(Gezonde) Sint Maartentraktaties

Het begint er weer aan te komen, 11 november is het zo ver; Sint Maarten! Voor veel kinderen een hele happening. Waar het allemaal om draait zijn de heerlijke lekkernijen natuurlijk. Mensen die het zich gemakkelijk af willen brengen, kunnen gewoon naar de supermarkt, maar hoe leuk is het om een eigen traktatie te maken?! Om jullie een beetje te helpen geef ik tips voor gezonde en ''iets minder'' gezonde traktaties en een aantal andere leuke ideeën.

Iets warms

Rond de elfde november is er een grote kans dat het buiten guur, nat en koud is. De kinderen en ouders zijn vaak al aardig verkleumd na het afgaan van alle deuren. Een lekkere, warme traktatie zal er dan zeker in gaan. Niet alleen de kinderen, maar ook de ouders zitten er bijna doorheen, maar dan komen ze langs jou! Daar sta je met een pan vol heerlijk warme knakworstjes. Wil je nou nog meer uitblinken bij jou in de buurt, wikkel de knakworstjes in bladerdeeg en stop ze een minuut of 12 in de oven. Volgend jaar komen de kinderen zeker weer!

Iets te drinken

Na al dat wandelen, zingen en snoepen krijg je natuurlijk ontzettende dorst. Naast de lampion en een zak vol met snoepgoed is een flesje drinken vaak te veel. Daarom is dit een perfect idee om uit te delen in plaats van al dat lekkers. Koop kleine weeggooibekertjes en vul deze met verschillende soorten limonade zodat de kinderen kunnen kiezen. Is het buiten nou erg koud, dan kan je er voor kiezen om de limonade aan te lengen met warm/gekookt water. De ouders lusten altijd wel een bakje koffie of thee. Zet de bekertjes op een leuke tafel met wat kaarsjes. Zorg ten slotte voor een prullenbak zodat je de volgende dag niet de hele buurt hoeft af te gaan op zoek naar lege bekertjes.

Kleinigheidje

De kinderen lopen vast en zeker met een tas overladen met snoepgoed. Ze zullen net zo blij zijn, of misschien zelfs blijer met een klein cadeautje. Ze zullen het langer blijven herinneren en het is weer eens iets anders. Je kunt hierbij denken aan stickers, boekjes, schriftjes, pennen, potloden, gummen, stuiterballen enzovoort. Alles wat je voor een leuke prijs kunt kopen is goed. Een leuk alternatief en een stuk gezonder!

Kleurplaten

Welk kind is nou niet gek op kleuren en tekenen. Op internet zijn ontzettend veel kleurplaten te vinden die je zo kunt uitprinten. Print verschillende soorten uit en denk hierbij aan leeftijd, geslacht en verschillende interesses. Rol de kleurplaten op en bind er een kleurrijk lintje om heen zodat de kleurplaat kreukvrij thuis komt.

Snoepgoed

Varkentjes op een stok

Benodigdheden:
 • Varkens snoepjes
 • Engelse drop
 • Kersen snoepjes
 • Saté prikkers

Bereiding:
Steek eerst een kersen snoepje door de saté prikker, daarna de Engelse drop, weer een kersen snoepje en ten slotte een apen/varkens snoepje.

Aapjes op een stok

Benodigdheden:
 • Apen snoepjes
 • Kokindjes (kleine, ronde dropjes)
 • Bananen snoepjes
 • Saté prikker

Bereiding:
Steek eerst een bananen snoepje door de saté prikker, daarna twee kokindjes en weer een bananen snoepje. Sluit af met een apenkop.

Gezonde traktatie

Rupsje nooit genoeg

Benodigdheden:
 • Appels
 • Spekjes
 • (Eet)papier
 • Poedersuiker
 • Appelboor

Bereiding:
Maak als eerst het glazuur door twee/drie eetlepels te mengen met een paar druppels water. Neem een appel en boor met een appelboor een klein stukje uit de appel. Vul dit gat op met een spekje. Teken een gezicht op (eet)papier en lijm dit op het spekje met glazuur.

Fruitspies

Benodigdheden:
 • Verschillende soorten fruit
 • Saté prikker

Bereiding:
Snijd de stukjes fruit in kleine stukjes en steek ze door de saté prikker.
© 2013 - 2024 Svankessel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Christelijke Feestdagen - Sint MaartenChristelijke Feestdagen - Sint MaartenTijdens Sint Maarten gaan kleine kinderen met lampionnen zingend langs de deuren om snoep op te halen. Maar was dit wel…
Wat is Sint-Maarten en wat gebeurt er op dit kinderfeest?Wat is Sint-Maarten en wat gebeurt er op dit kinderfeest?Op 11 november is het weer zover, dan wordt Sint-Maarten in een groot deel van Nederland gevierd. Sint-Maarten wordt nie…
Sint-Maarten: Het begin van de winterSint-Maarten: Het begin van de winterOp 11 november, de dag dat Martinus of Maarten van Tours, ofwel Sint-Martinus, werd begraven, wordt het Sint-Maartensfee…
Kinderliedjes: Sint MaartenKinderliedjes: Sint MaartenIeder jaar op 11 november wordt in sommige streken van Nederland, maar ook in Vlaanderen en Noord-Frankrijk het Sint Maa…

Lekkere recepten met spelt om zelf te bakkenLekkere recepten met spelt om zelf te bakkenVan spelt en speltmeel kunnen allerlei lekkere dingen gebakken worden. Van brood tot pannenkoeken en nog veel meer. Spel…
Zelf amandelbrood of bananenbrood bakken in de ovenZelf amandelbrood of bananenbrood bakken in de ovenWil je een keer brood zelf bakken, maar dan zonder granen en dus glutenvrij? Bijvoorbeeld amandelbrood is erg lekker en…
Bronnen en referenties
 • www.party-kids.nl
Svankessel (8 artikelen)
Gepubliceerd: 31-10-2013
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.