Het lezen van een whiskylabel
Met de nieuwe populariteit van whisky in Nederland komen steeds meer soorten whisky ons land binnen, en elke dag worden weer nieuwe soorten whisky’s gemaakt. Er zijn zoveel soorten en varianten dat je door de bomen het bos niet meer kan zien. Als je dan op het label van de whisky kijkt moet je ook maar net verstand hebben van de vaktermen om precies te begrijpen wat je nu allemaal in je handen hebt. Toch is het simpeler dan dat het lijkt; ondanks de vele varianten en verschillende labels kan je er precies alle informatie over de whisky uit halen die je nodig hebt.Naam
Elke whisky heeft een naam. Deze naam is voor het eerste deel gelijk aan de naam van de fabrikant van de whisky. Na deze naam kan er nog een tweede naam komen die vaak een aanwijzing geeft over de kleur of oorsprong van de whisky.Whiskey of whisky
Beide varianten zijn correct, maar zijn afhankelijk van het land van productie. De extra e wordt alleen gebruikt in Ierland en Amerika. In alle andere landen die whisky produceren wordt whisky geschreven zonder extra e. Een geheugensteun die kan worden gebruikt is het woord EIK (naar de eikenhouten vaten waarin whisky rijpt). De eerste E staat voor de extra e in whiskey, en die wordt gebruikt in Ierland (de I) en Amerika (waar je de K uit haalt). De term whisky is afgeleid van de Keltische term ‘uisce beatha’ wat ‘levenswater’ betekent.Herkomst en regio
Bij veel soorten whisky staat op de fles het land van herkomst. De meest bekende landen zijn Schotland, Ierland en Amerika, maar ook Canada, Japan en India zijn in opkomst. Vaak staat bij Schotse whisky’s vermeld uit welke regio de whisky komt. Dat is een oud gebruik en gaf vroeger meestal aan welke smaak je kon verwachten. De meest gangbare regio’s zijn Lowlands, Highlands, Speyside en Islay. De Islay staat het meest bekend om rokerige whisky’s, maar die komen tegenwoordig ook uit andere regio’s.Graansoorten
Als grondstof voor whisky worden vier graansoorten het meest gebruikt: gerst, rogge, tarwe en maïs. Een rye whisky heeft als hoofdbestanddeel rogge, een wheat whisky heeft als hoofdbestanddeel tarwe, een corn whisky heeft als hoofdbestanddeel maïs en een whisky gemaakt met gerst heet een malt whisky. Wanneer een mix van graansoorten is gebruikt wordt dit aangeduid met grain whisky.Single of blended
Wat altijd op de whiskyfles is aangegeven is of de whisky een single whisky is of een blended whisky. Een single whisky is gemaakt van één type graansoort en is gemaakt in één distilleerderij. De whisky is alsnog een mix van verschillende vaten uit die enkele distilleerderij. De meest bekende single whisky is de single malt whisky, die gemaakt is van alleen gerst.Een blended whisky is een whisky die een mix is van verschillende soorten whisky. Dit mengen van whisky’s gebeurt na het rijpen. Elke blended whisky heeft een whisky die de ‘ruggengraat’ vormt en is aangevuld met andere soorten whisky. De meest blended whisky hebben een grain whisky als ruggengraat en zijn gemengd met single malt whisky. Wanneer dit niet het geval is, staat het aangegeven tussen ‘blended’ en ‘whisky’, zoals bij ‘blended malt whisky’.