Zelf een taart maken met behulp van een stappenplan

Zelf een taart maken met behulp van een stappenplan Zou je ook zo graag iemand van wie je houdt willen verrassen met een zelfgemaakte taart, maar heb je nul ervaring met het bakken van taarten? Zelf een taart maken is eenvoudiger dan je denkt, maar je moet wel weten hoe. Heb je de slag eenmaal te pakken, dan zet je binnen enkele uren een meesterwerk van een taart neer, waar nog lang over nagepraat zal worden! Een taart maken begint natuurlijk níet bij het uitzoeken van de marsepein. Jammer eigenlijk, want juist het decoreren van de taart is wat de taart zo 'taartig' maakt: voor die tijd is het eigenlijk gewoon een soort cake met vulling. Maar om een taart te kunnen maken, moet je uiteraard wel over de basis beschikken. Deze basis wordt het taartkapsel genoemd.

Taartkapsel maken

Het taartkapsel bepaalt de vorm van je taart. Er zijn verschillende bakvormen verkrijgbaar waarmee je taartkapsels kan maken. Zo kan je een vierkante, rechthoekige of ronde taart bakken, maar ook een taart in een afwijkende vorm, bijvoorbeeld een hartje. Voor beginners is de vierkante of rechthoekige vorm waarschijnlijk het meest geschikt.

Het recept voor een taartkapsel

Er zijn verschillende recepten voor taartkapsels te vinden, van echt eenvoudig tot een stapje moeilijker. Welk recept voor jou(w taart) het meest geschikt is, is een kwestie van ervaring, tijd en smaak. Een eenvoudig recept dat je kan gebruiken, is het volgende:
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel;
  • 200 gram witte basterdsuiker;
  • 200 gram boter;
  • 2 zakjes vanillesuiker;
  • 4 eieren;
  • snufje zout.

De oven verwarm je voor op 160 graden. Meng alle ingrediënten minus de eieren en het zelfrijzend bakmeel door elkaar en mix een paar minuten. Daarna de eieren één voor één toevoegen (tussendoor mixen) en als laatste het zelfrijzend bakmeel. 70 minuten in de oven en klaar is je taartkapsel.

Tip: je kan het taartkapsel het beste na het bakken omkeren, zodat de onderkant de bovenkant wordt. Dan wordt je taart het strakst.

Taartkapsel snijden

Na het bakken, snijd je het taartkapsel in drie lagen. Het gaat het gemakkelijkst wanneer je hiervoor een taartzaag gebruikt. Taartzagen kan je in verschillende (online) winkels kopen, voor slechts enkele euro's. Koop er één, je zal er zeker geen spijt van krijgen.

De taart vullen

Heb je het taartkapsel in drie identieke lagen verdeeld, dan kan je de taart vullen. Er zijn verschillende recepten voor vullingen te vinden op internet, maar een beginnend taartenma(a)k(st)er vindt het misschien het gemakkelijkst om een basis-vulling te gebruiken. Hiertoe smeer je op de onderste laag van de taart een laagje jam. De middelste laag besmeer je met botercrème.

Botercrème kan je (online) kopen, maar ook eenvoudig zelf maken. Er zijn zeer veel verschillende recepten voor botercrème te vinden, dus hét recept bestaat niet. Botercrème maken is erg eenvoudig: de basis bestaat uit (room)boter en poedersuiker.

De middelste laag van je taart-in-wording besmeerd met botercrème? Dan de bovenste laag er bovenop. Je taart lijkt nu echter nog steeds niet echt op een taart.

Boven- en zijkanten van de taart insmeren

De basis van je taart is gelegd. Nu moet je de boven- en de zijkanten nog afsmeren met botercrème. Dat afsmeren mag royaal gebeuren, het is immers de bedoeling dat je marsepein goed aan de taart blijft plakken. Probeer zo strak mogelijk af te smeren en gebruik een goed taartmes.

Er een echte taart van maken: marsepein

Met marsepein laat je de taart er echt uitzien als een taart. Rol de marsepein uit met een roller en zorg dat de marsepeinen plak groot genoeg is. Je marsepein moet minstens zo groot zijn als twee maal de hoogte van de zijkant en één maal de bovenkant van je taart. Hierna leg je de marsepeinen lap vanaf één kant over de taart, zodat de gehele taart bedekt is met marsepein.

De marsepein voegen en aanduwen

Zorg dat de marsepein overal rondom de taart zit en duw de hoekjes goed aan. Vergeet hierbij niet dat de marsepein ook aan de onderkant goed moet aansluiten. Je taart lijkt nu op een echte taart!

Overtollig marsepein wegsnijden en oneffenheden wegwerken

Overtollig marsepein verwijder je met een mesje. Je kunt hier eventueel een gewoon mes voor gebruiken, maar er bestaan speciale mesjes voor bij het taarten decoreren. Is de overtollige marsepein weggesneden, dan werk je de laatste oneffenheden weg. Ook hiervoor bestaat speciaal gereedschap, zoals een smoother. Deze is in vele (online) winkels te koop en kost slechts enkele euro's. Je hebt 'm echter niet perse nodig om een taart te maken.

De taart versieren

Na al deze stappen is je basistaart klaar en kan je deze gaan versieren. Voor veel mensen stiekem het leukste gedeelte van het taarten maken!
© 2014 - 2024 Stippels, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Taart decoreren: welke spullen heb je nodig voor de basis?Taarten decoreren is hot! Het taarten decoreren wordt doorgaans gedaan met fondant of marsepein. Wanneer je gaat beginne…
Goedkope gemakkelijke taarten: Monchou taartGoedkope gemakkelijke taarten: Monchou taartBij een verjaardag hoort natuurlijk taart. Taarten bij de bakker kunnen aardig in de kosten lopen, ze zijn namelijk vrij…
Taart decoreren: wat is het decoreren van taarten?Taart decoreren. Veel mensen houden zich ermee bezig. Ze maken de prachtigste ontwerpen op taarten. Dit doen ze voorname…
Zeven (prenten)boeken over taartenIn 2014 is een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat lezen onder middelbare scholieren populairder is dan het jaar e…

Taarten decoreren met chocoladeTaarten decoreren is helemaal hot en menig thuisbakker maakt de mooiste creaties met marsepein of rolfondant. Een minder…
Lekker vers sinaasappelsap, hoe doe je dat?Lekker vers sinaasappelsap, hoe doe je dat?Fruit is gezond, dat is aan iedereen wel bekend. Fruit zit boordevol belangrijke voedingsstoffen en vitamines. Een stukj…
Bronnen en referenties
  • http://www.smulweb.nl/recepten/1078388/Basiscake-voor-lekkere-taarten
  • http://www.jouwtaartshop.nl/zelf-een-taart-maken.html
  • http://botercreme.nl/botercreme-recepten
Stippels (68 artikelen)
Gepubliceerd: 21-02-2014
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.