Tarte Tatin, omgedraaid appeltaartje

Tarte Tatin, omgedraaid appeltaartje Zin in appeltaart? Maak dan eens Tarte Tatin. Dit omgedraaide appeltaartje is heel makkelijk te maken. Lekker voor bij de koffie of als warm toetje met een bolletje ijs.

Appels op het vuur

Het verhaal gaat dat Tarte Tatin is ontstaan door een foutje van de gezusters Tatin. Zij waren in hun restaurant bezig appeltaart te maken. Maar door de drukte hadden ze de appeltjes te lang op het vuur laten staan. Ze waren aangebrand. In een poging het gerecht te redden, bedekte een van de zussen het met een lap deeg, en zette het met pan en al in de oven. Deze 'omgedraaide appeltaart' werd een groot succes. Tarte Tatin is nog altijd een van de populairste Franse toetjes.

Benodigdheden (voor 4 personen)

  • 4 appels (goudreinetten of golden delicious)
  • pakje bladerdeeg
  • boter
  • suiker
  • kaneel


Bereiding

Snij de appels in schijfjes. Laat 4 plakjes bladerdeeg ontdooien en maak er één lap van. Verwarm de oven voor op 200°. Smoor in een koekenpan de appelschijfjes iin een flinke klont boter. Besprenkel met suiker (naar smaak) en kaneel en laat de appelschijfjes carameliseren. Heb je een gietijzeren koekenpan (met een gietijzeren steel!) leg de lap bladerdeeg er overheen. Vouw het deeg dat over de rand hangt naar binnen. Geen gietijzeren koekenpan, schep de gesmoorde appeltjes dan over in een bakvorm of ovenschaal en bedek ze met het deeg. Zet de pan, bakvorm of ovenschaal in de oven en laat 15 tot 20 minuten bakken. Stort het taartje voorzichtig op een bord en snij hem in 4 punten.

Alternatieve Tarte Tatin

Je kunt dit taartje ook maken met andere vruchten, zoals peren, perziken of pruimen. Lekker warm met een bolletje vanilleijs of volvette crème fraiche.
© 2007 - 2021 Kooitje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lekker anders, Franse TartesIedereen die wel eens in Frankrijk is geweest herinnert zich wel de lekkere taarten, gebakjes en broodjes van de bakkers…
Appeltaart extraAppeltaart extraAppeltaart is al sinds jaar en dag populair. De appeltaart ontbreekt zelden daar waar de taarten het feestje opvrolijken…
Overheerlijke appeltaartEr gaat niets boven zelfgemaakte appeltaart, en zeker niets boven deze versie. Over de hele wereld wordt wel appeltaart…
Cake & gebak: als tussendoortje of als indrukwekkend dessertCake & gebak: als tussendoortje of als indrukwekkend dessertHet serveren van cake, gebak en andere zoetigheden is iets wat men vaak alleen doet bij feestelijke gelegenheden of als…

De zak van Sinterklaas; lekkernijHet is al weer bijna zover, pakjesavond. Vanaf het moment dat de goede Sint zijn intrede doet in ons land, verkeren de k…
Recepten met moppenWeesp, Den Haag, Het Gooi, ze hebben allemaal hun eigen mop. Ongetwijfeld zullen er ook moppen zijn om over te lachen. O…
Kooitje (17 artikelen)
Laatste update: 06-12-2007
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Schrijf mee!