Tarte aux noix et caramel beurre salé, noten-karameltaart

Deze Franse taart uit Bretagne staat garant voor een ongekend fijne smaaksensatie die past bij de herfst wanneer er weer volop walnoten beschikbaar zijn. Het chocoladedeeg vormt een perfecte bodem voor de noten die worden overdekt met een laag romige en pittige karamel, de geraffineerde eenvoud die de Franse keuken vaak siert komt in dit recept volledig tot zijn recht. Crème Salidou heet de karamel die op het Bretonse schiereiland Quiberon onder andere voor deze taart gebruikt wordt, deze plaatselijke specialiteit wordt gemaakt van suiker met gezouten boter en room, een echte verwennerij!

Gezouten roomboter, vrij onbekend in ons land

Crème Salidou is in Bretagne gewoon te koop in een potje, het wordt vaak gebruikt om crépes, de Franse pannenkoek, mee te besmeren. Deze gastronomische specialiteit is eveneens in Groot Brittannië bekend, de Engelsen gebruiken het ook in taarten. Wij maken het hier zelf, dat is niet moeilijk. Indien u geen gezouten boter kunt vinden voegt u gewoon zout toe aan de karamel.


De gezouten roomboter in de karamel geeft deze taart precies de pit die de noten nog nodig hebben. De goed gesorteerde supermarkt heeft gezouten boter in het koelvak, de boter die we in ons land het meest gebruiken is ongezouten roomboter.

Recept voor Tarte aux noix et caramel beurre salé

We maken een chocoladedeeg door cacao toe te voegen en er gaan gemalen amandelen in voor een mooie notensmaak.

Ingrediënten voor het deeg:
  • 300 gram gezeefde bloem
  • 120 gram kristalsuiker
  • 180 gram zachte roomboter in blokjes
  • 50 gram gemalen amandelen
  • 15 gram cacaopoeder
  • 2 eieren
  • paar druppels citroensap
  • snufje zout

Ingrediënten voor de vulling:
  • 300 gram hele gepelde walnoten
  • 150 gram kristalsuiker
  • 60 gram gezouten roomboter in klontjes
  • of ongezouten boter met ½ theelepel zout
  • 200 ml room
  • 1 eetlepel water

Deeg kneden mag ook met de hand

Wanneer u het deeg maakt in de keukenmachine is het beslist van belang wel goed maar zo kort mogelijk te mengen om de structuur van het deeg optimaal te houden, u kunt het deeg ook kort met de hand kneden dat geeft net zo'n goed resultaat.

Bereiding van het deeg:

  • Maal de amandelen heel fijn in de keukenmachine en doe het maalsel in een ruime kom,
  • zeef de bloem, de cacao en de poedersuiker boven dezelfde kom, door het zeven wordt uw baksel luchtiger,
  • snijd de boter in stukjes, doe ze in de mengkom van de keukenmachine en mix tot de boter een crème is,
  • voeg het amandelmaalsel, de bloem met cacao en poedersuiker, de eieren en het zout toe,
  • meng 20 à 30 seconden, zet de machine daarbij steeds even aan en uit,
  • het is belangrijk om kort te mengen, het deeg moet geen bal vormen rond de messen, dan wordt het taai,
  • wanneer een soepel deeg is gevormd neemt u het uit de kom, verpak het in vershoudfolie,
  • leg het deeg nu minstens twee uur in de koelkast, door het koelen bakt het straks mooier af.
  • verwarm de oven voor op 180° Celsius en vet een rechthoekig bakblik van 24 à 28 cm in met boter,
  • haal het deeg uit de koelkast, laat het even op temperatuur komen, bestuif uw werkvlak met bloem en rol het uit,
  • werk hierbij vanuit het midden in elke richting en verschuif het deeg steeds even om vastplakken te voorkomen,
  • zorg ervoor dat u een vierkant verkrijgt dat ongeveer 6 centimeter groter is dan uw bakblik
  • rol het deeg losjes op uw deegrol en rol het daarna boven de vorm weer uit,
  • duw het deeg eerst aan op de bodem van de vorm en daarna tegen de randen,
  • prik gaatjes in de bodem en bak het deeg daarna nog zonder vulling ongeveer 20 minuten op 180° Celsius.


Bereiding van de vulling:

  • Ontdoe de noten van hun schil, snij ze doormidden en zet ze even apart,
  • doe de eetlepel water in een ruime pan met dikke bodem en strooi de suiker erbij,
  • verhit de pan op matig vuur zodat de suiker smelt en bruin wordt, af en toe eventjes roeren,
  • als de suiker een gouden amberkleur heeft de zoute boter er beetje voor beetje door roeren met een garde,
  • voeg telkens een klontje toe, als dit volledig is opgenomen, het volgende klontje toevoegen,
  • verhit ondertussen in een andere pan op matig vuur de room,
  • als alle boter door de karamel is gemengd de verwarmde room toevoegen,
  • meng de room er goed door, houdt dit 7 à 10 minuten net aan de kook op een zacht vuurtje, roer tussendoor,
  • doe nu de walnoten bij de karamel in de pan en roer nog 2 minuten totdat de noten volledig zijn gekaramelliseerd,
  • laat de karamelcrème met de noten erin daarna iets afkoelen, het moet nog wel vloeibaar blijven,
  • giet de karamel notenvulling op het reeds afgebakken deeg en verdeel het gelijkmatig, klaar is uw taart!

Serveer de taart direct wanneer de karamel nog enigszins warm is, lekker met een toef slagroom, zonder kan ook!

Lees verder

© 2013 - 2024 Fijnesteyn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkope gemakkelijke taarten: Monchou taartGoedkope gemakkelijke taarten: Monchou taartBij een verjaardag hoort natuurlijk taart. Taarten bij de bakker kunnen aardig in de kosten lopen, ze zijn namelijk vrij…
Australische recepten, gebakGebak is eigenlijk heel internationaal, alleen met dat verschil dat ieder land zijn eigen specialiteit heeft. Zo heeft D…
Zelf een taart maken met behulp van een stappenplanZelf een taart maken met behulp van een stappenplanZou je ook zo graag iemand van wie je houdt willen verrassen met een zelfgemaakte taart, maar heb je nul ervaring met he…
Prinsessentaart zelf maken is erg leukMeisjes die hun verjaardag vieren willen natuurlijk een taart, en wat is nou leuker dan een prinsessentaart voor een mei…

Gnocchi receptenGnocchi is een typisch Italiaans gerecht dat op veel verschillende manieren bereid kan worden. Gnocchi wordt meestal gek…
Appel meringue taart, een bijzonder lekkere creatieTraditionele appeltaart recepten bestaan er genoeg maar zoals u van ons mag verwachten zoeken wij telkens weer naar de m…
Bronnen en referenties
  • Christophe-felder.com
  • Jeveuxlarecette.fr
  • Odelices.com
  • Pierreherme.com
  • Revesdebretagne.com
Fijnesteyn (99 artikelen)
Laatste update: 05-06-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.