Makkelijke recepten voor het bakken van koekjes
Het bakken van je eigen koekjes is niet alleen ontzettend leuk - én lekker - om te doen maar biedt je tevens de mogelijkheid om de ingrediënten naar eigen smaak en inzicht aan te passen waardoor je met een aantal simpele basisrecepten eindeloos kunt variëren. Tevens heb je voor het bereiden van de meeste recepten geen arsenaal aan keukenapparatuur nodig aangezien je met je (schone!) blote handen en/of een mixer al een heel eind komt.
Inhoud
Chocolade-pecan koekjes
Door de pecannoten krijgen deze simpele chocoladekoekjes een bijzonder en lekkere twist.
Ingrediënten - Voor +/- 25 koekjes
- 150 gram zachte boter
- 100 gram rietsuiker
- 1 ei, losgeklopt
- ½ theelepel nootmuskaat
- 1 eetlepel cacaopoeder
- 125 gram zelfrijzend bakmeel
- 50 gram pure chocolade, gehakt
- 60 gram pecannoten
- Mespunt zout
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180° (traditionele oven) of 160°C (hete lucht). Doe de boter en suiker samen in een kom en klopt dit met een mixer tot een romige massa. Voeg vervolgens het (los geklopte) ei, de nootmuskaat en het cacaopoeder toe en zeef het bakpoeder boven de kom. Voeg als laatste een mespuntje zout toe en kneed alle ingrediënten tot een soepel beslag. Hak de chocolade in grove stukken, voeg toe aan het deeg en kneed alles nog een keer goed door.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg kleine hoopjes deeg - ter grootte van een walnoot - op de plaat en houd hierbij voldoende afstand tussen de koekjes. Leg er een pecannoot bovenop, druk deze voorzichtig aan en bak de koekjes in ongeveer 20 minuten gaar in de oven. Laat de koekjes na het bakken afkoelen op de plaat.
Twee kleuren koekjes
Een simpel koekje bestaande uit vanille en chocolade die je eventueel naar eigen inzicht kunt decoreren.
Ingrediënten - Voor +/- 15 koekjes
- 200 gram bloem
- 75 gram suiker
- 100 gram zachte boter
- 1 eidooier
- ½ ei, losgeklopt
- 1 flinke eetlepel cacaopoeder
- Mespunt zout
Bereidingswijze
Zeef de bloem in een kom, voeg de suiker en het mespuntje zout toe en meng alles door elkaar. Voeg vervolgens de stukjes zachte boter en het halve (los geklopte) ei toe en meng alle ingrediënten tot een soepel en samenhangend deeg. Verdeel het deeg hierna in twee porties en voeg aan 1 deel het cacaopoeder toe. Kneed de cacao zorgvuldig door het deeg en wikkel de beide delen - afzonderlijk van elkaar - in huishoudfolie. Leg de beide delen minimaal 1 uur te rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180° (traditionele oven) of 160°C (hete lucht) en haal het deeg uit de koelkast. Rol beide delen van het deeg uit tot mooie rechthoekige lappen van minimaal 1 en maximaal 2 centimeter dik en leg 1 deel van het deeg voorzichtig op een stuk huishoudfolie. Leg vervolgens het andere deel van het deeg er bovenop en rol het deeg - met behulp van de folie - zo strak mogelijk op. Wikkel de deegrol verder in de folie en laat deze 5 tot 10 minuten opstijven in de koelkast.
Haal de rol weer uit de koelkast en haal deze voorzichtig uit de folie. Snijd de 'rafelige' randen aan de uiteinden van de rol recht af en snijd vervolgens mooie gelijkmatige plakken van het deeg. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de deegplakken/rollen hierop. Meng een eidooier met 1 lepel water en bestrijk de bovenkant van de koekjes dun met het eimengsel. Bak de koekjes in het midden van de oven in 12 tot 15 minuten goudbruin en gaar en laat de koekjes na het bakken afkoelen op de plaat.
Speculaas
Speculaas was van oorsprong een lekkernij wat alleen in de december maanden op tafel kwam maar is tegenwoordig het hele jaar door verkrijgbaar. Leuk om te weten is dat speculaas buiten Nederland en België vrijwel geen bekendheid geniet.
Ingrediënten - Voor ongeveer 8 koekjes, afhankelijk van de speculaas vorm
- 150 gram bloem
- 100 gram suiker
- 75 gram zachte boter
- 1 eetlepel melk
- 1 theelepel bakpoeder
- 75 gram bruine basterdsuiker
- 5 gram speculaaskruiden
- Nootmuskaat en kruidnagelpoeder naar smaak
- Bloem, om de speculaas mee te bestuiven
- Speculaasvorm
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 175° (traditionele oven) of 155°C (hete lucht) en verarm de melk al roerende op een laag vuur. Los vervolgens al roerende de suiker op in de warme melk, haal de pan van het vuur en laat de melk afkoelen tot deze lauwwarm is. Zeef de bloem in een kom, voeg de zachte stukken boter toe samen met het bakpoeder, de bruine basterdsuiker, speculaaskruiden, nootmuskaat en het kruidnagelpoeder, voeg beetje voor beetje de lauwwarme melk toe terwijl je alle ingrediënten tot een soepel en samenhangend deeg kneed. Vorm een bal van het deeg en zet deze - met kom en al - 15 minuten in de koelkast om te rusten en op te stijven.
Haal het deeg uit de koelkast en kneed het nogmaals goed door. Bestuif je werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot een lap van minimaal 1 en maximaal 2 centimeter dik. Bestuif vervolgens je speculaasvorm met wat bloem of maïzena, leg een plak deeg op de vorm en druk het deeg vervolgens goed aan. Snijd het overtollige deeg aan de randen van de vorm weg en haal het deeg voorzichtig uit de speculaasvorm. Bekleed een bakplaat met bakpapier, leg het 'bedrukte' deeg hierop en bak de speculaas vervolgens in circa 15 minuten gaar in het midden van oven.
Chocolate chip cookies
De van oorsprong uit Amerika afkomstige brosse koeken met stukjes chocolade zijn ook in Nederland erg geliefd en kunnen naast pure chocolade ook prima gemaakt worden met stukken melk- of witte chocolade.
Ingrediënten - Voor ongeveer 14 koekjes
- 160 gram bloem
- 115 gram zachte boter
- 1 middelgroot ei
- 180 gram lichte basterdsuiker
- 90 gram noten, walnoten en pecan, of andere noten naar keuze
- 180 g pure chocolade, chocolate chips of een reep pure chocolade in stukken gehakt
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200° (traditionele oven) of 180°C (hete lucht) en zeef de bloem in de vorm van een bergje op je werkblad. Maak een kuil in de bloem en voeg het ei, de suiker en de (zachte) stukken boter toe en kneed het geheel tot een samenhangend en soepel deeg waarbij je stukje bij beetje de bloem vanaf de buitenkanten naar binnen toe werkt. Hak de noten en chocolade in grove stukken, meng deze door het deeg en kneed alles nog éénmaal goed door.
Draai kleine bolletjes van het deeg en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Houd hierbij voldoende afstand tussen de bolletjes en druk ze zachtjes plat tot een dikte van minimaal 1 centimeter. Bak de koekjes vervolgens in het midden van de oven in ongeveer 13 minuten goudbruin en gaar. Laat de koekjes na het bakken minimaal een half tot een heel uur afkoelen op de plaat zodat de stukjes chocolade de tijd krijgen weer hard te worden en de koekjes zelf de tijd krijgen om in vorm te komen.
Jam-koekjes
Simpele en traditionele koekjes die door de de vrije keuze in het soort jam dat je gebruikt naar ieders smaak zijn aan te passen.
Ingrediënten - Voor ongeveer 25 koekjes
- 275 gram bloem
- 175 gram zachte boter
- 175 gram witte basterdsuiker
- 1 theelepel citroenrasp
- 1 theelepel vanille extract
- 1 eidooier
- 1 middelgroot ei, losgeklopt
- 2 eetlepels poedersuiker
- Jam, naar keuze
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 170° (traditionele oven) of 150°C (hete lucht) en bekleed een bakplaat met bakpapier. Was de citroen grondig en rasp ongeveer de helft van de schil. Doe de suiker, het vanille-extract
1, de citroenrasp en de stukken (zachte boter) in een kom en pureer het geheel met een staafmixer, blender of keukenmachine tot een glad mengsel. Voeg vervolgens het los gekopte ei, de eidooier en de (gezeefde) bloem toe aan het suikermengsel en roer of kneed het mengsel tot een korrelig deeg. Bestuif je werkbank met bloem, stort het kruimeldeeg erop en kneed tot het deeg soepel is. Maak vervolgens een val van het deeg, wikkel deze in folie en laat het deeg minimaal 45 minuten rusten in de koelkast.
Haal het deeg uit de koelkast, verwijder de folie en bestuif het werkblad opnieuw met bloem. Rol het deeg uit tot een mooie lap van circa 0,5 centimeter dik en snijd met koekvormen of een glas of kopje, vormpjes uit het deeg. Leg de deegvormen op de bakplaat, duw met je (schone!) vinger een klein kuiltje in het midden van het deeg, roer de ham los en vul ieder kuiltje met een klein lepeltje jam. Bak de koekjes in circa 10 minuten gaar tot ze goudbruin van kleur zijn en laat ze een minuut of tien afkoelen op de bakplaat. Laat de koekjes na deze 10 minuten verder afkoelen op een rooster tot ze volledig koud zijn.
Toelichting
1 Vanille-extract wordt gemaakt door vanillestokjes te 'weken' in alcohol en bevat hierdoor dus een zeer gering alcoholpercentage. Wil je liever een variant zonder alcohol dan kun je gebruik maken van vanille-essence.
Kokosbollen
Een ware traktatie voor zoetekauwen en kokosliefhebbers en zo makkelijk te maken dat je koektrommel al snel voor de rest van het jaar is gevuld.
Ingrediënten - Voor 10 koekjes
- 3 eieren
- 1 eidooier
- 250 gram suiker
- 250 gram kokosrasp
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180° (traditionele oven) of 160°C (hete lucht). Doe de suiker, kokosrasp, de eieren en de eidooier in een kom en meng alles goed door elkaar tot er een kleverig 'deeg' ontstaat. Rol kleine bolletjes van het deeg en leg deze op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Bak de kokosbollen - afhankelijk van de grootte - in circa 10 minuten goudbruin en gaar. De bollen moeten zowel aan de binnen- als buitenkant droog zijn en mogen niet meer plakkerig aanvoelen. Laat de kokosbollen vervolgens op de plaat afkoelen.
Doe de suiker, kokosrasp, ei en eidooier in een kom en meng het door elkaar. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol met je handen bolletjes van het kokosmengsel en leg deze op de bakplaat. Bak de koekjes in circa 10 minuten goudbruin.
Lees verder