Boston cream pie, elegante taart uit een chique hotel

De Boston cream pie is een traditioneel gerecht uit het beroemde Parker House Hotel in Boston dat in 1855 werd geopend door Henry D. Parker, het behoort nog steeds tot een van de meest elegante en chique hotels in Amerika. De taart bevat een delicate vanillecake als basis die haar mooie sponzige structuur bereikt door het gebruik van zachte luchtig geklopte roomboter en warme melk in het beslag. De romige custardvulling en de chocolade ganache die wordt afgewerkt met een sierlijk lijnenpatroon van witte chocolade verlenen de taart de exquise uitstraling die nodig is om ook uw voornaamste gasten tevreden te stellen.

Vernieuwende ideeën

Het Parker House Hotel onderscheidde zich van het begin af aan van andere chique hotels door de vernieuwende ideeën die Henry D. Parker in de praktijk bracht. Hij week af van het gebruikelijke Amerikaanse concept waarbij de maaltijden alleen op een vaste tijd geserveerd werden, in het Parker House Hotel kon men dineren op een tijd die men zelf geschikt achtte, zelfs al was dit 's nachts. Hij introduceerde dagverse vis op de kaart en de keuken bakte zelf ook broodjes, de fameuze Parker House Roll.


De Boston cream pie is nog steeds mateloos populair en is door groten der aarde zoals Charles Dickens, Ulysses S. Grant en John F. Kennedy genuttigd. Beroemde namen uit de Amerikaanse literatuur als Emerson, Thoreau, Hawthorne en Longfellow dineerden regelmatig in het hotel, zij vormden de legendarische "Saturday Club" waarbij zij met elkaar discussiëerden.


Het hotel bestaat nog altijd en in de sjieke ambiance wordt ook nu nog regelmatig door celebrities gedineerd, belangrijke politieke kopstukken vergaderen er en u kunt er in stijl trouwen en een huwelijksfeestje geven. Het hotel ligt in Bostons theater district en men kan er dan ook regelmatig sterren uit het theater en de film- en televisiewereld aantreffen. Op culinair gebied heeft het hotel een naam hoog te houden, het is een vermaard oefenterrein van vele internationaal bekende chefkoks, het nu volgende recept geeft u de kans op hetzelfde niveau te komen, het is geen ingewikkeld recept, eenvoud siert de beste chefs.

Boston Cream Pie recept, cake's bakken in twee taartvormen

We bakken de cake in twee vormen van gelijke afmeting, na het bakken doen we de vulling op de ene cake en leggen de andere cake erbovenop, hier komt dan de chocolade ganache overheen. Eventueel kunt u de cake ook in één vorm bakken en wanneer hij afgekoeld is horizontaal doorsnijden. De baktijd wordt dan wel wat langer, tussen de 25 à 30 minuten, de cake is goed als het centrum terug veert wanneer u het lichtjes indrukt. Toch verdient het bakken in twee vormen de voorkeur, er wordt zo immers een enigszins knapperig korstje gevormd op beide helften en de vulling dringt niet in de cake door, dat is lekkerder.

Ingrediënten voor de cake:
  • 100 gram zachte roomboter
  • 150 gram zelfrijzend cake meel
  • 30 gram bloem
  • 150 gram kristalsuiker
  • 120 ml melk
  • 1 zakje bakpoeder
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eieren
  • snufje zout

Ingrediënten voor de vulling:
  • 150 ml vloeibare room
  • 100 ml volle melk
  • 50 gram kristalsuiker
  • 4 theelepels maizena
  • 2 eieren
  • 1 vanillestokje
  • snufje zout

Ingrediënten voor de chocolade ganache:
  • 100 gram pure chocolade
  • 100 ml room
  • 50 gram poedersuiker
  • 50 gram roomboter
  • 3 zakjes vanillesuiker
  • snufje kaneel

Ingrediënten voor de sierstrepen
  • 50 gram witte chocolade

Bereiding van de taart:

  • Verwarm de oven voor op 190° Celsius,
  • vet twee ronde cakevormen of springvormen van 24 cm doorsnede in met boter en bestuif dit met bloem,
  • verwarm de melk op laag vuur tot zij een temperatuur heeft bereikt waarop het nog net drinkbaar is,
  • zeef het cakemeel, de bloem en het bakpoeder boven een kom, voeg het zout toe en zet de kom even apart,
  • doe roomboter, suiker en vanillesuiker in een beslagkom en mix het met een handmixer tot een luchtige crème,
  • voeg één voor één de eieren toe en mix telkens tot ze volledig zijn opgenomen,
  • voeg beetje voor beetje en om en om wat van het meelmengsel en de warme melk toe, blijf mixen,
  • deel als alles goed door elkaar is gemengd het beslag in twee gelijke delen en doe het in de vormen,
  • bak de cakes 15 minuten op 190° Celsius of totdat ze goudbruin zijn en loslaten van de zijkant van de vorm,
  • haal de cakes uit de oven en laat ze in de vorm afkoelen terwijl we de vulling maken.

Bereiding van de vulling:

  • Doe de helft van de melk en alle room bij elkaar in een pan met dikke bodem en breng het tegen de kook aan,
  • snijdt het vanillestokje overlangs open, schraap het merg eruit en doe dit bij de melk in de pan,
  • wanneer zich belletjes beginnen te vormen aan de zijkant van de pan voegt u de suiker en het zout toe,
  • roer totdat de suiker is opgelost en haal de pan dan van het vuur,
  • neem de andere helft van de melk, doe beetje bij beetje de maizena erbij terwijl u goed roert met een garde,
  • als de maizena zonder klontjes is opgelost klopt u de twee eieren erdoorheen,
  • voeg vervolgens langzaam in een dunne straal al roerend het warme roommengsel toe,
  • doe het geheel daarna terug in de pan en breng het al roerend opnieuw tegen de kook aan,
  • blijf goed en snel roeren, het mengsel mag net niet koken, dan gaan de eieren schiften,
  • na 7 à 10 minuten zal de vulling zich gaan verdikken, haal dan de pan van het vuur en laat het afkoelen.

Bereiding van de chocolade ganache:

  • Smelt de chocolade en de roomboter in een pan op laag vuur, voeg het snufje kaneel toe,
  • Haal de pan van het vuur en voeg onder voortdurend roeren de room langzaam toe in een dun straaltje,
  • als het een soepel mengsel is geworden voegt u terwijl u snel roert de poedersuiker en vanillesuiker toe.

Samenstellen van de taart:

  • Verspreid de afgekoelde vulling gelijkmatig over de taart en leg de tweede cakelaag erop,
  • schenk de chocolade ganache hier overheen en laat het over de zijkanten lopen,
  • als de ganache bijna helemaal is afgekoeld maakt u met een lang mes een verdeling op de taart,
  • druk hiervoor het mes even heel lichtjes in de ganache zodat er een ondiepe afdruk ontstaat,
  • maak eerst een verdeling in vieren en vervolgens in acht en zestien lijnen,
  • doe nu de witte chocolade in een plastic zakje, knoop dit dicht en smelt de chocolade in de magnetron,
  • eerst 15 seconden, dan weer 15 seconden en zonodig nog enkele seconden tot de chocolade gesmolten is,
  • knip dan een klein hoekpuntje af van het zakje, knijp in het zakje en probeer een lijntje te maken op een bord,
  • heeft het lijntje de goede dikte dan maakt u vervolgens lijnen in een sierlijk patroon op de taart,
  • de verdeling in zestien delen helpt u erbij steeds de juiste regelmaat aan te houden,
  • wanneer alle witte lijnen erop staan neemt u een mes met een bolle voorkant, houdt het ondersteboven,
  • snij nu met het mes rechtop heel ondiep en lichtjes de lijnen volgend die de taart in zestien stukken verdeelt,
  • we doen dit om en om vanuit het centrum en dan weer vanaf de zijkant van de taart,
  • op deze manier krijgt u het fraaie haarscherpe uitvloeiende patroon in de witte chocolade lijnen getekend,
  • versier het centrum met een rood vruchtje, klaar is uw chique creatie!

Eventueel kunt u de zijkanten van de taart nog versieren met geschaafde amandelen zoals gebruikelijk is bij de fraaie eenpersoons Boston cream pie die u opgediend krijgt wanneer u in Boston in het Parker House Hotel dineert.

Lees verder

© 2013 - 2024 Fijnesteyn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recept - verjaardagstaart met boterglazuurVerras de jarige met een lekkere, zelf gemaakte verjaardagstaart met boterglazuur. Je kan je creativiteit de vrije gang…
Prinsessentaart zelf maken is erg leukMeisjes die hun verjaardag vieren willen natuurlijk een taart, en wat is nou leuker dan een prinsessentaart voor een mei…
Welke taart te eten op een verjaardag als je op dieet bentWelke taart te eten op een verjaardag als je op dieet bentIedereen die wel eens op dieet is geweest kent het probleem: de verjaardagsvisite. Je bent nog geen 5 minuten binnen of…
Goedkope gemakkelijke taarten: Monchou taartGoedkope gemakkelijke taarten: Monchou taartBij een verjaardag hoort natuurlijk taart. Taarten bij de bakker kunnen aardig in de kosten lopen, ze zijn namelijk vrij…

Warme geitenkaas op een broodje met fris slaatje (veggie)Warme geitenkaas op een broodje met fris slaatje (veggie)Geitenkaas kan je op verschillende manieren in een gerecht verwerken. Als lunch kan je geitenkaas op een broodje opwarme…
Dutch gingercake, Hollandse gembercake uit AustraliëDutch gingercake uit Australië, het feit dat men 'down under' al honderden jaren een cake met gember maakt naar Hollands…
Bronnen en referenties
  • Ambrosiabakery.com
  • Countryliving.com
  • Jetsettersmagazine.com
  • Saffronandvanilla.com
  • Thimblesbobbinspaperandink.blogspot.com
  • Tiedyetravels.com
Reactie

Rene, 18-11-2015
Ziet er goed uit, ik wil dit wel eens proberen. Ik begrijp alleen de bereiding van de vulling niet helemaal:

Bij punt 1 staat: doe de helft van de melk in een pan en verwarm deze
Bij punt 5 staat: neem de andere helft van de melk
Bij punt 8 staat: "doe het geheel daarna terug in de pan en breng het al roerend opnieuw tegen de kook aan, "

Er staat 'opnieuw', bedoelt men dus alleen de helft warme melk? Want het deel van punt 5 is nog koud, toch?
Of bedoelt men met 'doe het geheel' te zeggen: voeg het warme deel en het koude deel melk samen?

Ik hoor het graag! Reactie infoteur, 23-11-2015
Beste René,

Oké, dat opnieuw is wellicht wat overbodig maar dat de andere helft van de melk (met daarin de eieren en de maizena) aan het nog warme melk/roommengsel (waarin de suiker, de vanille en het zout zijn opgelost) wordt toegevoegd mag duidelijk zijn, succes met de bereiding!

Vriendelijke groet, Steyn

Fijnesteyn (99 artikelen)
Laatste update: 27-06-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.