Walnotentaart met koffieglazuur, geraffineerd Frans recept
Deze walnotentaart met koffieglazuur is echt iets voor de fijnproevers onder ons, de taart heeft het raffinement dat zo typerend is voor de Franse keuken terwijl zij helemaal niet moeilijk is om te maken. De taart hoeft niet gebakken te worden in de oven, kan niet mislukken en is ook uitstekend geschikt als desserttaart bij een diner. Zij wordt een dag van tevoren bereid en krijgt daardoor haar structuur en het geeft het koffiearoma de gelegenheid zich goed te ontwikkelen. Het scheelt u de volgende dag ook tijd en u kunt zo uw aandacht volledig richten op de overige gerechten die u wilt serveren aan uw gasten. Kom, we gaan aan de slag!
De Franse keuken, een lange en rijke traditie
Zoals bekend heeft de Franse keuken een lange en rijke traditie, vermaarde chef-koks als Auguste Escoffier en Paul Bocuse zijn wereldberoemd en hebben verrukkelijke recepten voor desserts bedacht. Soms wonderlijk van eenvoud zoals bijvoorbeeld de Poire belle Hélène en andere keren uiterst geraffineerd zoals de Crêpe Suzette, dunne flensjes in gecarameliseerde boter met suiker, sinaasappel, sinaasappelschil en geflambeerd in Grand Marnier, opgedragen aan de femme fatale Suzette, maîtresse van Edward VII, Prins van Wales. Dat is de ware kunst van het koken, een gerecht bedenken dat past bij iemands persoonlijkheid.
Taart als dessert
In de Franse keuken is het niet ongebruikelijk om taart als dessert te serveren, het menu is altijd een uitgebalanceerde keuze van gerechten die elkaar aanvullen en complementeren. Er wordt daarbij goed gekeken naar de eigenschappen van de gerechten,
na een machtig hoofdgerecht komt altijd een licht dessert en andersom, na een licht hoofdgerecht past een wat zwaarder dessert. Onze walnoottaart valt in de laatste categorie, houd daar rekening mee bij de samenstelling van uw menu. Overigens werken noten prima in op de spijsvertering, om dezelfde reden serveert men ook wel diverse Franse kazen aan het eind van een diner.
Walnoottaart met koffieglazuur
Voor alle duidelijkheid, de walnoottaart met koffieglazuur wordt niet gebakken in de oven zoals in de inleiding al wordt vermeld,
als variatie kunt u de taart ook maken met amandelen en het type chocoladeglazuur dat gebruikt wordt bij een
Sachertorte.
Ingrediënten:
- 250 gram biscuits, mariakaakjes bijvoorbeeld
- 125 gram zachte roomboter
- 80 gram bruine of witte basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- snufje zout
- 75 gram gemalen walnoten
- 2 eierdooiers
- 4 eetlepels sterke koffie
Voor de koffie glazuur:
- 10 gram boter
- 100 gram poedersuiker
- 1 kleine theelepel oploskoffie
- 2 eetlepels water
Om te garneren:
Bereiding:
- Zet sterke koffie op de voor u gebruikelijke wijze,
- maal de koekjes in de blender tot kruimels en doe ze in een beslagkom,
- meng de suiker, de vanillesuiker en het snufje zout door de koekkruimels,
- voeg de boter toe en werk deze met een vork door suiker en koekjes tot het geheel een zandige structuur krijgt,
- roer de eierdooiers, de noten en de vier eetlepels sterke koffie erdoor,
- bekleed een springvorm met plastic huishoudfolie,
- doe het deegmengsel in deze vorm,druk het overal stevig aan en plaats het een nacht in de koelkast,
Voor het glazuur:
- De volgende dag smelt u de suiker, boter, oploskoffie en het water au bain-marie in een klein steelpannetje,
- roer de ingrediënten tot er een romige fondant ontstaat,
- als dat klaar is haalt u de taart uit de springvorm,
- verwijder de plastic folie door voorzichtig een bord onder de taart te schuiven zonder de taart te beschadigen,
- giet het glazuur langzaam en gelijkmatig over de taart en garneer deze met de halve walnoten,
- opdienen terwijl het glazuur nog lauwwarm is, heerlijk met een toef slagroom ernaast!
Au bain-marie
Het glazuur bereidt u "au bain-marie", letterlijk vertaald: "in het bad van Marie", veel koks onder u weten ongetwijfeld wat dit betekent maar voor de volledigheid lichten we het nog even toe: bij het au bain-marie verwarmen of smelten wordt een gerecht of saus warm gemaakt in een steelpannetje boven de stoom van heet water in een iets grotere pan waar het kleinere steelpannetje in geplaatst is. Het grote voordeel van deze manier van bereiden is dat het gerecht heel gelijkmatig wordt verhit en door de indirecte manier van verwarmen niet het kookpunt bereikt. Dit is zeer belangrijk bij sauzen die snel kunnen schiften. Ook ingrediënten die snel verbranden en daardoor bitter gaan smaken zoals chocolade kunnen het beste au bain-marie worden verwarmd, speciale au bain-marie pannen koopt u in de gespecialiseerde huishoudzaak of webshop.
Lees verder