InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Deze simpele chocoladetaart kan iedereen maken

Deze simpele chocoladetaart kan iedereen maken

Deze simpele chocoladetaart kan iedereen maken Je kent het vast wel: je ziet een prachtig plaatje van een heerlijk ogende chocoladetaart met daarbij het recept. Vol goede moed ga je aan de slag, je hebt wel zin in zo'n lekker stuk taart. Als je de taart gemaakt hebt lijkt jouw taart in de verste verte niet op de taart van het plaatje en hij smaakt ook niet zoals je het van tevoren bedacht had. Hoe komt het toch dat jouw taart steeds mislukt? En welke taart is zo simpel dat echt iedereen hem kan maken?

Waarom mislukt taart?

Een taart die je zelf gemaakt hebt is natuurlijk veel lekkerder dan een kant-en-klare taart uit de supermarkt. Sommige mensen beginnen er alleen nooit aan omdat ze het te ingewikkeld vinden of omdat hun eigengemaakte taart altijd mislukt. Er zijn echter maar weinig keukengeheimen als het gaat over het bakken van taarten. De meeste taarten zijn niet zo moeilijk om te maken en mislukken vaak door de kleinste foutjes.
  • De temperatuur van de oven is te hoog. Hierdoor lijkt de taart aan de buitenkant klaar maar is hij van binnen nog niet gaar. Check goed of de temperatuur van de oven overeenkomt met die van het recept.
  • De temperatuur van de oven is te laag. De taart kan hierdoor niet goed rijzen en zakt in. Kijk altijd goed of je de oven juist hebt ingesteld.
  • Je hebt een taart gekozen met ingrediënten die je niet kent en waarvan je niet weet hoe je ze moet gebruiken. Kies altijd een wat simpelere taart als je nog niet zoveel ervaring hebt opgedaan met bakken.
  • Je hebt de ingrediënten niet goed afgewogen waardoor er te veel of te weinig van in de taart zit. Controleer altijd of je de juiste hoeveelheid hebt afgewogen.
  • Je hebt ingrediënten uit de kast gepakt die daar al een poosje stonden en daardoor hun werk niet zo goed meer konden doen. Kijk altijd of de houdbaarheidsdatum nog niet overschreden is en gooi verpakkingen die al een poosje open zijn weg.
  • Je hebt het ovenklokje niet goed ingesteld en daardoor is de taart niet lang genoeg of juist te lang gebakken. Stel altijd de tijd in die genoemd wordt in het recept. Als de taart nog niet helemaal gaar is kun je hem altijd nog iets langer in de oven laten.
  • Je bent er een ingrediënt vergeten in te doen waardoor de samenstelling van de taart veranderd is. Maak de taart stap voor stap zodat je niets kunt vergeten.
  • Je hebt de oven geopend terwijl de taart er in stond. Hierdoor heb je het rijsproces verstoord en zakt de cake in. Open nooit de oven als de taart er in staat. Als het wekkertje aangeeft dat de taart klaar is kun je controleren of de taart gaar is, dat is eerder niet nodig.
  • Je hebt de ingrediënten niet eerst op kamertemperatuur laten komen waardoor ze te koud in het beslag gingen. Haal een paar uur van tevoren alvast de ingrediënten uit de koelkast zodat ze klaar zijn voor gebruik als jij de taart gaat maken.

Als je van tevoren rekening houdt met deze dingen kan er nog weinig misgaan. Zorg altijd voor een schone en opgeruimde keuken, het werkt prettig als je voldoende ruimte hebt om met de taart aan de slag te gaan. Maak geen taart als je er niet genoeg tijd voor kan nemen. Als je haast hebt vergeet je sneller dingen en heb je een grotere kans op een mislukte taart.

De chocoladetaart die iedereen kan maken

Er bestaat een simpele chocoladetaart die echt iedereen kan maken. Het recept is makkelijk en de ingrediënten die je nodig hebt zijn allemaal gewoon verkrijgbaar in de supermarkt. Ook ben je niet lang bezig met de voorbereidingen, in slechts 20 minuten is de taart klaar om in de oven te gaan.

Ingrediënten

  • Bakspray of roomboter om de springvorm mee in te vetten
  • 4 eieren
  • 200 gram roomboter
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 gram suiker
  • 100 gram melkchocolade
  • 200 gram pure chocolade
  • 100 gram walnoten of hazelnoten
  • 200 gram pure chocolade en 50 gram roomboter (voor de topping)

Benodigdheden

  • Springvorm van 24 of 26 cm
  • Staafmixer
  • Beslagkom
  • Steelpannetje

Bereiding

  • Verwarm de oven op 180 graden.
  • Vet de springvorm in met boter of bakspray.
  • Hak de walnoten of hazelnoten fijn.
  • Breek de melkchocolade en 200 gram pure chocolade in kleine stukken en doe deze samen met de boter in een steelpannetje. Verwarm het steelpannetje langzaam en roer net zo lang tot alles een egale massa ontstaan is.
  • Doe de suiker in de beslagkom en breek de eieren er doorheen. Mix het met de mixer door elkaar. Roer de chocolade met boter er doorheen. Voeg het zelfrijzend bakmeel en de noten toe en mix alles door elkaar.
  • Doe alles in de springvorm en zet de taart 30 tot 40 minuten in de oven. Controleer met een satéprikker of de taart gaar is.
  • Laat de taart afkoelen in de bakvorm.
  • Smelt als de taart afgekoeld is de overige pure chocolade en boter in het steelpannetje. Smeer het mengsel over de bovenkant van de taart.
  • Zet de taart nog een uur in de koelkast zodat er een harde chocoladetopping op komt.

Eet smakelijk!

Tip!

Serveer een stukje chocoladetaart samen met een bolletje vanille-ijs en slagroom, heerlijk als dessert!
© 2017 Beldibi, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Glutenvrije chocoladetaart met aardbeien zelf bakken, receptVoor mensen met coeliakie (glutenallergie of glutenintolerantie) is het vaak lastig om aan een feestelijke en smakelijke…
Zelf chocolade(-taart of scones) maken zonder gluten/granenZelf chocolade(-taart of scones) maken zonder gluten/granenZelf een overheerlijke chocoladetaart maken zonder granen erin? Of misschien toch liever lekkere chocolade-scones? Alles…
Chocoladetaart maken voor dummiesChocoladetaart maken voor dummiesBen je een dummy in het maken van taarten, dan is deze taart misschien wel de oplossing voor jou. Er komt geen oven aan…
Chocoladetaart met slagroom is een heerlijke verrassingChocoladetaart met slagroom is een heerlijke verrassingChocoladetaart met slagroom is in de winkels te koop in allerlei uitvoeringen en in verschillende grootte, maar de lekke…
Chocolademousse met stukjes en chocolademoussetaartChocolademousse met stukjes en chocolademoussetaartChocolademousse is een van de populairste toetjes in Nederland. Dit oorspronkelijk Franse gerecht kent vele variaties. D…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Deze simpele chocoladetaart kan iedereen maken"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Beldibi
Gepubliceerd: 31-10-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!