Bananenbrood en appelbrood, makkelijk en lekker
Dit 'brood' is makkelijk zelf te maken en blijft een paar dagen goed. Je kan het als tussendoortje eten, maar ook als ontbijt, traktatie of als gebakje. Met een paar ingrediënten bereid je op een snelle manier dit lekkere brood.
Voor deze recepten heb je de volgende benodigdheden nodig:
cakevorm, bakpapier, mixer en rasp.
Bananenbrood
- 1 ¾ cup patentbloem
- 1 cup kristalsuiker
- 113,5 gram ongezouten boter op kamertemperatuur
- 4 rijpe bananen, licht geprakt
- ½ tsp gemalen kaneel
- 1 tsp bakpoeder
- 1 tsp zuiveringszout (baking soda)
- 1 tsp zout
- 2 eieren
- 2 tbsp volle melk
- ½ tsp vanilla extract
- Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
- Vet de cakevorm in en bedek de onderkant met een stukje bakpapier, zo komt het brood straks makkelijk uit de vorm.
- Mix in een kom de boter en de suiker tot een cremige textuur. Voeg daarna de eieren toe en mix. Mix als laatste de geprakte bananen het het vanille extract toe.
- Voeg nu de bloem, kaneel, bakpoeder, zuiveringszout en zout toe en mix tot het gemengd is. LET OP: mix het niet teveel, gemengd is genoeg. Voeg langzaam de melk toe als je aan het mixen bent.
- Vul het de cakevorm met het mengsel en zet het in de oven voor 1 uur tot 1 uur en 10 minuten. Check na 50 minuten of het brood al gaar is. Dit doe je door er met een sateprikker in de prikken. Als je de prikker eruit haalt en deze is droog dan is het brood gaar, zit er een beetje van het mengsel aan, dan ga je voor 1 uur en is het nog erg nat dan ga je voor 1 uur en 10 minuten.
- Als het bananenbrood klaar is, laat het dan 20 minuten afkoelen.
Bananenbrood smaakt erg lekker met boter gemixt met honing, ahornsiroop of stroop.
Bewaren
Het banenenbrood kun je een paar dagen goed houden in een afgesloten doos of in aluminiumfolie in de koelkast. Je kan het brood ook opwarmen voordat je het gaat opeten. Doe het dan 20 seconden in de magnetron.
Appelbrood
Dit appelbrood kan je ook maken met een krokante topping, volg dan het hele recept.
- ½ cup zonnebloemolie
- 1 cup kristalsuiker
- ¼ cup melk
- 2 tsp bakpoeder
- 2 eieren
- ½ tsp zout
- 1 tsp vanilla extract
- 2 cups patentbloem
- 4 appels, geschild en geraspt
- ½ cup gedroogde cranberry's (optie)
- ½ tsp of kaneel
- 1 tsp sinaasappelschil, geraspt
Voor de krokante topping:
- 2 tbsp patentbloem
- ¼ cup bruine suiker
- 3 tbsp koude boter
- een mespuntje zout
- een aantal walnoten, in stukjes
- Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius en vet de bakvorm in. Leg op de bodem een stukje bakpapier zodat het brood straks makkelijk uit de vorm los komt.
- Mix in een kom de bloem, zout, kaneel en bakpoeder door elkaar en zet aan de kant.
- Mix in een kleine kom de cranberry's met een beetje bloem, dit voorkomt dat de cranberry's straks naar de bodem zakken.
- Mix in een andere kom de eieren, olie, suiker, melk, sinaasappelschil en vanille extract. Doe daarna de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en mix tot ze goed gemengd zijn, niet overmixen! Spatel daarna de cranberry's en de appels door het mengsel en giet het mengsel in de cakevorm.
- Maak nu in een andere kom de krokante topping. Snijd de boter in kleine stukjes en voeg alles bij elkaar, behalve de walnoten. Kneed het mengsel door elkaar en voeg de walnoten als laatste toe. Besprenkel dit over het mengsel in de cakevorm.
- Doe het appelbrood in de oven voor een uur tot het gaar is. Check met een sateprikker.
- Laat het afkoelen.