Chocoladecitroentaart, de Franse tarte chocolatée au citron
Deze heerlijke taart combineert de frisse smaak van citroen met het rijke aroma van cacao. Citroentaart is een klassiek dessert in de Franse keuken dat vele variëteiten kent, in deze taart wordt chocoladedeeg gebruikt dat fijngemalen amandelen bevat. Het is een zeer geraffineerde combinatie waarbij alle componenten tezamen voor een fantastische smaaksensatie zorgen! Dat is ook waar het om draait in de delicate Franse keuken, geen zware gerechten maar een uitgebalanceerd smaakpalet dat uw tong streelt. Dit recept kan niet mislukken, het is niet moeilijk om te maken en u gooit er hoge ogen mee, men gaat nog meer van u houden!
Taart als dessert
In Frankrijk is het heel gebruikelijk om taart als dessert te serveren, het menu is sowieso heel anders samengesteld dan bij ons.
Meestal begint men met een salade of charcuterie, fijne vleeswaren, en wanneer er vooraf salade is geserveerd bestaat het hoofdgerecht uit vlees of vis met een aardappelgerecht zonder groente. Het mandje stokbrood blijft tijdens de hele maaltijd staan.
Lekker om nog even een stukje brood door de vleessaus heen te soppen. Als nagerecht serveert men vaak Franse kaas waarbij ook wel noten en druiven op tafel komen, allemaal zaken die de spijsvertering bevorderen. De taarten die als dessert dienen hebben meestal ook ingrediënten die dezelfde eigenschappen bezitten, daar is altijd goed over nagedacht. Hier is het recept voor de tarte chocolatée au citron, een creatie van subtiele schoonheid die u een gevoel van welbehagen zal bezorgen na het diner!
Tarte chocolatée au citron
Ingrediënten:
- 100 gram gezeefde bloem
- 25 gram gezeefde cacaopoeder
- 75 gram roomboter
- 25 gram zeer fijn gemalen amandelen
- 50 gram suiker
- 1 losgeklopt ei
Ingrediënten voor de vulling:
- 1 ei
- 4 eidooiers
- 200 gram suiker
- 150 ml slagroom
- verse dikke geraspte citroenschil
- sap van 2 citroenen
Voor de topping:
- chocoladeschaafsel van melkchocolade
Blind bakken
We maken eerst het deeg en gaan dit blind bakken, dat wil zeggen dat we het deeg nog zonder vulling laten bakken en om nu te voorkomen dat de randen inzakken gebruiken we een "blinde vulling" van droge bonen op bakpapier dat we op het deeg leggen.
Deze blinde vulling wordt verder niet gebruikt in het recept, het deeg wordt pas na het voorbakken gevuld met de citroenvulling.
Bereiding van het deeg:
- Zeef de bloem en de cacao, dit is belangrijk, het deeg krijgt er een veel luchtiger karakter doortijdens het bakken,
- doe bloem, cacao, boter, suiker, de gemalen amandelen en het ei in de beslagkom van de keukenmachine,
- meng het met de deeghaken langzaam tot een goed doorknede bal,
- leg de deegbal in het midden van een springvorm met kartelrand en verdeel het deeg gelijkmatig over de vorm,
- zet het nu een half uur in de ijskast en prik met een vork het deeg overal in, verwarm de oven voor op 200°
- dek het deeg af met bakpapier, vul het nu met gedroogde bonen en bak 12 tot 15 minuten op 200°,
- verwijder het papier en de bonen en bak nog eens 10 minuten totdat het deeg stevig is,
- laat het deeg afkoelen en verlaag de oventemperatuur vast naar 150 °.
Bereiding van de vulling:
- Klop het ei met de eidooiers en de suiker tot een luchtig mengsel,
- klop de room de room tot slagroom en voeg de citroenschil en het citroensap toe,
- spatel het eierdooier suikermengsel door de geklopte room, niet roeren maar voorzichtig mengen,
- stort het mengsel op het afgekoelde deeg in de vorm en bak het nu in 50 minuten af op 150 ° tot de vulling stevig is.
laat de taart volledig afkoelen en versier ze dan met in spanen geschaafde melkchocolade, klaar, smullen maar!
Lees verder