Zelf oliebollen bakken

Zelf oliebollen bakken De lekkerste oliebollen bak je zelf. Het is veel minder werk dan de meeste mensen denken en kan een leuk en gezellig onderdeel zijn van het vieren van Oud en Nieuw. Hoe bak je zelf de lekkerste oliebollen? Welke ingrediënten heb je nodig om oliebollen te bakken? Hoe maak je een goed oliebollenbeslag? Waar moet je op letten bij het bakken en welke oliebolvariaties zijn er onder andere mogelijk?

Ingrediënten voor +/- 35 oliebollen

  • 1 kilo patentbloem (volkorenbloem kan ook)
  • 300 gram kleine blokjes Goudrenet appels
  • 450 gram gewelde rozijnen
  • 50 gram gist
  • 0,5 liter melk (lauw/warm)
  • 1 flesje bier
  • 1 ei
  • Half theelepeltje kaneel
  • Snufje zout

Voorbereiding zelf oliebollen bakken

  • Laat de rozijnen minimaal een uur wellen in warm water en laat ze daarna drogen (eventueel in slacentrifuge)
  • Schil de Goudrenet appels en snijd ze in kleine stukjes

Oliebollenbeslag maken

  • Roer de gist glad met een beetje (niet 0,5 liter!) lauw warme melk
  • Doe de aangemaakte gist in een beslagkom of emmer
  • Doe de inhoud van het flesje bier hierbij
  • Doe de bloem erbij
  • Doe het ei erbij
  • Voeg het zout en het kaneel toe
  • Voeg de rest van de warme melk toe
  • Meng dit goed tot een gladde massa met een stevige garde of houten lepel
  • Voeg de rozijnen en de appel toe
  • Meng het geheel goed
  • Doe een vochtige doek over de beslagkom of emmer
  • Zet de beslagkom of emmer op een droge/warme plaats om het beslag +/- 45 minuten te laten rijzen (Roer het oliebollenbeslag na het rijzen niet meer door. Er verdwijnt dan lucht waardoor de oliebollen zwaarder worden)

Het bakken van de oliebollen

Bak de oliebollen in olie (de naam zegt het al) of anders in vloeibaar frituurvet op 170/180 graden. (Oliebollen gebakken in vast frituurvet krijgen een witte waas als ze afgekoeld zijn.)
Met een ijsbolletjestang maak je perfecte oliebollen. Als het goed is draaien de bollen op een gegeven moment vanzelf (bij te zwaar beslag moet je ze even helpen). Na +/- 7 á 8 minuten zijn ze klaar. Haal de oliebollen eruit met een schuimspaan en laat ze op keukenpapier uitlekken.

Eet de oliebollen warm of koud met een beetje poedersuiker.

Opwarmen van oliebollen

Koude oliebollen kan je opwarmen door ze een kwartiertje in een voorverwarmde oven (175 graden Celsius) te leggen of door ze in een koekenpan te verwarmen.

Vulling

Hoe meer vulling, hoe sappiger de oliebol.

Variaties in de vulling voor de oliebollen

  • Wel de rozijnen in rum of een andere sterke drank
  • Voeg ananas, banaan, gember, sukade, krenten, cranberries of sinaasappelrasp toe

Hoe voorkom je dat het huis naar oliebollen blijft ruiken?

De geur van het zelf bakken van oliebollen kan dagenlang (soms weken) in huis blijven hangen. Veel mensen bakken daarom buiten of in de schuur of garage de oliebollen.
Wat ook helpt is om tijdens het bakken van de oliebollen een pannetje kokend water met een kopje azijn op te zetten en dit te laten stomen. Het voorkomt een dagenlange zeer aanwezige oliebollenlucht in huis.

Het frituurvet

Gooi het frituurvet na het bakken van de oliebollen niet in de gootsteen of toilet. Rioleringen en zuiveringsinstallaties kunnen door het vastgekoekte vet verstopt raken. Het is beter om het afgekoelde vet op te vangen in de oude verpakking of een leeg melkpak. Sommige supermarkten en/of snackbars hebben een inzamelpunt waar het vet ingeleverd kan worden. Van dit frituurvet kan dan makkelijk biodiesel gemaakt worden.
© 2013 - 2024 Informeren, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oliebollen met roomHet is al weer bijna zover dat we het oude jaar gaan uitluiden. In Nederland wordt op deze avond traditioneel oliebollen…
Afvallen en calorieën: Oliebollen en appelflappenAfvallen en calorieën: Oliebollen en appelflappenAfvallen en de decembermaand lijken vaak niet samen te gaan. Zijn net de kerstdagen geweest, dan staan oud en nieuw al w…
Oliebollen bakken, mét een smaakjeIedereen kent de oude vertrouwde oliebol wel en veel mensen kunnen deze ook zelf maken. Maar wist je dat je een heleboel…
Oliebollen en appelflappenOliebollen en appelflappenÉén ding dat je niet mag vergeten met kerst en oud en nieuw is oliebollen en appelflappen. Lees in dit artikel hoe je ze…

Saucijzenbroodjes zijn het lekkerst als u ze zelf maaktSaucijzenbroodjes zijn het lekkerst als u ze zelf maaktSaucijzenbroodjes zijn smakelijke, hartige gebakjes die vooral tegen kerst en oudejaar in veel Nederlandse keukens gebak…
Koken met WhiskyKoken met WhiskyIedereen heeft wel eens gehoord van het wereldberoemde "Irish Coffee". Maar dit is niet het enigste recept dat er met wh…
Bronnen en referenties
  • Dam, Johannes van (2008) DE DIKKE VAN DAM van aardappel tot zwezerik. Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam
  • Maximilliaan Winkelhuis (1997) Flaters en foefjes in de keuken. Schuyt & Co, Haarlem
  • Strukton workshop ‘Ambachtelijk Oliebollen bakken o.l.v. Martin van Erkel' (2010)
  • 'Waterschappen vrezen frituurvet van de oliebollen' (Trouw, 31 december 2015)
Informeren (88 artikelen)
Laatste update: 04-01-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.