukwekkend dessert

Cake & gebak: als tussendoortje of als indrukwekkend dessert Het serveren van cake, gebak en andere zoetigheden is iets wat men vaak alleen doet bij feestelijke gelegenheden of als er iemand te gast is. Maar waarom zou je niet eens wat vaker de keuken induiken en de familie verassen met een lekkere taart op een doordeweekse dag of een opvallend dessert na een gewone maaltijd? Het maken van zoetigheden is vaak weinig arbeidsintensief en kost alleen tijd omdat je creatie enige tijd in de oven moet, maar de geuren die tijdens het bakken vrij komen zijn het wachten vaak meer dan waard.

Inhoud


Smeltende chocoladecake

Deze chocoladecakejes zijn indrukwekkend door hun kern van vloeibare chocolade die zichtbaar wordt zodra je hem opensnijdt. De cakejes zijn heerlijk als lekkernij bij de koffie maar ook indrukwekkend als toetje na een doordeweekse maaltijd en tevens een ware traktatie voor chocoladeliefhebbers!

Ingrediënten - Voor 6 cakejes
  • 200 gram pure chocolade, in stukken
  • 25 gram zachte boter
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 3 grote eieren
  • 25 gram bloem
  • 6 cake - of muffin vormen

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200°C (traditionele oven) of 180°C (hete lucht). Breng een pan met water aan de kook, zet hier een kom in en smelt de chocolade door deze al roerende te verwarmen - deze manier van verwarmen wordt ook wel au-bain marie genoemd -. Haal de kom uit de pan zodra deze is gesmolten. Doe de boter en basterdsuiker in een andere kom en klop dit tot een romige massa. Klop vervolgens de eieren 1 voor 1 door het boter/suikermengsel. Voeg vervolgens de bloem en een mespunt zout toe aan het mengsel en roer goed door. Roer als laatste de gesmolten chocolade door het mengsel en schep het beslag in de vormen.

Bak de cakejes in 10 tot 15 minuten gaar en houd ze tijdens het bakken goed in de gaten. Controleer regelmatig of de kern nog vloeibaar is door er een satéprikker in te steken. Als deze er 'nat' uitkomt is de kern nog vloeibaar. Serveer de cakejes na het bakken meteen en - indien gewenst - kun je ze garneren met een bolletje ijs of diverse soorten rood fruit zoals aardbeien.

Chocoladetaart met walnoten

Dat chocolade en noten een goede combinatie vormen blijkt wel uit de vele bonbons die gevuld of gedecoreerd zijn met noten. Geef eens een andere draai aan de bekende chocoladetaart door walnoten toe te voegen.

Ingrediënten - Voor +/- 10 stukken taart
  • 150 gram zachte boter
  • 150 gram pure chocolade, (minimaal 70% cacao) in stukken
  • 3 eieren
  • 150 gram donkere basterdsuiker
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 eetlepel paneermeel
  • 125 gram walnoten
  • Poedersuiker
  • Springvorm, diameter 24 cm.

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200°C (traditionele oven) of 180°C (hete lucht). Vet de springvorm in met boter en bestrooi met het paneermeel. Hak ongeveer 75 gram van de walnoten fijn - bij voorkeur in een keukenmachine - en bewaar de rest voor de garnering van de taart. Doe de boter in de pan en laat deze smelten, voeg vervolgens de chocolade toe en roer tot deze volledig is gesmolten. Haal de pan van het vuur en laat het chocolademengsel iets afkoelen. Klop vervolgens de eieren 1 voor 1 door het lauwe chocolademengsel, voeg de suiker toe plus een mespuntje zout en klop het geheel goed door elkaar. Voeg als laatste de bloem toe en spatel het geheel luchtig door elkaar.

Schep het beslag in de springvorm en verdeel de walnoten over de bovenkant van de taart. Bak de taart vervolgens in het midden van de oven in ongeveer 25 minuten gaar. Om te controleren of de taart aan de binnenkant gaar is steek je een satéprikker in het midden van de taart, als deze er schoon en droog uitkomt is de taart gaar. Laat de taart na het bakken afkoelen op een rooster, verwijder de vorm als de taart is afgekoeld en bestrooi de taart met wat poedersuiker.

Zachte appeltaart met abrikozenjam

Iedereen kent wel een variant op de welbekende appeltaart waarbij met name krenten en rozijnen veel gebruikt worden. Wil je eens echt een andere appeltaart op tafel zetten combineer de ietwat zurige goudrenetten dan met de zoetheid van abrikozenjam, gegarandeerd een succes.

Ingrediënten - Voor +/- 10 stukken taart
  • 1 eetlepel paneermeel
  • 1 citroen
  • 3 appels, goudrenetten
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 150 gram cakemeel
  • 3 eieren
  • 150 gram zachte boter
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 3 eetlepels abrikozenjam
  • springvorm, diameter 23 cm.

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 160°C (traditionele oven) of 140°C (hete lucht) en vet in de tussentijd de springvorm in met boter en bestrooi licht met het paneermeel. Was de schil van de citroen goed schoon en rasp deze. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in +/- 12 partjes per appel. Doe de appels in een kom en meng ze met een ½ theelepel citroensap, de theelepel kaneel en de zakjes vanillesuiker.

Doe de (zachte) boter en suiker in een kom en klop dit met een mixer tot een luchtig geheel. Klop vervolgens de eieren 1 voor 1 door het botermengsel en spatel het cakemeel schep voor schep door het beslag. Giet het beslag in de springvorm en strijk de bovenkant zo goed mogelijk glad. Verdeel de gesuikerde appelpartjes netjes over de bovenkant van het beslag en bak de taart in het midden van de oven in ongeveer 60 minuten goudbruin en gaat. Laat de taart na het bakken een minuut of 10 tot 15 afkoelen op een rooster.

Begin - als de taart staat af te koelen - aan het maken van de abrikozengelei door de jam samen met het water te verwarmen in een pan. Strijk de jam vervolgens met een kwastje over de - nog warme - appels, haal de taart uit de vorm en laat rustig verder afkoelen op een rooster.

Tarte Tatin

De Tarte Tatin werd per ongeluk gemaakt door de twee Franse zussen Stéphanie en Caroline Tatin en bleek een regelrechte hit. Ondanks dat het originele recept werd gemaakt met appels kan de vulling van de Tarte Tatin variëren.

Ingrediënten - Voor +/- 6 stukken taart
  • 5 appels, Jonagold
  • 100 gram suiker
  • 100 gram boter

Deeg

  • 150 gram bloem
  • 75 gram boter
  • 1 eetlepel suiker
  • ½ glas water
  • Ovenbestendige steelpan, diameter 16 cm

Bereidingswijze

Begin bij het maken van een Tarte Tatin met het maken van het deeg aangezien dit nog enige tijd moet rusten voor je het verder kunt bewerken. Zeef de bloem in een kom, voeg de suiker en de in stukken gesneden boter hier aan toe. Kneed het geheel, onder toevoeging van een ½ glas water tot een koel en soepel deeg. Vorm vervolgens een bal van het deeg, leg deze in een kom en dek de kom af met een (thee)doek. Zet de kom vervolgens 20 minuten weg op een koele plaats - liever niet in de koelkast aangezien dat te koud is - zodat het kan rusten.

Verwarm vervolgens de oven voor op 220°C (traditionele oven) of 200°C (hete lucht) en schil in de tussentijd de appels. Boor de klokhuizen eruit, snijd de appels door de helft en snijd de halve appels vervolgens in mooie, niet al te dikke, plakken. Doe vervolgens de suiker in een pan en smelt deze op hoog vuur tot deze bruin en stroperig wordt - ook wel karamelliseren genoemd - en voeg vervolgens (voorzichtig!) de boter toe. Roer de boter en suiker goed door elkaar, haal de pan van het vuur en leg de plakken appel dakpansgewijs op de suiker. Pas hierbij op dat je niet in aanraking komt met de gesmolten - en zeer warme (!) - suiker.

Haal het deeg vervolgens uit de kom, strooi wat bloem op het aanrecht en rol het deeg uit tot een lap die ruim over de bovenkant van de steelpan past. Leg de lap deeg voorzichtig over de bovenkant van de steelpan en rol de randen naar binnen toe op zodat er geen deeg meer buiten de pan hangt. Zorg er tevens voor dat het deeg de appels volledig bedekt om aanbranden van de appels te voorkomen. Zet de steelpan vervolgens in het midden van de oven en laat de taart in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar worden.

Haal de steelpan na het bakken uit de oven en laat de taart een klein beetje afkoelen zodat deze wat steviger wordt. Zet vervolgens een bord of schaal op de bovenkant van de steelpan en draai de pan in één beweging om. De taart zal nu met de onderkant boven liggen, vandaar dat het van belang is de appels netjes te stapelen aan het begin van het proces. Mocht er veel karamel in de pan blijven zitten dan kun je deze nog een keer voorzichtig verwarmen op een laag vuur en deze over de appels strijken met een kwast.

Frambozen Charlotte

Een frambozen Charlotte is een zeer eenvoudige pudding om te maken maar ziet er door de manier waarop ze wordt gepresenteerd indrukwekkend en feestelijk uit.

Ingrediënten - voor +/- 10 stukken taart
  • 500 gram frambozen
  • 250 ml. slagroom
  • 3 eetlepels suiker
  • 4 blaadjes gelatine
  • ½ beker Griekse yoghurt, +/- 250 gram
  • 2 pakjes lange vingers
  • Poedersuiker
  • Pan of hoge taartvorm, diameter 14 cm.
  • Een mooi (gekleurd) lint

Bereidingswijze

Week de gelatine voor 5 minuten in een kom met koud water en prak in de tussentijd de helft van de frambozen tot een zo fijn mogelijke puree. Bewaar de andere helft van de frambozen om de pudding in een later stadium mee te garneren. Schep 2 flinke eetlepels frambozenpuree in een pan en verwarm dit tot het kookt. Haal vervolgens de gelatine uit het water, knijp deze goed uit en voeg toe aan de warme frambozenpuree. Roer de gelatine door het mengsel tot deze volledig is opgelost en haal de pan vervolgens van het vuur. Doe de slagroom in een kom en klop deze met de mixer stijf. Spatel vervolgens voorzichtig de yoghurt en de warme én koude frambozenpuree door het mengsel waarbij je probeert het geheel zo luchtig mogelijk te houden. Schep het slagroom/frambozenmengsel vervolgens in een hoge pan of taartvorm en laat de pudding minimaal 3 uur in de koelkast opstijven.

Stort de pudding - als deze volledig stijf is - op een bord en bekleed de zijkant met lange vingers. Bind vervolgens het lint om de buitenkant van de pudding zodat de lange vingers op hun plaats blijven én de taart een extra feestelijk tintje krijgt. Verdeel de resterende frambozen over de bovenkant van de pudding en bestrooi met een klein beetje poedersuiker.

Chocoladecake-rol met vers fruit

Door de cake op te rollen kun je deze op een bijzondere manier presenteren en zal hij zeker de aandacht trekken bij de koffie of als dessert.

Ingrediënten - Voor +/- 10 personen
  • 3 eieren
  • 75 gram suiker
  • 60 gram bloem
  • 1,5 eetlepel maïzena
  • 2 eetlepels cacaopoeder

Vulling

  • 250 ml. slagroom
  • 1 zakje klopfix (van Dr. Oetker)
  • 1 eetlepel suiker
  • Vers fruit naar keuze; aardbeien, frambozen, rode- of blauwe bessen etc.
  • Poedersuiker

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 175°C (traditionele oven) of 155°C (hete lucht). Begin met het splitsen (1) van de eieren waarbij je zowel het eigeel als het eiwit opvangt in aparte kommen. Voeg vervolgens ¾ deel van de suiker toe aan het eiwit en klop deze met een mixer tot stijven pieken (2). Voeg het resterende deel van de suiker toe aan het eigeel en klop dit tot een romig lichtgeel geheel. Giet het eigeel vervolgens bij het eiwit en spatel dit luchtig door elkaar. Zeef vervolgens de bloem, maizena en het cacaopoeder boven het mengsel en schep wederom luchtig door elkaar.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en giet het beslag hierop. Strijk het beslag vervolgens in de vorm van een rechthoek met een dikte van minimaal 1 en maximaal 2 centimeter. Bak de cake in ongeveer 15 minuten gaar en laat deze vervolgens 10 tot 15 minuten afkoelen. Rol de plak cake als deze voldoende is afgekoeld, met behulp van het bakpapier, heel voorzichtig op en wikkel vervolgens in huishoudfolie. Wikkel de folie niet te strak, er mag best wat ruimte zitten in het midden van de cake aangezien hier de vulling nog komt, en laat de cake-rol volledig koud worden.

Klop - terwijl de cake-rol afkoelt - de slagroom samen met de klopfix (3) stijf in een kom en was het fruit dat je wilt gebruiken grondig. Rol de cake vervolgens voorzichtig uit - strijk hem niet glad, dan zal deze breken! - en verdeel de slagroom gelijkmatig over de cake. Druk het fruit voorzichtig in de room en bestrijk - indien gewenst - nogmaals met een laag slagroom. Rol de cake weer voorzichtig op, wikkel hem in huishoudfolie en laat de rol minimaal 1 uur opstijven in de koelkast. Snijd voor het serveren de 'lelijke' randen van het uiteinde van de cake-rol en garneer indien gewenst met wat vers fruit of een bolletje ijs.

Toelichting
(1) Het splitsen van eieren doe je door het ei voorzichtig door midden te breken en de dooier vervolgens van de ene helft van de eierschaal in de andere helft te laten 'glijden'. Tijdens het overbrengen van de dooier laat je het eiwit hierbij voorzichtig tussen de eierschalen doorlopen en vangt deze op in een kom. Als al het eiwit uit het ei is doe je de dooier simpelweg in een andere kom.
(2) Eiwitten hebben de vervelende eigenschap niet op te willen stijven als de kom of mixer die wordt gebruikt nog enige sporen van vet bevatten. Kom je na enige tijd kloppen tot de conclusie dat je eiwitten niet stijf willen worden, begin dan opnieuw en was zowel de kom als de mixer grondig af met de hand.
(3) Klopfix heeft de eigenschap geklopte room langer stijf te houden. Door klopfix te gebruiken voorkom je dat de slagroom - en dus de cake-rol - slap wordt en uit elkaar valt bij het serveren.

Lees verder

© 2014 - 2024 Marjolijnr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tarte Tatin, omgedraaid appeltaartjeTarte Tatin, omgedraaid appeltaartjeZin in appeltaart? Maak dan eens Tarte Tatin. Dit omgedraaide appeltaartje is heel makkelijk te maken. Lekker voor bij d…
Drie variërende cake receptenDrie variërende cake receptenWaar ze in het Engels het woord cake gebruiken om zo ongeveer alle soorten taart en gebak te omschrijven, hebben we in N…
Australische recepten, gebakGebak is eigenlijk heel internationaal, alleen met dat verschil dat ieder land zijn eigen specialiteit heeft. Zo heeft D…
Cake, lekker en eenvoudigCake, lekker en eenvoudigEr gaat niets boven eigen gebakken cake, hoe eenvoudig dan ook. De cake in de winkel plakt meestal aan de folie, heeft e…

Recepten voor simpele desserts en indrukwekkende nagerechtenRecepten voor simpele desserts en indrukwekkende nagerechtenVoor veel mensen is het laatste deel van de maaltijd - het dessert - het hoogtepunt van de maaltijd en of je nu een sjie…
Braadstukken; heerlijke recepten voor een stevige maaltijdBraadstukken; heerlijke recepten voor een stevige maaltijdAls je eens iets anders op tafel wilt zetten tijdens een etentje of een uitgebreide maaltijd met het gezin kun je overwe…
Bronnen en referenties
Marjolijnr (218 artikelen)
Laatste update: 09-02-2020
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.