Mexicaanse chocoladeroomtaart, zoet met een pittige bite
Pastel de Chocolate con crema mexicana heet de taart voluit in het Spaans, de spreektaal in Mexico. De pure chocolade in deze taart wordt op smaak gebracht met een snufje chilipeper, een wonderbaarlijk goede combinatie van uitersten die u ongetwijfeld zult leren waarderen. Deze smaaksensatie hebben we te danken aan de Azteken, het eerste volk dat een drank bereidde van chocolade en deze kruidde met chilipeper. Daarnaast wordt er koffie extract verwerkt in de Mexicaanse chocolade roomtaart hetgeen deze creatie tot een uitstekende desserttaart maakt. Chocoladeliefhebbers, aan het werk!
Zoet, pittig en romig
Chocoladetaart, we kunnen er niet genoeg van krijgen! We hebben al heel wat chocoladetaartrecepten geprobeerd en er is altijd wel weer een taart die nog lekkerder is dan al die anderen! Dit is er zo een, de gedurfde combinatie van zoet, pittig en romig maakt deze taart tot een bijzondere specialiteit die uw smaakpapillen streelt op een manier die u voorheen nog niet kende.
De korst van deze taart wordt gemaakt met Graham crackers, een knapperig koekje dat in de Verenigde Staten veel wordt gebruikt in cheesecakes en dat in Mexico wordt geproduceerd door de voedselgigant Nabisco. Wij kennen de Graham crackers hier niet, in plaats van dit krokante koekje kunnen we Verkade Digestive Original koekjes gebruiken, dat is een goed alternatief.
Recept voor Mexicaanse chocolade roomtaart
Bent u niet zo gek op de koffie smaak in een taart dan laat u de koffie gewoon weg, u kunt het ook vervangen door koffielikeur.
Ingrediënten voor de korst:
- 300 gram Verkade Digestive Original koekjes
- 50 gram gesmolten roomboter
- 30 gram suiker
- wit van 2 eieren
- 1 theelepeltje kaneel
- snufje zout
Ingrediënten voor de vulling:
- 100 gram suiker
- 30 gram maizena
- 20 gram cacao
- 20 ml koffie extract
- 1 ei
- 2 eierdooiers
- snufje chilipeper
- snufje zout
- 400 ml volle melk
- 60 gram pure chocolade
- 50 gram poedersuiker
- 400 ml slagroom
Bereiding van de korst
- Verhit de oven voor op 190°Celsius,
- smelt de boter op laag vuur,
- verkruimel de Verkade Digestive koekjes in de keukenmachine tot grove kruimels,
- bewaar twee eetlepels kruimels voor de garnering,
- doe de overige kruimels in een beslagkom en voeg de suiker, de kaneel en het zout toe en roer het goed door elkaar,
- splits de eieren en zet de eierdooiers even apart, die gebruiken we in de vulling,
- voeg het eiwit en de gesmolten boter toe aan het koekkruimelmengsel en werk het er goed doorheen,
- vet een taartvorm in met boter, doe het kruimelmengsel erin en druk dit goed aan op de bodem en tegen de randen,
- bak de taartkorst 9 à 10 minuten op 190°Celsius tot zij begint te kleuren, laat de korst daarna helemaal afkoelen.
Bereiding van de vulling:
- Zet een kop goed sterke koffie en neem 20 ml van dit extract om in de vulling te gebruiken,
- doe de suiker in een beslagkom en voeg maizena, cacao, koffie extract, het ei en de eierdooiers toe,
- roer alles goed door elkaar en voeg het zout en de chilipeper toe, klop het goed door tot een glad mengsel ontstaat,
- doe de melk in een pan en verhit het op matig vuur tot tegen het kookpunt aan, niet koken,
- neem een kopje van de melk af, voeg het al roerend toe aan het eimengsel,
- voeg daarna onder voortdurend roeren beetje voor beetje het ei- melkmengsel toe aan de rest van de hete melk,
- houdt het mengsel op matig vuur tegen de kook aan, blijf ongeveer 10 minuten roeren tot het dik wordt,
- let op dat het niet gaat koken want dan gaan de eieren schiften,
- haal het mengsel van het vuur, voeg de chocolade toe en roer totdat de chocolade geheel is gesmolten,
- zet de pan nu in een bak met ijswater totdat het mengsel is afgekoeld, af en toe roeren.
Samenstellen van de taart:
- Schep de chocoladevulling in de korst en bedek de oppervlakte met vershoudfolie om korstvorming te voorkomen,
- zet de taart nu 3 à 4 uur in de ijskast zodat de vulling kan opstijven, haal daarna de folie er af,
- klop de slagroom met de poedersuiker goed stijf, verspreid de room over de taart,
- garneer de taart met de overgebleven koekkruimels, klaar!
Wilt u de taart een dag later ook nog kunnen serveren gebruik dan een zakje Dr. Oetker klopvast in de slagroom.
Chilipeper is een zeer scherpe pepersoort, gebruik daarom niet meer dan een snufje ervan om deze taart te kruiden, vindt u het resultaat desondanks niet pittig genoeg dan kunt u altijd nog een klein beetje over de room strooien maar zorg ervoor dat het niet gaat overheersen, het gaat erom de chocolade een "bite" mee te geven, het is niet de bedoeling dat het een hartige taart wordt!
Chilipeper, een van de oudst bekende landbouwgewassen ter wereld
Naar alle waarschijnlijkheid werd chilipeper al omstreeks 7000 voor Christus in Mexico gebruikt en daarmee is het een van de oudst bekende landbouwgewassen ter wereld. Chilipeper behoort tot het geslacht Capsicum uit de nachtschadefamilie.
Het is de Capsaïcine in de peper die de scherpe smaak geeft, de hoeveelheid Capsaïcine bepaalt de uiteindelijke scherpte van een chilipeper, er is daarom een schaal voor chilipepers bedacht om een waarde aan de scherpte te geven: de Scovilleschaal. Christoffel Columbus bracht de plant naar Europa, ruim voor die tijd hadden de Azteken al tientallen variëteiten gekweekt. Tegenwoordig worden de planten wereldwijd gebruikt en nog steeds worden er nieuwe variëteiten ontwikkeld.
Lees verder