Zelf een taart maken met behulp van een stappenplan

Een taart maken begint natuurlijk níet bij het uitzoeken van de marsepein. Jammer eigenlijk, want juist het decoreren van de taart is wat de taart zo 'taartig' maakt: voor die tijd is het eigenlijk gewoon een soort cake met vulling. Maar om een taart te kunnen maken, moet je uiteraard wel over de basis beschikken. Deze basis wordt het taartkapsel genoemd.
Taartkapsel maken
Het taartkapsel bepaalt de vorm van je taart. Er zijn verschillende bakvormen verkrijgbaar waarmee je taartkapsels kan maken. Zo kan je een vierkante, rechthoekige of ronde taart bakken, maar ook een taart in een afwijkende vorm, bijvoorbeeld een hartje. Voor beginners is de vierkante of rechthoekige vorm waarschijnlijk het meest geschikt.Het recept voor een taartkapsel
Er zijn verschillende recepten voor taartkapsels te vinden, van echt eenvoudig tot een stapje moeilijker. Welk recept voor jou(w taart) het meest geschikt is, is een kwestie van ervaring, tijd en smaak. Een eenvoudig recept dat je kan gebruiken, is het volgende:- 200 gram zelfrijzend bakmeel;
- 200 gram witte basterdsuiker;
- 200 gram boter;
- 2 zakjes vanillesuiker;
- 4 eieren;
- snufje zout.
De oven verwarm je voor op 160 graden. Meng alle ingrediënten minus de eieren en het zelfrijzend bakmeel door elkaar en mix een paar minuten. Daarna de eieren één voor één toevoegen (tussendoor mixen) en als laatste het zelfrijzend bakmeel. 70 minuten in de oven en klaar is je taartkapsel.
Tip: je kan het taartkapsel het beste na het bakken omkeren, zodat de onderkant de bovenkant wordt. Dan wordt je taart het strakst.
Taartkapsel snijden
Na het bakken, snijd je het taartkapsel in drie lagen. Het gaat het gemakkelijkst wanneer je hiervoor een taartzaag gebruikt. Taartzagen kan je in verschillende (online) winkels kopen, voor slechts enkele euro's. Koop er één, je zal er zeker geen spijt van krijgen.De taart vullen
Heb je het taartkapsel in drie identieke lagen verdeeld, dan kan je de taart vullen. Er zijn verschillende recepten voor vullingen te vinden op internet, maar een beginnend taartenma(a)k(st)er vindt het misschien het gemakkelijkst om een basis-vulling te gebruiken. Hiertoe smeer je op de onderste laag van de taart een laagje jam. De middelste laag besmeer je met botercrème.Botercrème kan je (online) kopen, maar ook eenvoudig zelf maken. Er zijn zeer veel verschillende recepten voor botercrème te vinden, dus hét recept bestaat niet. Botercrème maken is erg eenvoudig: de basis bestaat uit (room)boter en poedersuiker.
De middelste laag van je taart-in-wording besmeerd met botercrème? Dan de bovenste laag er bovenop. Je taart lijkt nu echter nog steeds niet echt op een taart.