Mango crumble en apple crumble
Mango crumble en apple crumble zijn twee overheerlijke ideeën voor een dessert. Omdat ze allebei gemakkelijk zijn om te maken, een korte bereidingstijd hebben en ook nog een overheerlijk zijn, is het een ideaal recept voor jong en oud.
Mango crumble
Algemene informatie
- Aantal personen: 4
- Bereidingstijd: 15 minuten klaarmaken en 15 minuten oven
(voor meer personen verdubbel je de aantallen op de ingrediënten lijst)
Benodigde ingrediënten
- 50 gram koude boter + ongeveer 5 gram om in te vetten
- 75 gram tarwebloem
- 50 gram suiker
- 25 gram amandelschaafsel
- 1 eetrijpe mango
- 2 eetlepels stroop
- Zout
Overige benodigdheden
- 4 kleine ovenschaaltje of 1 grote ovenschaal
- 2 kommen/bakjes
- Oven
- Snijmes of mango schiller
Bereiding
- Vet de ovenschaaltjes in met boter. Handig is dat je dit eerst even op kamertemperatuur hebt laten komen zodat het makkelijk smeerbaar is. Zet de oven vast aan om voor te verwarmen op 220 °C. Snijd de 50 gram boter in kleine stukjes en doe deze in de kom. Voeg vervolgens de tarwebloem toe en doe daar ook een snufje zout bij. Kneed met je handen de boter en het tarwebloem door elkaar tot er een soort broodkruimels ontstaan. Wanneer je broodkruimels hebt meng je de suiker en het amandelschaafsel erdoorheen. Dit kneed je nog eenmaal goed door door en laat je daarna rusten, anders word het te zacht.
- Snijd de mango in kleine stukjes. Midden in de mango zit een grote afgeplatte pit. Handig is om de mango in de lengte richting door drieën te snijden. Eerst aan beide buitenkanten zo strak mogelijk langs de pit. Wanneer je dat gedaan hebt, heb je drie delen. Het middelste deel met de pit er in, en de twee buitenkanten zonder pit. Herhaal dit nog een keer maar dan aan de andere kanten van de pit. Verwijder daarna de schil met een mesje en snijd de mango in kleine stukjes. Tegenwoordig bestaat er ook een mango schiller. Dit is een plastic ring in de vorm van de mango. Binnenin de plastic ring zit een mes in de vorm van de pit van de mango. Druk deze plastic ring van bovenaf op de mango. Het mesje snijd zich door de mango heen, precies langs de pit. Snijd daarna de schil er af met een mesje en snijd de mango in kleine stukjes. Doe de mango in een kom/bakje en voeg de stroop toe. Roer dit mengsel even goed door elkaar zodat er op alle stukjes mango stroop zit.
- Verdeel daarna het mengel van de mango en de stroop over de bakjes. Daarna verdeel je de broodkruimels over de bakjes. Zorg dat alle mango stukjes bedekt zijn en druk de broodkruimels even goed aan. Er kan dan eventueel nog wat extra amandelschaafsel op de broodkruimels gedaan worden.
- Ze de mango crumble in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 15 minuten. Wanneer het broodkruimel mengsel goudbruin is, is de mango crumble klaar. De mango crumble is het lekkerst wanneer hij direct uit de over geserveerd wordt.
Apple crumble
Algemene informatie
- Aantal personen: 4
- Bereidingstijd: 15 minuten klaarmaken en 15 minuten oven
(voor meer personen verdubbel je de aantallen op de ingrediënten lijst)
Benodigde ingrediënten
- 50 gram koude boter + ongeveer 5 gram om in te vetten
- 75 gram tarwebloem
- 50 gram suiker
- 25 gram amandelschaafsel
- 4 appels
- 1 handje rozijnen
- Zout
- Kaneel
Overige benodigdheden
- 4 kleine ovenschaaltje of 1 grote ovenschaal
- 2 kommen/bakjes
- Oven
- Snijmes
Bereiding
- Vet de ovenschaaltjes in met boter. Handig is dat je dit eerst even op kamertemperatuur hebt laten komen zodat het makkelijk smeerbaar is. Zet de oven vast aan om voor te verwarmen op 200 °C. Snijd de 50 gram boter is kleine stukjes en doe deze in de kom. Voeg vervolgens de tarwebloem toe en doe daar ook een snufje zout bij. Kneed met je handen de boter en het tarwebloem door elkaar tot er een soort broodkruimels ontstaan. Wanneer je broodkruimels hebt meng je de suiker en het amandelschaafsel erdoorheen. Dit kneed je nog eenmaal goed door door en laat je daarna rusten, anders word het te zacht.
- Laat de rozijnen in een bakje warm water even wellen. Schil de appels en haal het klokhuis er uit. Snijd de appels daarna in kleine stukjes. Doe de stukjes appel in een kom/bak en voeg daar de rozijnen en ongeveer 1 theelepel kaneel aan toe. Meng dit allemaal goed door elkaar.
- Verdeel daarna het mengel van de appels, rozijnen en kaneel over de bakjes. Daarna verdeel je de broodkruimels over de bakjes. Zorg dat alle appel stukjes bedekt zijn en druk de broodkruimels even goed aan. Er kan dan eventueel nog wat extra amandelschaafsel op de broodkruimels gedaan worden.
- Ze de apple crumble in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 20 minuten. Wanneer het broodkruimel mengsel goudbruin is, is de apple crumble klaar. De apple crumble is het lekkerst wanneer hij lauw geserveerd wordt.
Eet smakelijk!