Warning: session_start(): open(/data/sites/web/interatenl/tmp/sess_84a3c49c706438bb39d329e3cd6691c0, O_RDWR) failed: File too large (27) in /data/sites/web/interatenl/subsites/infonu.nl/include/config.inc.php on line 17

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /data/sites/web/interatenl/tmp) in /data/sites/web/interatenl/subsites/infonu.nl/include/config.inc.php on line 17
Bladerdeeg: Bladerdeeg maken en lekkere bladerdeeg borrelhapjes

Bladerdeeg maken en lekkere bladerdeeg borrelhapjes

Bladerdeeg maken en lekkere bladerdeeg borrelhapjesBladerdeeg is populair en kant-en-klaar te koop in de supermarkt, maar toch willen we ook nog wel eens zelf bladerdeeg maken. Bladerdeeg waar we met een lekkere vulling zelfgemaakte hapjes van kunnen maken. Realiseer je wel dat bladerdeeg calorievol is, maar voor wat borrelhapjes, zo nu en dan een taart of verse broodjes op zondag is het prima te doen.

Wat heb je nodig?

Voor 500 gram bladerdeeg heb je de volgende spullen nodig:
  • 250 gram bloem
  • 250 gram boter
  • 3 gram zout
  • 1 dl koud water
  • 1 ei
  • 1 schoon en glad kunststof werkblad
  • 1 deegroller

Hoe maak je het bladerdeeg?

Zeef een kleine 200 gram bloem en bewaar de rest voor als je het deeg gaat rollen. Doe bij de bloem het zout en de boter. Deze boter moet koud zijn en zal dus met een mes in enkele stukken verdeeld moeten worden. Kneed alles goed met de handen of een mixer tot er een gladde massa ontstaat. Het is een stevige klus als je met de handen aan de slag gaat! Strooi over het geheel wat bloem en over de plank waar deeg over uitgerold gaat worden. Begin nu met het uitrollen van het deeg en strooi er luchtig nog wat bloem overheen. Als er een stevige lap is ontstaan is het verstandig het deeg bij enkele punten op te pakken en rol het vervolgens opnieuw uit. De vouwen die bij het oppakken van punten ontstaan moeten als eerste ‘dichtgerold’ worden. Om een goed geheel te krijgen moet deze actie enkele malen herhaald worden.

Als het deeg voor de laatste keer gevouwen is moet het een tijdje in de koelkast rusten. Neem hier ruim een half uur voor en herhaal daarna het uitrollen en dichtvouwen nog enkele keren. Tenslotte moet het deeg nu nog een keer ruim een half uur in de koelkast rusten. Daarna is het gereed om te bewerken.

Voorbeelden om te verwerken in bladerdeeg hapjes

Naast het gebruik van bladerdeeg voor bijvoorbeeld de hartige taart kunnen er ook gezellige borrelhapjes mee gemaakt worden.

Rol er een stukje frikadel of saucijzenworst in of vul een driehoekje met wat zalm, tonijn of leg er een plakje pittige kaas in. Ook gerookte gekruide ham doet het goed in een bladerdeeg hapje of vul het op met wat makreel, ansjovis of gekruid rundergehakt. Wil je het allemaal wat pittiger maken, doe er dan wat sambal bij of spaanse peper. Wat stukjes groene of rode paprika leveren ook meer smaak op. Zet het even in de oven en je kunt heerlijke hapjes serveren.
© 2009 - 2025 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.
Bronnen en referenties