Recepten voor simpele desserts en indrukwekkende nagerechten

Recepten voor simpele desserts en indrukwekkende nagerechten Voor veel mensen is het laatste deel van de maaltijd - het dessert - het hoogtepunt van de maaltijd en of je nu een sjiek diner geeft of gewoon met het gezin eet, het serveren van een nagerecht is een perfect einde van een goede maaltijd. Uiteraard zijn er in de supermarkten meer dan voldoende nagerechten te verkrijgen maar veel desserts en nagerechten zijn ook heel gemakkelijk zelf te maken waarbij je - indien gewenst - de smaak naar eigen inzicht kunt aanpassen.

Inhoud


Chocoladepudding met kersen

Een zeer veel voorkomend dessert is pudding, waarbij pudding vandaag de dag in veel verschillende varianten verkrijgbaar is. Bijna net zo makkelijk als het kopen van een kant en klare pudding is het zelf maken van pudding vooral als je gebruikt maakt van de zogenaamde kookpudding.

Ingrediënten - Voor 4 personen
  • 2 pakjes chocolade kookpudding
  • 1 pot kersen op sap, zonder pit
  • 1 liter volle melk
  • 1 eetlepel allesbinder
  • 250 ml. slagroom
  • 1 eetlepel suiker
  • Puddingvorm, inhoud minimaal 1 liter

Bereidingswijze

Los het poeder van de kookpudding op in 5 eetlepels volle melk en roer het geheel glad. Giet de rest van de melk in een pan en breng dit al roerende aan de kook. Giet het puddingpoeder/melk-mengsel bij de melk in de pan zodra deze kookt en laat de pudding 2 tot 3 minuten doorkoken. Spoel een puddingvorm om met koud water, giet de pudding in de vorm en laat de pudding vervolgens minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.

Houd voor het garneren een stuk of 10 kersen apart en doe de overige kersen en het sap in een pan. Verwarm de kersen op een matig vuur, maar laat het sap niet koken! Strooi een eetlepel allesbinder bij de kersen, roer deze goed door en laat de kersen en het sap langzaam indikken. Klop ondertussen de slagroom stijf, stort de pudding op een bord en garneer deze met de slagroom en de 10 koude kersen. Serveer de warme kersensaus apart.

Gepofte kersenappels met vanillesaus

Gepofte appels zijn een ware traktatie en smaken totaal anders dan koude (en dus harde) appels. Tevens kun je bij het vullen van de gepofte appelen je fantasie de vrije loop laten dus aan de slag!

Ingrediënten - Voor 4 personen
  • 4 stevige appels
  • 20 gram boter
  • 2 eetlepels pecannoten, grof gehakt
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 2 eetlepels kersen, zonder pit, in stukjes
  • 4 eetlepels hele kersen, zonder pit

Vanillesaus

  • 400 ml melk
  • 4 eidooiers
  • 120 gram poedersuiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • +/- 2 theelepels vanille extract

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200°C (traditionele oven) of op 180°C (hete lucht). Hak de pecannoten in grove stukken en meng ze in een kom met een deel van de kersen en de bruine suiker. Was de appels grondig onder koud stromend water en boor met een appelboor het klokhuis eruit. Plaats de appels op een stuk aluminiumfolie en vul de appels met het kersen/notenmengsel. Leg vervolgens een klontje boter op de bovenkant van de appel en vouw de folie goed dicht. Plaats de appels op een bakplaat en pof ze in ongeveer 25 minuten zacht.

Begin ongeveer 10 minuten voor het einde van de baktijd van de appels met het maken van de vanillesaus: doe de melk samen met de vanillesuiker in een pan en breng dit al roerende aan de kook. Scheid het eiwit van het eigeel en doe de dooiers samen met de poedersuiker in een kom en klop dit met een garde of mixer tot een schuimig geheel. Giet het schuimmengsel voorzichtig bij de kokende melk terwijl je blijft kloppen met een garde en kook de saus op een matig vuur tot deze 'lobbig' (iets dunner dan yoghurt) is. Roer als laatste het vanille-extract door de saus en laat de saus nog enkele minuten op een laag vuur pruttelen.

Verwarm in een andere pan de resterende kersen en haal de appels uit de oven. Maak de folie voorzichtig (!) open en leg de appels op een bord. Schep er wat warme vanillesaus overheen en serveer de warme kersen er apart bij.

LET OP!
Vanille-extract wordt gemaakt door verse vanille te 'weken' in alcohol waardoor het extract een klein percentage alcohol bevat. Mocht je liever een variant zonder alcohol gebruiken dan kun je overwegen het vanille-extract te vervangen door vanille-aroma (ook wel vanille-essence genoemd) of een vanillestokje. Het vanille-aroma gebruik je op dezelfde manier als het extract maar bij gebruik van een vanillestokje dien je deze bij het maken van de vanillesaus mee te koken met de melk. Haal na het koken het stokje uit de melk, snijd deze in de lengte door midden en schraap de merg er met de achterkant van een mes uit. Voeg het merg toe aan de melk en roer het goed door.

Rijstepap

De 'ouderwetse' rijstepap is bezig aan een opmars en vandaag de dag weer te krijgen in vele supermarkten. Maar in plaats van een pak rijstepap kopen kun je het ook heel makkelijk zelf maken en - indien gewenst - warm eten. Houd er wel rekening mee dat je bij het maken van rijstepap zogenaamde dessertrijst nodig hebt en dus niet de rijst kunt gebruiken die je al in de kast hebt staan.

Ingrediënten - Voor 4 personen
  • 1 liter volle melk
  • 200 gram dessertrijst

Bereidingswijze

Doe de melk in een pan en breng deze aan de kook. Voeg de rijst toe zodra de melk kookt en geef deze rustig de tijd om de melk op te nemen. Na ruim 10 minuten zal de rijst het grootste deel van de melk hebben opgenomen en in omvang verdubbeld zijn. Serveer de rijstepap warm of laat deze afkoelen om vervolgens koud te eten.

Wil je wat meer zoetigheid aan je rijstepap toevoegen dan zijn bruine - of donkere basterdsuiker en appelstroop aanraders!

Griesmeelpudding met rodebessensaus

Net als de rijstepap is ook griesmeelpap en -pudding al van oudsher bekend en redelijk makkelijk om zelf te maken. Het voordeel van het zelf maken van de pudding is dat je - indien gewenst - kunt variëren met de ingrediënten en zo je eigen draai aan de pudding kunt geven.

Ingrediënten Voor 4 personen

Pudding

  • 1 liter melk
  • 1 stuk citroenschil
  • 125 gram suiker
  • 85 gram griesmeel
  • 1 theelepel amandelaroma

Saus

  • 200 gram rode bessen
  • 40 ml water
  • 50 gram suiker
  • 1/2 vanillestokje
  • 1/2 eetlepel maïzena
  • Puddingvorm, minimaal 1 liter

Bereidingswijze

Was de schil van de citroen grondig, houd 1 plakje citroen apart, en schil de citroen zo dun mogelijk. Doe de melk samen met de citroenschil en de suiker in een pan en breng dit al roerende aan de kook. Voeg, zodra de suiker volledig is opgelost, de griesmeel toe en breng de pudding opnieuw aan de kook. Laat de pudding op een laag vuur, onder af en toe roeren, een minuut of 7 doorkoken. Haal de pan vervolgens van het vuur, haal de citroenschil eruit en roer het amandelaroma door de pudding. Spoel de puddingvorm om met koud water, stort de pudding in de vorm en laat deze minimaal 5 uur opstijven in de koelkast.

Voor het maken van de saus doe je het water, de bessen, de suiker en het vanillestokje - in de lengte opengesneden - in een pan en breng dit rustig aan de kook. Laat de saus rustig doorkoken op een laag vuur tot alle besjes zijn geklapt - ongeveer een minuut of 5 tot 10 - en haal de pan vervolgens van het vuur. Giet de saus vervolgens door een zeef om de velletjes eruit te halen en doe de saus weer terug in een (schone) pan. Zet de pan op laag vuur, knijp het plakje citroen erboven uit en meng de maïzena met een klein beetje water. Roer het maïzena papje glad en voeg toe aan de bessensaus. Laat de saus vervolgens op een laag vuur doorkoken tot deze de gewenste dikte heeft bereikt. Laat de saus na het koken afkoelen.

Bij het serveren kun je de bessensaus over de pudding gieten of apart houden.

Tip!
Wil je in plaats van griesmeelpudding eens griesmeelpap maken voeg dan simpelweg minder griesmeel toe zodat de pap niet te dik wordt. Laat de pap na het toevoegen van de griesmeel nog even doorkoken, haal de citroenschil eruit en voeg - indien gewenst - het amandelaroma toe. Serveer de pap meteen en eet deze warm.

Weckpottoetje

Het maken van een weckpottoetje is niet alleen leuk en lekker maar ziet er ook nog eens indrukwekkend uit doordat je meerdere lagen van verschillende ingrediënten op elkaar stapelt. Mocht je geen weckpotjes in huis hebben kijk de kasten eens na op kleine glazen en/of bijna lege mosterd- of jampotten.

Ingrediënten

  • 180 gram Bastogne-koek
  • 250 gram mascarpone
  • 250 gram vanilleyoghurt
  • 40 gram poedersuiker
  • 1 citroen
  • gemengd rood fruit naar keuze
  • 6 muntblaadjes
  • 6 kleine (weck)potjes met een inhoud van 125 ml

Bereidingswijze

Verkruimel de Bastogne-koeken zo fijn mogelijk - met de hand of in een keukenmachine -, verdeel de koek over de 6 potjes en druk goed aan zodat deze een egale bodem vormt - bijvoorbeeld met een lepel of tonicstamper -. Snijd de citroen doormidden en pers 1 helft uit. Doe de mascarpone in een kom en roer deze los. Voeg de yoghurt, de poedersuiker en een klein beetje citroensap toe en meng het geheel tot een glad mengsel. Verdeel het mascarpone-mengsel over de potjes en strijk zo goed mogelijk glad. Was het fruit, haal besjes indien gewenst los van hun takken, en versier de potjes met het rood fruit. Garneer als laatste met een blaadje munt en eet smakelijk!

In plaats van rood fruit kun je ook andere fruitsoorten gebruiken zoals bosvruchten, mandarijnen, sinaasappels, bananen enzovoorts.

Lees verder

© 2014 - 2024 Marjolijnr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zoet fruit dessertsZoet fruit dessertsFruit is bij uitstek lekker om de maaltijd mee af te sluiten. Zoet, gezocht en heerlijk zijn de kernwoorden voor een des…
Portugese recepten: NagerechtenPortugese recepten: NagerechtenHet dessert is een belangrijk gerecht in Portugal. De Portugezen houden van zoet. In dit artikel ga ik in op de typische…
Echte limburgse rijstevlaai uit eigen keukenEchte limburgse rijstevlaai. Bij ons op verjaardagen een onmisbare gast. Met een beetje moeite tover je de lekkerste vla…
Dessertbuffet: Tips voor de GarneringBij het dessertbuffet hoort een garnering. Met garnering ziet uw buffet er meteen een stuk verzorgder uit. Hoe garneer i…

Makkelijke recepten voor het bakken van koekjesMakkelijke recepten voor het bakken van koekjesHet bakken van je eigen koekjes is niet alleen ontzettend leuk - én lekker - om te doen maar biedt je tevens de mogelijk…
Cake & gebak: als tussendoortje of als indrukwekkend dessertCake & gebak: als tussendoortje of als indrukwekkend dessertHet serveren van cake, gebak en andere zoetigheden is iets wat men vaak alleen doet bij feestelijke gelegenheden of als…
Bronnen en referenties
Marjolijnr (218 artikelen)
Laatste update: 09-02-2020
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.