Milhojas de merengue, de lekkere Spaanse zus van de tompoes

Milhojas de merengue is vooral verwant aan de tompoes, of tompouce, door het gebruik van bladerdeeg en niet zozeer door de aard van de vulling. In de Hollandse tompoes wordt vrijwel altijd banketbakkersroom gebruikt die een andere samenstelling heeft dan de merengue die bestaat uit stijfgeklopt eiwit met suiker met een vleugje vanille en een weinig citroen. Eigenlijk heeft bijna elk land van betekenis zijn eigen variatie op de tompoes, zo kent men in Frankrijk en België de millefeuille, in Italië wordt gesproken over de mille foglie en in Engeland heeft men het over de custardslice. In Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk noemt men de aldaar bekende variaties met bijvoorbeeld een chocoladetopping een Crèmeschnitte.

Napoleon

Ook in andere delen van de wereld zijn variaties op dit gebak bekend, denk hierbij aan Amerika, Rusland Japan en Australië. Scandinavische landen als Zweden kennen een variant die men Napoleonbakelse noemt, in Noorwegen heet ditzelfde gebak Napoleonskake en in Denemarken spreekt men van de Napoleonskage. De Russische Tarte Napoleon, Торт 'Наполеон' vormt een klasse apart, dit gebak is opgebouwd uit vele flinterdunne laagjes bladerdeeg met een delicate crèmevulling ertussen.


Milhojas de merengue zoals de Spanjaarden dat kennen bestaat er ook in verschillende variaties, kenmerkend is altijd wel de eiwitvulling in bladerdeeg waarbij soms ook meerdere lagen gebruikt worden en het gebak wel 15 centimeter hoog kan zijn.

Het bladerdeeg voor de milhojas de merengue

Natuurlijk gaat u voor de milhojas de merengue het bladerdeeg zelf maken, dit smaakt echt zoveel beter dan de kant en klare producten die u in de supermarkt koopt. Het is niet ingewikkeld maar wel even wat werk, doe dit daarom een dag eerder.

Ingrediënten voor het bladerdeeg
  • 580 gram bloem
  • 10 gram suiker
  • 5 g zout
  • 530 gram koude roomboter
  • 300 ml water

Ingrediënten voor de merengue

  • Eiwit van 6 eieren,
  • 450 gram kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eetlepels water
  • 1 citroen voor het ontvetten van de beslagkom

Voor de garnering

  • Poedersuiker en verse aardbeien

Bereiden van de korst van de milhojas de merengue

  • verwarm de oven voor op 200° Celsius,
  • knip 2 vellen bakpapier van ongeveer 40x40 centimeter uit en bestuif deze met bloem,
  • rol op elk vel een deel van het bladerdeeg uit totdat u twee dunne lappen hebt van ongeveer 30x30 centimeter,
  • snijd de randen recht af en prik met een vork een royale hoeveelheid gaatjes in beide lappen deeg,
  • leg beide vellen bakpapier met daarop de lappen deeg op ovenroosters en bak ze 10-12 minuten tot ze goudbruin zijn,
  • laat ze daarna rustig afkoelen.

Bereiden van de suikerstroop voor in de merengue

  • Neem 350 gram van de suiker en het zakje vanillesuiker en doe deze in een pan met de twee eetlepels water,
  • breng het langzaam aan de kook en kook het goed door totdat er een dikke suikerstroop ontstaat,
  • houd na een tijdje een schuimspaan in de pan, als de suiker door de gaatjes blijft borrelen is de stroop goed,
  • let op, de vloeistof is nu zeer heet, meer dan 120° Celsius, u kunt zich er dus ernstig aan branden,
  • laat deze suikerstroop een beetje afkoelen voordat u hem straks verder gaat gebruiken.

Bereiden van de merengue

  • Splits de eieren en volg daarbij de aanwijzingen hieronder,
  • bij het splitsen mag er absoluut geen eigeel bij het eiwit komen want dan worden de eiwitten niet stijf,
  • splits elk ei daarom apart boven een klein kommetje voordat u ze bij elkaar doet in een grotere schaal,
  • als er bij het splitsen toch wat eigeel bijkomt, gebruikt u dit eiwit beslist niet,
  • gebruik uitsluitend verse eieren, deze laten zich makkelijker stijf kloppen en worden luchtiger,
  • gebruik geen plastic beslagkom, dit is nooit vetvrij genoeg dus neem een glazen of metalen kom,
  • ontvet de kom en de mixerhaken met citroensap, snij hiervoor een citroen doormidden en wrijf die door de schaal,
  • als er zelfs maar een spoortje van vet in de schaal zit zullen de eiwitten nooit goed stijf worden.
  • begin rustig met kloppen dus met de mixer een aantal minuten op de laagste stand totdat het eiwit lobbig is,
  • zet dan de mixer hoger en blijf kloppen terwijl u beetje voor beetje de resterende 100 gram suiker toevoegt,
  • voeg de suiker beslist niet direct aan het begin toe want dan zullen de eiwitten inzakken,
  • blijf kloppen en voeg nu in een dunne straal de warme suikerstroop toe, klop hierna zeker nog 7 à 8 minuten door,
  • eventueel kunt u nog een paar druppels citroensap toevoegen voor een fris accentje,
  • wanneer u nu de schaal op zijn kop houdt en het eiwit niet meer beweegt is het goed geklopt en gebruiksklaar.

Samenstellen van de milhojas de merengue

  • Neem een lap van het gebakken bladerdeeg en breng een zo dik mogelijke laag merengue aan,
  • leg de tweede lap gebakken bladerdeeg hierop en vul waar nodig de merengue aan aan de zijkanten,
  • zet het geheel nu minstens één uur in de koelkast,
  • hierna bestrooit u de milhojas met poedersuiker en snijdt er met een kartelmes vierkante stukken van,
  • garneer de milhojas de merengue bij het opdienen met verse aardbeien.

Variaties op het thema

In Spanje zult u ook geregeld milhojas de merengue aantreffen waarin in het midden nog een extra laag deeg verwerkt is, dat kunt u zelf natuurlijk ook doen, het bladerdeeg uit het recept is er in ieder geval toereikend genoeg voor. Men kan de milhojas eventueel ook garneren met ander fruit uit de Spaanse zon, denk hierbij aan schijfjes sinaasappel, mandarijn of perzik.

Lees verder

© 2016 - 2024 Fijnesteyn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tarte Tatin, omgedraaid appeltaartjeTarte Tatin, omgedraaid appeltaartjeZin in appeltaart? Maak dan eens Tarte Tatin. Dit omgedraaide appeltaartje is heel makkelijk te maken. Lekker voor bij d…
Tarte Napoleon, Russische taart met een keizerlijke naamТорт "Наполеон", een taart met deze naam komt va…
Bachata, muziek en dansBachata is een romantische Zuid-Amerikaanse dans. Dicht tegen elkaar aan, geen ingewikkelde figuren of draaien zoals in…
Bladerdeeg maken en lekkere bladerdeeg borrelhapjesBladerdeeg maken en lekkere bladerdeeg borrelhapjesBladerdeeg is populair en kant-en-klaar te koop in de supermarkt, maar toch willen we ook nog wel eens zelf bladerdeeg m…

Eenvoudige Indische pindasoepEenvoudige Indische pindasoepEen pindasoep op basis van pindakaas en kipfilet die snel en simpel te maken is met eenvoudige ingrediënten. Deze soep i…
Magische vanilletaart, le gâteau magique ofwel le MillassonDe magische vanilletaart, le gâteau magique, dankt zijn naam aan het feit dat er zich een wonder voltrekt in de oven tij…
Bronnen en referenties
  • En.wikipedia.org/wiki/Mille-feuille
  • Lastentacionesdelossantos.blogspot.com/milhojas-de-merengue.html
  • Recetin.com/milhojas-de-merengue.html
  • Sevilla.abc.es/tusrecetas/recetas/andalucia/milhojas-de-merengue.html
  • Xn--laportorrealea-2nb.com/productos/pasteles
Fijnesteyn (99 artikelen)
Gepubliceerd: 02-03-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.