Ohio Shakers lemon pie, een Amerikaanse klassieker!
Deze Amerikaanse klassieker is aan het begin van de 19e eeuw bedacht door de vrouwelijke leden van de Shakers community. Deze gemeenschap stond bekend om haar vaardigheden op het gebied van het bereiden van voedsel waarbij met veel fantasie en accuratesse werd gewerkt. Deze citroentaart past geheel in de traditie van puur, eerlijk en natuurlijk voedsel waarbij fruit, groente en graanproducten een belangrijke rol spelen. Alles van de citroen wordt gebruikt, dus ook de schil, en door de flinterdun gesneden schijfjes citroen een nacht in suiker te macereren ontstaat een aangename zoetzure smaak, geen taart voor watjes!
Kostbare vruchten uit New Orleans
De Shakers beschouwden citroenen terecht als een belangrijk onderdeel van een gezonde voeding en aangezien zij ze in het noordelijke klimaat van Ohio niet zelf konden verbouwen werden ze geïmporteerd uit New Orleans. De Shakers community was "self-supporting", de weinige producten die zij niet zelf konden maken of kweken werden verkregen door handel te drijven.
De kostbare citroenen waren hen zo dierbaar dat zij het als een zonde beschouwden om niet alles van de vrucht te gebruiken dus werd een recept bedacht waarin ook de citroenschil verwerkt werd. Het klassieke recept dat we u hier geven komt uit "The Joy of Cooking", Amerika's wereldwijd bekende kookboek van de hand van Irma S. Rombauer dat voor het eerst werd gepubliceerd in 1931. Van het boek is in 2006 de achtste editie verschenen, het bevat meer dan 4500 recepten en kan worden beschouwd als de steunpilaar van menig zichzelf respecterende kok en ontbreekt ook nooit in de bibliotheek van professionele chefkoks.
Voer voor citroenfanatici
De taart heeft wel wat weg van de Tarte citron entier van de beroemde Parijse patissier Pradier maar in het recept van deze Franse grootmeester worden de citroenen in de food processor gepureerd. In de Shakers pie worden de citroenen in flinterdunne schijfjes gesneden en een nacht in suiker te weken gezet, hetgeen macereren wordt genoemd. Net als Pradier's taart is de Shakers lemon pie niet geschikt voor mensen met een zwak hart maar citroenfanatici zijn verzot op de fantastische citroenkick die de taart geeft. Gehuld in een knapperige boterachtige korst is deze taart voor hen ronduit onweerstaanbaar.
Recept voor Ohio Shakers lemon pie
Denk er aan de vulling een dag van te voren te maken, hoe langer de suiker kan intrekken in de citroenschijfjes hoe lekkerder de taart wordt. U snijdt de citroenen flinterdun met een Benriner Mandoline rasp, daar komen we straks nog op terug.
Ingrediënten voor de korst:
- 300 gram bloem
- 250 gram ijskoude roomboter in blokjes
- 30 gram suiker
- ¾ theelepel zout
- 120 ml ijswater
Ingrediënten voor de vulling:
- 2 grote citroenen
- 400 gram kristalsuiker
- ¼ theelpel zout
- 4 grote eieren
- 60 gram roomboter
- 20 gram bloem
Voorbereiden van de vulling
- Rasp de schil van de citroenen af en zet dit even apart,
- snijdt de citroenen met de Benriner Mandoline in flinterdunne schijfjes,
- verwijder tijdens het snijden tussendoor de pitten,
- doe de schijfjes in een kom, voeg de citroenrasp, suiker en het zout toe en roer alles goed door elkaar,
- dek de schaal af met folie en laat dit citroenmengsel 24 uur staan bij kamertemperatuur.
Bereiding van de korst:
- Doe de bloem, de ijskoude boterklontjes, de suiker en het zout in de mengkom van de keukenmachine,
- meng in korte stappen door de machine steeds even aan en uit te zetten tot een zanderig mengsel ontstaat,
- voeg 90 ml van het ijswater toe en meng kort tot het deeg aan elkaar begint te plakken,
- wanneer het deeg nu nog wat droog lijkt voegt u de rest van het water toe, meng kort,
- het is belangrijk om kort te mengen, het deeg moet geen bal vormen rond de messen, dan wordt het taai,
- haal het deeg uit de mengkom, verdeel het in tweeën en vorm een platte schijf van elke helft,
- verpak elke deeghelft apart in vershoudfolie en leg de helften twee uur in de koelkast,
- laat het deeg daarna even rusten, bestuif uw werkvlak met bloem en rol één van de deeghelften uit,
- werk hierbij vanuit het midden in elke richting en verschuif het deeg steeds even om vastplakken te voorkomen,
- zorg ervoor dat u een cirkel verkrijgt met een diameter van ongeveer 30 centimeter,
- neem een taartvorm van 24 cm, vet deze lichtjes in en leg het deeg er overheen,
- dit doet u door het deeg eerst losjes op uw deegrol te rollen en het daarna boven de vorm weer uit te rollen,
- duw het deeg eerst tegen de bodem van de vorm aan en daarna tegen de randen,
- laat het deeg zo'n 2 cm over de rand hangen, snijdt de rest rondom af met een keukenschaar,
- rol nu de tweede deeghelft uit op dezelfde manier en leg deze op een vel bakpapier,
- eventueel kunt u er met kleine steekvormpjes wat hartjes of sterretjes uitsteken als u dat leuk vindt staan,
- koel zowel het deeg in de vorm als op het bakpapier nu minstens 30 minuten in de koelkast.
Klaarmaken van de vulling:
- Smelt de boter op laag vuur,
- klop de eieren in een ruime kom tot zij luchtig zijn,
- roer de gesmolten boter erdoorheen en klop dan de bloem erdoor,
- roer vervolgens het citroenmengsel dat een nacht heeft staan inweken erdoor.
Bakken van de taart:
- Verhit de oven voor op 220° Celsius,
- haal de taartvorm met het deeg uit de koelkast, schenk de vulling erin en strijk deze glad met een lepel,
- neem nu de gekoelde deeg bovenkant van het vel bakpapier en drapeer deze over de vulling,
- zorg ervoor dat ook dit deeg 2 cm over de rand hangt, snij de rest weer af met een keukenschaar,
- druk nu de overhangende randen van beide deeghelften samen zodat zij een geheel worden,
- vouw de rand naar binnen en stop ze in onder zichzelf waarbij u het deeg tegen de rand van de vorm drukt,
- vorm welvingen in de rand met duim en wijsvingers door de rand om en om in te drukken en op te laten bollen,
- heeft u geen vormpjes uit de bovenste laag deeg gestoken voor de ventilatie snijdt dan het deeg met een mes in,
- besprenkel de taart nu met wat groffe suiker en bak de taart 30 minuten op 220° Celsius,
- zet dan de oven lager, op 175° Celsius, en bak de taart nog 20 tot 30 minuten,
- wanneer u een mes in het centrum steekt en dat er schoon uit komt is de taart klaar, laat hem dan helemaal afkoelen.
U serveert de taart op kamertemperatuur, een toef slagroom erbij maakt de smaaksensatie compleet!
Citroen snijden met de Benriner Mandoline
Indien u een engelengeduld hebt en heel precies kunt snijden krijgt u het wellicht voor elkaar om de citroenen in flinterdunne plakjes te snijden maar het gaat zoveel makkelijker met een Benriner Mandoline. Dit Japanse precisiewerktuig is gemaakt van stevig voedselveilig kunststof en is voorzien van een vlijmscherp mes dat traploos verstelbaar is van 0,2 tot 5 mm.
Zo maakt u met de grootste precisie flinterdunne plakjes. De Benriner mandoline heeft drie eenvoudig verwisselbare mesjes en een vingerbeschermer. Dat laatste is wel nodig, dit is geen kinderspeelgoed.
Lees verder